POLITIKA ZA OKOLIŠ

Održana konferencija u sklopu ERASMUS+ projekta ECOSTEAM

Idi na originalni članak

U sklopu ERASMUS+ projekta ECOSTEAM, čiji je cilj približiti učenicima srednjih škola europske i globalne politike vezane za okoliš, u prostorima Zajednica Talijana Rijeka, održana je konferencija namijenjena učenicima srednjih škola.

Oglas

Konferencija je okupila stručnjake, profesore i učenike, a raspravljalo se o ključnim temama vezanim uz zaštitu okoliša i održivi razvoj, s posebnim naglaskom na lokalne inicijative i projekte. Fokus ECOSTEAM projekta je na praktično uključivanje učenika u upravljanje ključnim aspektima grada, kao što su voda, otpad, energija i mobilnost, dok su se riječki srednjoškolci bavili temama zelene energije i ekološkog zbrinjavanja otpada.

Sudionicima se uvodno obratila Tatjana Perše, viša savjetnica za informatičke sustave i digitalni razvoj Grada Rijeke, ujedno voditeljica projekta za Grad Rijeku, ravnatelj Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Mladen Stojić te Diana Kovačić, višestruko nagrađivana ekološka aktivistica i predsjednica Udruge Žmergo, koja je ujedno i vodila program događanja.

U okviru konferencije Tatjana Perše predstavila je projekt ERASMUS+ ECOSTEAM. Tijekom Ecosteama već je izrađena metodologija, nastavne jedinice i priručnik za podršku nastavnicima u uključivanju teme ekološke održivosti u nastavne planove.

„Kroz projekt ECOSTEAM nastoji se osnažiti mlade ljude da postanu pokretači promjena u svojim zajednicama te im pružiti edukaciju i praktične aktivnosti kroz koje će steći znanja i vještine ključne za održivu budućnost“, kazala je Perše.

Što se tiče edukativnih aktivnosti, provedene su radionice i seminari za učenike i nastavnike o obnovljivim izvorima energije, upravljanju vodom, otpadom, mobilnosti, održivom razvoju i poduzetništva te održane posjete lokalnim poduzećima i institucijama koje se bave održivim praksama. Učenici su imali priliku posjetiti Centralnu zonu za gospodarenje otpadom Marišćina, dok su se u susretu s djelatnicima Grada Rijeke upoznali sa sustavnim gospodarenjem energijom, glavnim strateškim dokumentima grada poput Akcijskog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP) i drugim temama. Učenici su pak proveli istraživanja te predlagali rješenja za ekološke izazove u svojim lokalnim zajednicama.

Projekt se nastavlja daljnjim edukacijama, a sklopu ECOSTEAM projekta osmišljeno je i natjecanje na temu održivih gradova za srednjoškolce s vrijednim nagradama. U natjecanju mogu sudjelovati sve srednje škole na području Europske unije. Srednjoškolci se pozivaju da koristeći formu građanskog novinarstva na kreativan način predoče teme vezane uz održivi razvoj, odnosno održivo upravljanje vodom, otpadom, energijom i urbanom mobilnošću. Natjecanje je otvoreno do 31. siječnja 2025. godine, a više informacija o načinu prijave može se pronaći na mrežnim stranicama projekta ECOSTEAM.

Ravnatelj Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Mladen Stojić istaknuo je kako su učenici i profesori iznimno posvećeni u provođenju ovog projekta, budući da je STEAM tema glavno područje obrazovanja koje ova riječka srednja škola podučava. U projektu ECOSTEAM sudjeluje stotinjak učenika te škole. Iskustva Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u projektu ECOSTEAM predstavili su profesori Mladen Šverko i Marko Ercegović.

O energetskim zajednicama i trendovima govorila je voditeljica projekta DISCOVER Davorka Medved iz Udruge Bez granica. Projekt DISCOVER posvećen je stvaranju sveobuhvatnog priručnika za potporu energetskim zajednicama te, među ostalim, poticanje osnivanja energetskih zajednica. Energetske zajednice omogućuju udruživanje potrošača, ali i proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Nakon završetka lokalnog dijela konferencije, događaj se nastavio online uključivanjem na Earth Technology Expo u Firenci, u sklopu koje se održao susret međunarodnih partnera na projektu i dodjela nagrade Greenreport te dodijeljena Greenreport Award, osmišljena u sklopu projekta ECOSTEAM u suradnji s talijanskim ekološkim portalom Greenreport. Pored razreda talijanskih i grčkih škola, pohvale za sudjelovanje u projektu dodijeljene su 1E i 2A razredu Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo.

Projekt  ERASMUS+ ECOSTEAM provodi se od 1. siječnja 2023. do 31. lipnja 2025., ukupno je vrijedan 400.000,00 eura i u potpunosti je financiran iz EU Fondova. Za provedbu projekta na području Grada Rijeke osigurano je ukupno 26.400,00 eura.

Nositelj projekta je Confservizi Cispel Toscana ( Italija), a partneri na projektu su Major Cities of Europe IT Users Group (EU), Consiglio nazionale delle ricerche (Italija), Israel Smart Cities Institute (Izrael), Glyfada municipality (Grčka), Liceo Galileo (Italija), Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka (Hrvatska), Grad Rijeka (Hrvatska), Glyfadfa 2. srednja škola (Grčka), Prisma epe (Grčka).

Exit mobile version