SASTANAK

Održana konferencija o cjelovitoj seksualnoj edukaciji u školama

Aktivnosti su organizirale Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga „Delta” u okviru projekta “Zdrave veze”.

Na konferenciji su se predstavili rezultati projekta Zdrave veze te okupili relevantni dionici iz različitih sektora s ciljem umrežavanja i mapiranja područja suradnje u domeni osiguranja cjelovite seksualne edukacije (CSE) u školama. Udruge su podijelile rezultate istraživanja koje su provele o tome što o seksualnoj edukaciji u školama misle učenici, roditelji i školsko osoblje, a predstavili su se i primjeri dobre prakse iz Norveške.

Istraživanje je pokazalo da se CSE u školama na području Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije provodi sporadično, uz određen stupanj okolišanja, uglavnom kroz društveno-humanistički pristup. Ključna je obuka i podrška školskom osoblju koje je svoju kompetentnost za provedbu CSE-a ocijenilo niže od trojke, ostvarenje suradnje s roditeljima, kao i rješavanje ideoloških sukoba u najboljem interesu djece i mladih. Kao najbolji oblik provedbe ističe se izborni predmet koji bi predavala educirana osoba, odnosno osoba stručna u području.

Okrugli stol o mogućnostima međusektorske suradnje

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo kako i učenici i učenice osnovnih škola smatraju da teme iz CSE nisu dovoljno zastupljene, a najviše žele učiti o seksualnom zdravlju, utjecaju društvenih medija na sliku o sebi i suočavanju s pritiscima vršnjaka i vršnjakinja. Slično smatraju i učenici i učenice srednjih škola – da se o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u školi priča malo, i to na način koji im nije zanimljiv.

Predstavljene su preporuke za jedinice lokalne i regionalne samouprave, te je održan okrugli stol o mogućnostima međusektorske suradnje na kojem su sudjelovale Ivona Nemeth Novak (Viša savjetnica za razvoj civilnog društva i nacionalne manjine, Sisačko-moslavačka županija), Lana Golob (viša savjetnica, koordinatorica za programe Odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade, Grad Rijeka), Anja Rutić (pedagoginja, Srednja škola Ivanec) i Josipa Žic (profesorica biologije, Osnovna škola “Srdoči” Rijeka).

Stvaranje preduvjeta za ostvarenje preporuka udruga

Nakon održane konferencije predstavnice udruga su se sastale s Lanom Golob, voditeljicom Upravnog odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade Grada Rijeke, Ivom Janežić, savjetnicom za razvojne programe Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Ivonom Nemeth Novak, višom savjetnicom za razvoj civilnog društva i nacionalne manjine Upravnog odbora za obrazovanje, kulturu, šport mlade i civilno društvo Srijemsko-moslavačke županije i Tatjanom Šubat, savjetnicom za programe odgoja i obrazovanja Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije kako bi se zajednički utvrdili prvi koraci za daljnju suradnju i stvorili preduvjeti za ostvarenje nekih od preporuka iz zagovaračkog dokumenta udruga.

Udruge će nastaviti suradnju sa svima zainteresiranima u radu na ovoj važnoj temi. Ukoliko želite znati više o zagovaranju cjelovite seksualne edukacije u obrazovnom sustavu možete zapratiti udruge na društvenim mrežama ili posjetiti njihove web stranice. Kampanja #zdraveveze traje do kraja mjeseca.

Aktivnosti su se održale kao dio projekta „Zdrave veze“ koji provode Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga Delta. Partneri na projektu su i jedinice lokalne i regionalne samouprave, i to Grad Rijeka i Varaždinska županija, dok su Primorsko-goranska županija i Sisačko-moslavačka županija suradnički partneri. Projekt je podržan s 90.000,00 € kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari