U SALONU GRADA RIJEKE

Održan prijem za sudionike projekta Caring Science International Collaborative

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za sudionike projekta Caring Science International Collaborative, jedinog globalnog istraživačkog projekta koji proučava dobrobit i zadovoljstvo poslom medicinskih sestara i tehničara na njihovom radnom mjestu.

Domaćin konferencije koja se u sklopu projekta od 18. do 21. rujna održava u Rijeci je Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Hrvatska je jedna od 21 zemlje koja dobrovoljno sudjeluje u istraživanju kako bi dala svoj doprinos unapređenju radnih uvjeta i dobrobiti medicinskih sestara i tehničara na radnom mjestu, što je preduvjet za unaprjeđenje zdravstvene skrbi i ishoda liječenja.

Svake godine desetak svjetskih zemalja sudjeluje u istraživanju CSIC-a koji uključuje studente, kliničke medicinske sestre i tehničare te fakultete koji obrazuju sestrinski kadar. Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci pridružio se ovom projektu prvi put 2020. godine fokusirajući se na znanstveno testiranje procjene uvjeta rada i dobrobiti na radnom mjestu kliničkog osoblja, uglavnom medicinskih sestara i tehničara, unutar Hrvatske.

Sudionicima konferencije na prijemu su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Daniela Malnar i voditelj Caring Science International Collaborative projekta John Nelson, a na prijemu su bili prisutni i prodekan za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta zdravstvenih studija Željko Jovanović i Maja Tatalović, savjetnica za suradnju s civilnim društvom iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Grada Rijeke.

Kako je istaknuo zamjenik Palčevski, tema kojom se ovaj projekt bavi vrlo je aktualna, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu, stoga je od velike važnosti razmjena iskustva, problema, ali i dobrih praksi.

„Zbog često neadekvatnih uvjeta rada i nedovoljno visokih plaća, u hrvatskim zdravstvenim ustanovama nedostaje od 4000 do 5000 medicinskih sestara i tehničara koji u potrazi za boljim uvjetima, često odlaze i izvan Hrvatske. Kao liječnik, dobro sam upoznat sa stanjem u hrvatskim bolnicama i svjestan sam važnosti zdravstvenih djelatnika unutar sustava, posebice medicinskih sestara i tehničara. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom projektu čiji je cilj poboljšanje kvalitete skrbi, postizanje boljih ishoda liječenja kao i povećanje zadovoljstva svih uključenih u proces, kako pacijenata tako i medicinskog osoblja“, rekao je Palčevski.
Prema riječima voditelja projekta Johna Nelsona cilj ove konferencije je razmjena iskustva sudionika kao i dobrih praksi, ali i problema s kojima se pojedine ustanove suočavaju.

Dobrodošlicu u Rijeku sudionicima je poželjela i dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Daniela Malnar istaknuvši kako bi rezultati istraživanja unutar ovog projekta trebali doprinijeti poboljšanju uvjeta rada, ali i zadovoljstva zdravstvenih djelatnika što onda dovodi i do kvalitetnije zdravstvene usluge.

CSIC istraživanja imaju za cilj poboljšati uvjete rada medicinskih sestara i tehničara diljem svijeta tijekom njihove cjeloživotne profesionalne karijere – od studenata, kliničara praktičara do fakulteta i akademske zajednice. Suradnici unutar CSIC-a dolaze iz akademske zajednice i struke, svi rade na izgradnji preciznih modela mjerenja koji omogućuju kreiranje, na činjenicama i znanosti utemeljenih, smjernica za poboljšanje radnih okruženja koja promiču dobrobit na radnom mjestu za zaposlene i kvalitetu zdravstvene skrbi za pacijente. Članovi CSIC-a svoje rezultate i smjernice predstavljaju putem publikacija, konferencijskih prezentacija i organizacije međunarodnih godišnjih sastanaka CSIC-a. Primjena tih rezultata i smjernica osigurava poboljšanje kvalitete skrbi, ishode liječenja, smanjuje troškove zdravstva i povećava zadovoljstvo medicinskih sestara i kliničara u praksi.

Kao član CSIC-a, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja Primorsko goranske županije i Hrvatskom komorom medicinskih sestara daje hrvatski doprinos u unapređenju ovog važnog područja istraživanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari