ODLIČNO: Riječko Sveučilište uvodi nove studijske programe – pogledajte koje!

Ilustracija (Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)

Senat Sveučilišta u Rijeci na posljednjoj je sjednici dao zeleno svjetlo za uvođenje tri nova studijska programa, a riječ je o preddiplomskom studiju logopedije te diplomskim studijima prevoditeljstva i primaljstva.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija kaže kako je nositelj studija Sveučilište u Rijeci, a zajednički izvoditelji riječko Sveučilište i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

“Studij traje tri godine, a njegovim završetkom stječe se 180 ECTS bodova. Znanstveno područje studijskog programa su društvene znanosti, znanstveno polje logopedija. Studijem se stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik logopedije (univ. bac. logoped.). Optimalan broj studenata koji se mogu upisati na studij s obzirom na prostorne i kadrovske kapacitete iznosi 30 redovitih studenata”, kaže rektorica.

Odluka Senata dostavit će se Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstvu znanosti i obrazovanja u svrhu upisa u odgovarajući Upisnik studijskih programa čime će se steći uvjeti za njegovo izvođenje. Na iste adrese bit će upućena i odluka o osnivanju studijskog programa sveučilišnog diplomskog dvopredmetnog prevoditeljskog studija Filozofskog fakulteta.

Riječ je o prevoditeljskom programu za hrvatski, njemački, talijanski i engleski jezik, a studij će trajati dvije godine. Njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova, a znanstveno područje studijskog programa su humanističke znanosti, znanstveno polje filologija. Studij se izvodi u sjedištu visokog učilišta te se njegovim završetkom stječe akademski naziv magistar translatologije: pismeni prevoditelj. Optimalan broj studenata koji se mogu upisati na studij s obzirom na prostorne i kadrovske kapacitete iznosi 60 redovitih studenata, a financiranje izvođenja planira se iz Državnog proračuna.

I odluka o osnivanju studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija proslijedit će se Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstvu, a studij će trajati dvije godine i njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova. Znanstveno područje studijskog programa su biomedicina i zdravstvo, znanstveno polje kliničke medicinske znanosti. Studijem se stječe akademski naziv magistar primaljstva (mag. obs.), a optimalan broj studenata koji se mogu upisati na studij s obzirom na prostorne i kadrovske kapacitete iznosi 20 izvanrednih studenata.

Uz nove studijske programe članovi Senata potvrdili su i odluku Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka o imenovanju Lee Lazzarich, knjižničarske savjetnice za ravnateljicu Sveučilišne knjižnice Rijeka, na mandatno razdoblje od četiri godine, kao i odluke o ponovnom izboru prof. dr. Lidije Vujičić za dekanicu Učiteljskog fakulteta te prof. dr. Alena Jugovića za dekana Pomorskog fakulteta.

Članovi Senata usuglasili su se i o imenovanju stručnih baza Ekonomskog fakulteta. Riječ je o ukupno 16 privrednih subjekata i jedinica lokalne samouprave s kojima ta visokoškolska ustanova surađuje. Povjerenstvo za evaluaciju statusa znanstvene, znanstveno-nastavne, nastavne i stručne baze Sveučilišta u Rijeci razmotrilo je prijedloge Ekonomskog fakulteta koji je sukladno Pravilniku o znanstvenim, znanstveno-nastavnim, nastavnim i stručnim bazama Sveučilišta u Rijeci pokrenuo postupak za stjecanje statusa stručne baze za pravne osobe s kojima surađuje. Među stručnim bazama te ustanove su i gradovi Pag, Rijeka, Opatija te Općina Matulji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari