NOĆNI MARŠ U RIJECI

Održan noćni marš za Osmi mart; Građanke i građani na Korzu poručili – “Ni anke jena već!”

Foto: Facebook/ PaRiter - Karlo Čargonja i Tanja Kanazir

Ovogodišnji Noćni marš za Osmi mart, u organizaciji Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Delta, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” i Galerije SKC okupio je dvjestotinjak građanki i građana, koji su zajedno poručili: „Ni anke jena već!“.

Porast nasilja prema žena

Marš je počeo na Kontu, prošao preko malog Korza, a okupljene i okupljeni zastali su kod prolaza koji vodi na Pavlinski trg, gdje se nedavno dogodilo ubojstvo žene, kako bi održale minutu šutnje za sve žrtve nasilja. Marš je završio na Jadranskom trgu čitanjem proglasa i nastupom etno-aktivističkog zbora VINS.

Foto: Karlo Čargonja/ Tanja Kanazir

“Posljednjih godina, nasilje prema ženama je u porastu i danas, u vrijeme pandemije i ekonomski iscrpljenog društva, ono postaje sve brutalnije. Neke žene nasilje ne prijavljuju jer osjećaju nepovjerenje u institucije i manjak sustavne podrške. Žrtve osjećaju sram i boje se društvene osude”, poručile su organizatorice.

VIDEO DANA:

Preblage kazne nasilnicama i viktimizacija žrtve

“U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 14 žena. U Hrvatskoj, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U Hrvatskoj je od strane muškaraca u ovoj godini ubijeno već 5 žena. U Hrvatskoj  manje od 10 posto presuda za nasilje rezultira bezuvjetnom kaznom zatvora”, okupljenima je poručila radnica Udruge SOS Rijeka naglasivši,

Foto: Karlo Čargonja/ Tanja Kanazir

“Na Međunarodni dan žena poručujemo donositeljima odluka i čitavoj javnosti – ove statistike su izrazito zabrinjavajuće. Tražimo hitno uvođenje preventivnih programa u ustanove odgoja i obrazovanja, strože sankcioniranje počinitelja i prestanak sekundarne viktimizacije žena. Žrtva nije odgovorna za nasilje koje je doživjela”.

Podrška odgojiteljicama

Organizatorice Noćnog marša dale su podršku i prosvjednoj akciji udruge SIDRO koja se održala na Jadranskom trgu zbog nezadovoljstva odgojiteljica u dječjim vrtićima prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Prosvjednicima je cilj bio ukazati na činjenicu kako u vrtićima rade pretežno žene, na čijim kompetencijama i entuzijazmu počiva cjelokupni sustav, ali i rast i razvoj djece u najranijoj dobi. Naglasile su kako vladajući peru ruke od ulaganja u sustav koje je spušteno na regionalnu razinu, što dovodi do velikih nejednakosti u kvaliteti i brizi o kadru.

Foto: Karlo Čargonja/ Tanja Kanazir

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari