UPOZORENJE NA VREMENSKE NEPRILIKE

OGLASIO SE METEOALARM! Područje Kvarnera sutra u crvenom, očekuju se snijeg i orkanska bura!

DHMZ - Pixsell

Promjena vremena stiže od utorka za kada je DHMZ izdao narančasto i crveno upozorenje za dijelove Hrvatske. Snijeg bi mogao padati i do 25 centimetara, naleti bure i do 130 km/h

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak, 6. travnja, narančasto upozorenje za područje gospićke, riječke, splitske regije, zapadne obale istre i cijele Dalmacije te za područje Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala izdano je crveno upozorenje.

Riječka regija

Na području riječke regije očekuje se jako jugo, ujutro u okretanju na jaku i olujnu buru s najjačim udarima vjetra do 130 km/h. Moguć snijeg, osobito u unutrašnjosti Istre s visinom snijega do 5 cm. Moguće je jače grmljavinsko nevrijeme.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom.

Kvarner i Kvarnerić

Na području Kvarena i Kvarnerića očekuje se mjestimice jako jugo u okretanju na olujnu buru s najjačim udarima vjetra do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu

Gospićka regija

Na području gospićke regije očekuje se povremen snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponegdje i znatnijeg sa visinom snijega do 25 cm. Mjestimice olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra do 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida prometa i transporta.

Splitska regija

Na području splitske regije očekuje se umjereno i jako jugo, sredinom dana u okretanju na buru s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. Moguće jače grmljavinsko nevrijeme. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Zapadna obala Istre

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Velebitski kanal

Na području Velebitskog kanala očekuje se olujna bura s najjačim udarima vjetra do 140 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Javnost bi trebala izbjegavati putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Sjeverna, srednja i južna Dalmacija

Na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije očekuje se mjestimice jako jugo sredinom dana u okretanju na jaku do olujnu buru i tramontanu s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

RTL javlja da najavljena promjena vremena stiže u noći na utorak. Kao i inače, kiša, potom susnježica i mokar snijeg krenut će prvo u najzapadnijim krajevima unutrašnjosti. Do jutra će padati u velikom dijelu unutrašnjosti, a prema večeri i na istoku. Stvorit će se tanji snježni pokrivač, a u gorju konkretniji. Pravi zimski dan uz pad temperature za 10tak stupnjeva u odnosu na današnje maksimalce i uz sjeverac. Brzo će doći, ali i proći. Iza sebe ostavlja hladnoću i opasnost od jakog mraza zbog jutarnjih debljih minusa. Za vikend opet proljetno, javlja Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari