BRAVO LARA

Održan prijem za Laru Zagorac – europsku prvakinju u brzopoteznom šahu za djevojčice do 14 godina

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za šahisticu Šahovskog kluba Draga Laru Zagorac koja je na Europskom prvenstvu održanom u Sloveniji osvojila titulu europske prvakinje u brzopoteznom šahu za djevojčice do 14 godina.

Lara Zagorac, aktualna kadetska prvakinja države te višestruka kadetska prvakinja države u standardnom, rapid i brzopoteznom šahu, titulu europske prvakinje u brzopoteznom šahu za djevojčice do 14 godina osvojila je na Europskom prvenstvu u brzopoteznom i ubrzanom šahu za uzraste od 8 do 18 godina koje se od 27. rujna do 1. listopada 2023. godine održavalo u Termama Čatež u Sloveniji.

U Larinoj konkurenciji sudjelovalo je 27 natjecateljica iz 12 zemalja. Igralo se dvokružno 18 partija, a Lara je Europsku titulu osvojila sa 11 pobjeda, 3 remija i 4 poraza.

U ime Grada Rijeke i svih Riječanka i Riječana na iznimnom uspjehu Lari Zagorac čestitao je gradonačelnik Marko Filipović. „Sve nas je obradovala vijest o tvom velikom uspjehu, koji je rezultat velike ljubavi prema šahu, ali i velikog truda, stručne potpore te podrške obitelji. Nadam se da će ti ovaj postignuti uspjeh biti podstrek i za dalje ostvaruješ odlične rezultate na ponos svoje obitelji, kluba i Rijeke“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Čestitavši na izvrsnom rezultatu, tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić izrazio je uvjerenje da Laru Zagorac čeka još mnoštvo sportskih uspjeha u kojima će imati podršku Riječkog sportskog saveza i Grada Rijeke.

Lara Zagorac, koja na putu svog sportskog uspjeha ima veliku podršku mame Gordane i tate Marka, ali i OŠ Čavle, ispričala je o načinu na koji se priprema za natjecanja, koja ne predstavljaju samo mentalni napor, već zahtijevaju i fizičku spremnost. Svoj šahovski put započela je u obitelji, s tri godine je naučila slagati figure, a ljubav prema šahu prenio joj je Marin Relja u Šahovskom klubu Rječina. Danas trenira s velemajstorom Brankom Tadićem, međunarodnim majstorom Hrvojem Jurkovićem i FIDE majstorom Ivanom Mandekićem.

Kao predsjednik Šahovskog kluba Draga, koji posljednjih godinu dana trenira Laru, Ivan Mandekić je naglasio kao je Lara izuzetno talentirana, ali i vrijedna djevojčica posvećena šahu.

„Larin uspjeh nije slučajan, iza njega stoji jako puno truda te stručne i obiteljske podrške. Brzopotezni šah je kao sprint na 100 metara, ubrzani šah kao trka na 800 metara, a partija standardnog šaha kao maraton“, usporedio je Mandekić napor koji je Lara uložila u natjecanje, odigravši čak 18 partija brzopoteznog šaha u samo dva dana. Mandekić je naglasio da za mlade šahistice poput Lare iznimno veliko značenje ima organizacija međunarodnog šahovskog turnira Cvijet Mediterana, koji se u Rijeci već 24 godina održava uz podršku Grada Rijeke.

Osim što je osvojila titulu europske prvakinje u brzopoteznom šahu, Lara je na Prvenstvu Europe u ubrzanom šahu osvojila 7. mjesto. Sa samo 13 godina ravnopravna članica seniorske ekipe šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke, koja se natječe u 1. šahovskoj ligi za žene.
Mladoj šahistici predstoji nastup na Svjetskom prvenstvu u standardnom šahu koje će se od 12. do 25. studenog 2023. godine održati u Talijanskom gradu Montesilvano.

Prijemu su prisustvovale i privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić te predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke Danijela Bradamante.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari