TRAJE DO 2. SRPNJA

‘Odlučujući trenutak’ Na Korzu je otvorena retrospektivna, sportska izložba koju ne želite propustiti!

Na postamentima na Korzu otvorena je retrospektivna izložba povodom 15. godina održavanja izložbe sportske fotografije „Odlučujući trenutak“.

Izložbu je organizirala Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom i stalnim suradnikom, Foto klubom “Rijeka”.

Na postamentima su predstavljene sve pobjedničke fotografije od 2009. do 2023. godine različitih autora i autorica iz Hrvatske, Slovenije i BIH. Osim nagrađenih fotografija, na postamentima se mogu razgledati i fotografije nagrađene u kategorijama “Fair play” te “Mladi autor”.

Predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Veljko Karabaić zahvalio se svima koji su u proteklih 15 godina doprinijeli organizaciji ove izlože, na koju svake godine pristiže sve veći broj fotografija.

„Razlozi pokretanja projekta ‘Odlučujućeg trenutka’ uvelike su inspirirani olimpijskim pokretom koji slavi i sjedinjuje u uravnoteženu cjelinu sve kvalitete tijela, volje i uma. Spajajući sport s kulturom, putem fotografija javnosti je prenijeta ljepota sporta i naglašene pozitivne poruke koje sport prenosi u današnje vrijeme, prilično, narušenih društvenih i moralnih vrijednosti“, riječi su Darka Ivoševića, bivšeg glavnog tajnika Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

Predsjednik Foto kluba „Rijeka“ i predsjednik prosudbenog povjerenstva izložbe „Odlučujući trenutak“ Borislav Božić istaknuo je kako je ovaj projekt u 15 godina prerastao nacionalni okvir te na godišnji natječaj pristiže više stotina fotografija. Tako je od početka na natječaj stiglo 6155 fotografija potpisanih od strane više stotina autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, od kojih je 779 bilo izloženo na zidovima galerija u kojima se izložba održavala. Izložba je svoj puni naziv “Odlučujući trenutak” dobila 2010. godine, a kako je objasnio Božić u uvodniku kataloga za prvu izložbu, posuđena je od H. C. Bressona, fotografske ikone dvadesetog stoljeća. Upravo je on autor koji je promovirao ideju nastanka fotografije u odlučujućem trenutku.

Izložba se u svojoj petnaestogodišnjoj povijesti iz godine u godinu razvijala, osmišljavale su se i uvodile nove kategorije nagrada, a sve u cilju da se privuče veći broj autora te kako bi finalna izložba dobila novu širinu i posebnost. Tako je na inicijativu Hrvatske olimpijske akademije uvedena posebna nagrada autorima za promicanje “fair playa”, odnosno etičnosti u sportu.

Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj podsjetio je kako su podržavaju projekt, budući da promiče vrijednosti sporta i povezuje sport s umjetnošću, kulturom i obrazovanjem.

Zamjenica primorskog-goranskog župana Marina Medarić zahvalila se povjerenstvu na njihovom velikom angažmanu oko pregledavanja pristiglih i izbora najboljih fotografija.

„Na fotografijama izloženim na Korzu imamo zabilježene trenutke radosti i tuge koji su obilježili izložbe proteklih 15 godina. Sigurna sam da svaki od autora fotografija na ovim panoima ima barem dvije strasti u životu: fotografiju i sport. Jer, moraš poznavati sport da bi fotografirao upravo onaj odlučujući trenutak i biti izvrstan fotograf da ga znaš prepoznati i fotografirati“, kazala je zamjenica župana Medarić, izrazivši želju da se upravo na večerašnjoj utakmici između Hrvatske i Italije dogodi onaj odlučujući trenutak koji će fotografi uhvatiti objektivom svog fotoaparata.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović zahvalio se svima, koji su tijekom proteklih 15 godina svojim radom, predanošću i kreativnošću doprinijeli razvoju i uspjehu ove izložbe. Izrazio je želju da i u narednim godinama na fotografijama budu zabilježeni i odlučujući trenuci uspjeha riječkog sporta, koji posljednje tri godine doživljava kvalitativni i kvantitativni uzlet zahvaljujući povećanom izdvajanju Grada Rijeke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i fotografi čije su fotografije izložene na postamentima, kao i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić.

Izložba se može pogledati do 2. srpnja, a novi natječaj sportske fotografije „Odlučujući trenutak 2024.“ raspisan je proteklog tjedna. Na natječaju mogu sudjelovati amaterski i profesionalni fotografi bez ograničenja, a od ove godine uvedena je i nova kategorija nagrade, za fotografiju snimljenu na području Primorsko-goranske županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari