U EXPORTU DRVO

Galerija | Održana panel rasprava na temu kompleksa Metropolis

U organizaciji Društva arhitekata Rijeka, u prostoru Export drva održana je panel rasprava na temu kompleksa Metropolis, zaštićenog secesijskog kompleksa skladišta u zapadnom djelu riječke luke.

Panel rasprava održana je s ciljem valorizacije i interpretacije lučkih prostora u centru Rijeke te sa željom senzibiliziranja šire javnosti prema lučkom prostoru te njegovoj arhitektonskoj, strateškoj i urbanističkoj vrijednosti.

Riječki Metropolis, izgrađen početkom 20. stoljeća, primjer je tada najmodernije lučke infrastrukture, ali i arhitekture.

Riječ je o kompleksu od pet lučkih skladišta (18, 19, 20, 21 i 22), a kompleks je naziv Metropolis dobio zbog ambijenta koju viseći mostovi među skladištima stvaraju, neodoljivo podsjećajući na scenografiju iz istoimenog SF filma Fritza Langa iz 1927.godine.

U panelu su sudjelovali gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predstavnik Rijeka Gateway-a Mladen Jurčević, ugledni riječki urbanist, Bojan Bilić i pročelnica konzervatorskog odjela u Rijeci, Lillian Stošić, dok je moderator bio Maroje Mrduljaš, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Prije same rasprave u povijesni kontekst Metropolisa, posjetitelje su uveli Nana Palinić s osvrtom na vrijeme nastanka lučkih skladišta i njihove specifičnosti, Daina Glavočić dala je pregled uspješnih revitalizacija lučkih prostora u svijetu, Marija Premužić Ančić, prezentirala je konzervatorski elaborat predmetnog kompleksa koji je služio kao podloga za projekt rekonstrukcije, dok je Mladen Jurčević dao uvod u viziju budućeg korištenja skladišta 22.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako se radi o izuzetno vrijednoj baštini uz samo more. „Skladišta su trenutno pod upravljanjem Lučke uprave, ali nadam se da će u skorijoj budućnosti biti pod upravljanjem Grada Rijeke. Drago mi je da Društvo arhitekata Rijeka promišlja ovu temu i s aspekta baštine, ali i s aspekta buduće namjene skladišta i mislim da je ovo događanje dobar početak rasprave o tome kakva sve može biti namjena ovih skladišta. Sukladno sadašnjem generalno urbanističkom planu namjena može biti višestruka, postoji mogućnost javne namjene, stavljanje prostora u kulturne svrhe kao i prenamjena prostora za poslovne subjekte koji tamo mogu razvijati svoje aktivnosti. Četvrtina skladišta već je u koncesiji MAERSK-a i ENNA Locistica gdje će biti njihovi uredi, a za ostali prostor skladišta još moramo pronaći novu namjenu“.

Što se tiče financiranja uređenja i prenamjene skladišta gradonačelnik je istaknuo nekoliko mogućnosti, od korištenja EU fondova, privatnih investitora, kreditnog zaduživanje te osiguravanja sredstava iz gradskog proračuna.

Uz panel bila je postavljena i izložba prikupljenih studentskih radova koji su obrađivali temu Metropolisa, uz kartu pregleda povijesnog razvoja lučkog područja Grada Rijeke.

Program je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske komore arhitekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari