EVO KAKO JE BILO

Mlade snage Opatije na svjetskoj pozornici: Gradonačelnik Kirigin primio dječje vijećnike

Gradonačelnik Fernando Kirigin primio je danas članove Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Lanu Golubović, Nolu Varljen, Leona Maliča i Mihaela Šorića i predstavnike Društva „Naša djeca“ Opatija Sanju Škorić i Antoniju Katić koji su nedavno sudjelovali na međunarodnim dječjim skupovima u Belgiji i na Malti te Frana Rubešu, člana Mediteranskog pokreta za dječju participaciju.

Prvo međunarodno gostovanje Opatijaca bilo je u Bruxellesu od 26. do 28. lipnja na događanju u sklopu Platforme za sudjelovanje djece Europske unije koje je organizirala Europska komisija. U radu Platforme sudjelovali su Nola Varljen i Mihael Šorić, uz potporu ravnateljice OŠ Rikard Katalinić Jeretov Milane Međimorec i tajnice DND-a Opatija Sanje Škorić.

Cilj Platforme je podržati i promovirati smisleno i inkluzivno sudjelovanje djece kojim će se osigurati da se dječji glasovi čuju i da se pomogne djeci ostvariti pravo na sudjelovanje u donošenju odluka, učenju i međusobnom povezivanju.

Nakon Bruxellesa, Društvo „Naša djeca“ predstavilo je svoj rad na Malti, u glavnom gradu Valetta. Dječji vijećnici Lana Golubović i Leon Malič, u pratnji mentorice Antonije Katić, sudjelovali su u pripremama i osnivanju novog saziva Dječjeg vijeća Eurochilda, mreže organizacija i pojedinaca koji rade s djecom na području Europske unije.

Uz osnivanje novog vijeća Eurochilda održana je i njihova Konvencija, a glavna tema skupa bila je poticanje rješenja vezanih uz borbu protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti djece diljem Europe.

Gradonačelnik Kirigin čestitao je malim promotorima Opatije na međunarodnim aktivnostima te je istaknuo važnost opatijske dobre prakse rada s djecom.

– Potrebno je stalno ulagati u programe koji djecu educiraju o dječjim pravima, koji razvijaju dječje kompetencije te u programe gdje se djecu uči o važnosti čuvanja okoliša i važnosti života s prirodom, rekao je gradonačelnik.

Dodajmo da Društvo „Naša djeca“ Opatija sudjeluje u radu nekoliko međunarodnih organizacija. Antonija Katić je edukator za odrasle i djecu u Eurochild organizaciji, članica je radnih tijela koja se bave pravima djece u digitalnom okruženju, a tajnica Sanja Škorić članica je upravnog odbora Mediteranskog pokreta za dječju participaciju kojim predsjedava bivša predsjednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari