U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Održana šrezentacija „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“, koju su organizirali Udruga „MI“ iz Splita i  UNHCR Hrvatska.

Prezentacijom se u prvom redu nastojalo uputiti socijalne radnike i druge stručnjake za prepoznavanje potreba u zajednici i osmišljavanje aktivnosti usmjerenih na postizanje kvalitetne integracije izbjeglica u lokalnim zajednicama, ali je ujedno upućen i poziv predstavnicima javnog sektora, organizacijama civilnog društva, lokalnim i regionalnim samoupravama i drugim zainteresiranima.

U ime Grada Rijeke prezentaciji su prisustvovale predstavnice Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb na čelu s pročelnicom Karlom Mušković.

Prezentacija se temeljila na preporukama iz priručnika „Učinkovito uključivanje izbjeglica – Participativni pristupi za praktičare na lokalnoj razini“ kojeg je naručio Regionalni ured za Europu UNHCR-a.

Uvod u temu dali su Tijana Tešija i Slobodan Škopelja iz Udruge „MI“ iz Splita, o učinkovitom uključivanju izbjeglica na lokalnoj razini govorili su Mirjana Vergaš i Jan Kapić iz UNHCR-a Hrvatska, dok je primjere dobre prakse i moguće primjene u lokalnim zajednicama predstavila Nives Ivelja iz Udruge „MI“.

„Tema izbjeglica vrlo je aktualna – Rijeka se suočava s dolaskom migranata na kolodvor, a cijela Hrvatska s izbjeglicama iz Ukrajine. No, tema integracije izbjeglica šira je tema od humanitarne situacije, to je priča o uključivanju raseljenih osoba u društvo“, poručila je Nives Ivelja.

S obzirom na to da su upravo aktivnosti na lokalnoj razini prepoznate kao izuzetno bitne  za učinkovitu integraciju izbjeglica u zajednicu, stvoren je priručnik koji sadrži detaljne upute temeljene na dugogodišnjem iskustvu UNHCR-a kako osmisliti i pružiti što učinkovitije mjere za društvenu i ekonomsku uključenost raseljenih osoba.

Prezentacija je održana u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH – UNHCR Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica.

Riječka prezentacija organizirana je uz podršku Udruge za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari