TRADICIONALNO DRUŽENJE

Održan tradicionalni prijem za Esule u povodu Dana grada Rijeke i Dana sv. Vida

U povodu obilježavanja Dana grada Rijeke i Dana sv. Vida u Salonu Grada Rijeke održan je tradicionalni susret gradonačelnika Marka Filipovića s predstavnicima Esula

Gradonačelnik Marko Filipović i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj primili su predsjednika Udruge riječkih Talijana u svijetu Franca Papettija, zamjenika predsjednika Udruge Andora Brakusa, tajnika Adriana Scabardija i Rosanu Turcinovich, predsjednika Društva za povijesna istraživanja Rijeke Giovannija Stellija i generalnog tajnika Društva Marina Micicha, te zamjenika generalnog konzula Italije u Rijeci Davidea Bradaninija, predsjednicu Zajednice Talijana Rijeka Melitu Sciucca te predsjednika Izvršnog odbora Zajednice Talijana u Rijeci Morena Vrancicha.

Gradonačelnik Filipović iskazao je zadovoljstvo što se ovo tradicionalno druženje nastavlja nakon dvije godine pauze zbog pandemije. Tijekom susreta obje strane izrazile su zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom suradnjom i izrazile želju da se na isti način nastavi i u budućnosti u kojoj je moguća realizacija i nekih novih projekata.

„Grad Rijeka ima dobru suradnju s vama kao i s predstavnicima Talijanske unije u Rijeci. Istaknuo bih kako je pred realizacijom izgradnje vrtića na Krnjevu u suradnji s Talijanskom unijom, trenutno s usuglašavaju još neki detalji, ali vjerujem da smo na pravom putu realizacije“, istaknuo je Filipović.

Predstavio je i neke od trenutno velikih infrastrukturnih projekata koji se odvijaju u Rijeci poput planiranja izgradnje ACI marine Rijeka. „Iza mojih zamjenika i mene godina je dana mandata i nastojimo voditi grad u smjeru daljnjeg razvoja, jačanja gospodarstva i novih investicija. Vjerujemo da je to ispravan smjer i nadam se da svakim dolaskom u Rijeku i sami vidite promjene“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Papetti istaknuo je kako je glavni cilj Udruge kulturno-intelektualni povratak u Rijeku.

„Osjećamo se kao Fiumani i želimo doprinijeti projektima razvoja grada. Primjerice, u posljednjih 10 godina uložili smo 1,5 milijuna kuna u obnovu spomenika na groblju na Kozali, planiramo i daljnja ulaganja jer Kozala je jedan veliki spomenik multikulturalnosti“, rekao je Pappeti.

Predstavnici Udruge riječkih Talijana u svijetu, Društvo za povijesna istraživanja i Zajednica Talijana Rijeka i dalje su zainteresirani za provedbu projekta postavljanja višejezičnih ploča koji je bio planiran u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, a gradonačelnik Filipović rekao je da se radi na tome da se navedene ploče postave za zapadnom ulazu u grad.

Na sastanku je predstavljena i inicijativa da se jedna od ulica u Rijeci nazove po Micheleu Maylenderu, intelektualcu, piscu i osnivaču Riječke autonomaške stranke, što je gradonačelnik Filipović prihvatio kao ideju istaknuvši kako takvu odluku na kraju donosi Gradsko vijeće.

Na kraju sastanka izmijenjeni su prigodni pokloni uz želju za ponovnim susretom u Rijeci ili u Italiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari