U NJIVICAMA

Ohrabrujuća vijest! Pronađena živa mlada periska na lokalitetu Plavnik

Ohrabrujuća vijest! Pronađena živa mlada periska na lokalitetu Plavnik

Javna ustanova „Priroda“ i Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji s DC Pelagos iz Njivica započeli su s akcijama sakupljanja kolektora ličinki periski na području akvatorija Primorsko-goranske županije

Najprije su kolektori, a to su u stvari rahle plastične mrežice usidrene uz morsko dno pomoću plutača, podignuti s lokaliteta Njivice na otoku Krku.

Na toj lokaciji nije, nažalost, pronađena niti jedna mlada periska, što je izazvalo sumnju da su vjerojatno sve periske u akvatoriju Primorsko-goranske županije podlegle još nedovoljno protumačenom masovnom pomoru koji se okomio na ovu plemenitu i najkrupniju vrstu školjkaša diljem Sredozemnog mora.

Pošast, koju, čini se, uzrokuju parazitski mikroorganizmi (osnovni je uzrok ugibanja pogubno djelovanje parazitskog mikroorganizma iz skupine truskovaca – mikorsporidija te nekih vrsta patogenih bakterija čemu je možda doprinijelo i globalno zagrijavanje mora), okomila se bespoštedno na ovu endemičnu vrstu Sredozemnog mora i Jadrana.

Periske su čak i prije pojave pomora bile ugrožene, a sve zbog nerazumnog djelovanja čovjeka. Masovno su je izlovljavali, najviše turisti, kao atraktivan suvenir. Zbog toga su gotovo iščezle da bi se nekoliko godina prije pojave masovnog pomora vratile i bile ponovno zapažene u većem broju i na mnogim lokalitetima duž obala Primorsko-goranske županije (ali i drugdje na Jadranu, o čemu se redovito izvještavalo na web stranicama Javne ustanove „Priroda“).

S početnim naznakama masovnog ugibanja periski, najprije u Zapadnom Sredozemlju 2016. godine, a zatim i u Jadranu 2019. godine, Javna ustanova „Priroda“ uključila se u akciju prikupljanja podataka o plemenitoj periski u okviru projekta očuvanja plemenite periske (Pinna nobilis) u sjevernom dijelu Jadrana kojeg koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Primorsko-goranska županija.

Izrađen je prigodni letak kako bi se ljude senzibiliziralo za problematiku periski i potaklo na opažanja i dojavljivanje podataka o opažanjima.

VIDEO DANA:

Nakon što se masovni pomor nezaustavljivo raširio cijelim akvatorijem Jadranskog mora započeo je projekt spašavanja periski u Jadranu, a u akcije provjere lokaliteta sa živim jedinkama, koje su dojavljivali volonteri-ronioci ili obični ljudi koji su zamjećivali potencijalno žive jedinke periski, uključili su se aktivno i ronioci s područja akvatorija Primorsko-goranske županije.

Djelatnici Javne ustanove „Priroda“ ronili su na svim dojavljenim lokacijama, no nažalost, sve pregledane jedinke periski, nakon ponovljenih zarona pronađene su uginule.

Prilično neočekivano, posljednjeg dana studenog, tijekom pregledavanja kolektora na lokalitetu Plavnik, došla je ohrabrujuća vijest – pronađena je jedna živa juvenilna jedinka.

Ovo je najjužnija lokacija u sjevernom dijelu Jadrana gdje je pronađena živuća mlada jedinka te iako malena, prozirna i krhka, velika svega 1,5 cm ipak budi nadu u borbi ove vrste za preživljavanje.

U pronalasku su svoju ulogu odigrali i stručnjaci Prirodoslovnog muzeja Rijeka čija je zadaća u ovom projektu prikupljanje i određivanje biološkog materijala koji se tijekom razdoblja ležanja u moru nahvatao na mrežicama kolektora, ali i vrijednih volontera te ronioca DC Pelagos iz Njivica koji su zajednički marljivo pregledavali kolektore.

Pronađena mlada periska dobila je ime „Morana“ po volonterki koja ju je uočila u kolektoru izvađenom s lokacije akvatorija otoka Plavnika.

Djelatnici JU Priroda žurno su prevezli mladu perisku u Akvarij Pula koji ulaže velike napore kako bi ostvario preživljavanje pronađenih živih periski u ex situ uvjetima (tj. izvan staništa, u strogo kontroliranim uvjetima akvarija), čime bi se omogućilo očuvanje genetske raznolikosti i moguće ponovno naseljavanje periski u prirodu.

Javna ustanova „Priroda“ zahvaljuje svim roniocima – volonterima i ostalim sudionicima na nesebičnom trudu oko dojavljivanja podataka i pružanju podrške naporima da se plemenita periska pokuša očuvati u Jadranu.

Sljedećih dana planirani su i zaroni na lokaciji Sv. Marko uz obalu otoka Krka, pa se nadaju da se i tamo na kolektore naselila pokoja mlada jedinka. Posebna zahvala ide i Pelagos diving centru koji su pomagači u brojnim akcijama prikupljanja kolektora i izvidima u akvatoriju Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari