ČESTITKE NA RADU

Održana skupština Crvenog križa Rijeka; Ove godine slavi 140.obljetnicu postojanja

Idi na originalni članak

Uz prisustvo bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, jučer je održana skupština Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, koji ove godine slavi 140. obljetnicu postojanja.

Oglas

Čestitajući svim članovima na velikoj obljetnici i iznimnom zalaganju u dosadašnjem radu, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić naglasio je kako iznimno uvažava rad Crvenog križa, čiji se rad najviše potvrđuje u velikim nepogodama, a posebno u ratnim prilikama.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te gradova i općina riječkog prstena, na čijem prostoru Crveni križ vrlo aktivno djeluje.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglasio je iznimno dobru suradnju s riječkim Crvenim križem i novom ravnateljicom Petrom Šuljić.


Hrvatski Crveni križ predstavlja mrežu pomoći i solidarnosti kad je ona najpotrebnija, što ste i pokazali u mnogim situacijama. Posebno ću se osvrnuti na proteklu godinu – kad je nastupio lockdown zbog epidemije koronavirusa prvi ste uskočili u pomoć i volonteri Crvenog križa odradili su ogroman posao dostave hrane i svim potrepštinama koji su bili potrebni građanima i građankama Rijeke. Isto tako uskočili ste pomoći onima koji su bili pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije, i bila mi je čast i zadovoljstvo zajedno s našom vatrogasnom postrojbom, ali i sa predstavnicima Crvenog križa posjetim pogođene krajeve“, kazao je gradonačelnik Filipović.

VIDEO DANA:

Podsjetio je kako Grad Rijeka financira Crveni križ sukladno zakonskim obvezama, ali i podupirući i druge vrijedne programe i projekte, kao što je organizacija dobrovoljnog darivalaštva krvi. U ovoj godini za rad Crvenog križa u gradskom je proračunu osigurano oko 2,7 milijuna kuna, od čega najviše za organizaciju pučke kuhinje za najpotrebitije Riječane.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut istaknuo je kako Županija oduvijek podržava rad Crvenog križa kao organizacije koja pomaže najpotrebitijima i ljudima u nevolji, kao što je bio slučaj kod poplave u Gunji ili potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Posebna vrijednost Crvenog križa upravo su volonteri, kojih na području Primorsko-goranske županije ima preko 500, a na području Rijeke stotinjak. Protekle godine započela je i suradnja volontera Europske prijestolnice kulture i volontera Crvenog križa, koja je krenula radom na programu otvorenja Europske prijestolnice kulture, a posebno se pokazala uspješnom tijekom pandemijske krize.

Govoreći o radu riječkog društva Crvenog križa, predsjednica Kim Anić i ravnateljica Petra Šuljić posebno su osvrnule na organizaciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Jedna od novosti u ovoj godini kada riječki Crveni križ obilježava 140. obljetnicu djelovanja bit će i novi centar za darivanje krvi, kojeg nazivamo Centar u centru. Biti će smješten u centru grada, kako bi  građanima omogućili da što lakše daruju krv, za kojom svake godine ima sve više potrebe. Centar za darivanje krvi imat će poseban kutak za djecu darivatelja krvi, gdje će se djeca moći igrati dok njihovi roditelji daruju krv, ali i učiti se humanosti i od malih nogu vidjeti da bijele kute nisu ništa strašno,“ kazala je ravnateljica Šuljić.

Predsjednica Anić istaknula je kako se akcije darivalaštva krvi stalno provode, pa su samo proteklog tjedna upućena dva apela darivateljima.
Iznimno smo ponosi što u trenutku kad je nastupio lockdown zbog epidemije koronavirusa i kad je većina aktivnosti prestala, nije prestalo dobrovoljno darivalaštvo krvi. Čak smo, radi sigurnosti darivatelja, u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuziologiju u centar za darivanje iz bolnice izmjestili na Kampus“, kazala je Anić.

Exit mobile version