U SALONU GRADA RIJEKE

Galerija | Održan prijem za voditeljicu misije Republike Irak u RH

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i Astrid Massari, potpredsjednica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke održali su u Salonu Grada Rijeke prijem za gđu. Nazdar Ihsan Mohammed Sherzad, opunomoćenu ministricu i privremenu otpravnicu poslova, i drugog tajnika Misije Republike Irak u RH, Khalida Abdulsattara Hasana Al-Ogaidija. 

Filipović je govorio o aktualnim razvojnim projektima Grada Rijeke i važnost luke za hrvatsko gospodarstvo i Europu u smislu prometnih pravaca koje Rijeka dotiče te snažnom investicijskom zamahu  na unaprjeđenju prometne i lučke infrastrukture te nautičkog turizma od strane privatnih investitora kao i tvrtki kojima je vlasnik ili suvlasnik Republika Hrvatska. Naglasio je prednosti koje Hrvatska ima u smislu članstva u EU i korištenju europskih fondova kao i prednosti koje donosi ulazak Hrvatske u Šengenski sustav te uvođenje Eura kao službene valute što uvelike olakšava poslovanje riječkih kao i hrvatskih te inozemnih tvrtki te ujedno olakšava i svakodnevni život građana.

„Rijeka ima i razvijenu brodograđevnu te remontnu industriju kao i jaku farmaceutsku industriju, ali se također jako dobro razvija kao cjelogodišnja destinacija urbanog turizma, što potvrđuju ovogodišnji turistički rekordi“, kazao je Filipović te dodao kako su tome uvelike doprinijele brojne kulturne i turističke manifestacije koje se u Rijeci priređuju, poput Riječkog karnevala. Naglasio je kako se podjednako ulaže i u sport i kulturu spomenuvši brojne sportske objekte izgrađene posljednjih godina kao i objekte riječkih kulturnih ustanova u Art kvartu.

Gđa. Nazdar Ihsan Mohammed Sherzad, opunomoćena ministrica i privremena otpravnica poslova iračkog veleposlanstva je zahvalivši na prijemu kazala kako je njena želja pokušati pronaći zajedničke teme na kojima bismo mogli surađivati. Iračko veleposlanstvo otvoreno je 2019.g., a ona je na ovoj funkciji tek šest mjeseci. Želja joj  je upoznati se s mogućnostima unaprjeđenja suradnje dviju država te uz gospodarske, uspostaviti i kontakte između iračkih jedinica lokalne samouprave na obrazovnoj, sportskoj i kulturnoj razini.

Hrvatske tvrtke već imaju određena iskustva i poslove u Iraku, ali postoji i veliki potencijal u razmjeni iskustava, posebice na području kulture, sporta i obrazovanja. S druge strane, potencijal vidim i u suradnji luke Basra i riječke luke na lučkim poslovima. Bilo bi nam drago da se također razmotri mogućnost uspostavljanja prijateljskih odnosa Rijeke i nekog od iračkih gradova, u dogledno vrijeme“, kazala je Ihsan Mohammed Sherzad.

Kako bi približili dvije države i upostavili prvu suradnju između gradova, gradonačelnik Marko Filipović je  predložio da neka od mladih nogometnih ekipa sudjeluje na međunarodnom nogometnom turniru Kvarnerska rivijera 2023., te pozvao predstavnike iračkog veleposlanstva da posjete Rijeku za vrijeme Riječkog karnevala 2023.g. Predstavnici misije Republike Irak u RH obišli su nakon prijema Rijeku u pratnji turističkog vodiča.

Bilateralna suradnja s Hrvatskom

Zajedničko priopćenje o uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Irak – potpisano je i stupilo na snagu 4.1.2005. U ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom u 2021. godini Irak zauzima 98. mjesto. Što se tiče izvoza u ukupnom iznosu izvoza RH, Irak zauzima 84. mjesto, a u uvozu 147. mjesto. Potencijali za suradnju postoje u području vojne industrije, industrije nafte i plina, elektro-energetskog sektora i prehrambene industrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari