OKOLIŠ JE PRIORITET: U Rijeci 1. studentski kongres okolišnog zdravlja

Foto: uniri.hr

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak 5. lipnja na Svjetski Dan žaštite okoliša s početkom u 11 sati održat će se 1. Studentski kongres okolišnog zdravlja

Okolišno zdravlje poprima izuzetnu važnost te je osviještenost ljudi o očuvanju okoliša postalo prioritet diljem svijeta, a naročito na području Europske unije. Svjesni te činjenice, profesori i studenti Sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta u Rijeci, jedine visokoškolske ustanove u Hrvatskoj koja obrazuje sveučilišne kadrove u domeni zaštite okolišnog zdravlja, organiziraju 1. Studentski kongres okolišnog zdravlja.

Cilj Kongresa, koji se održava na Svjetski Dan žaštite okoliša, je stručnom raspravom o problematici otpada dugoročno utjecati na promjene navika te razvijanje samosvijesnog i kritičkog razmišljanja o brizi za okoliš, što utječe na zdravlje svih nas.

Kongres će obraditi brojne važne, aktualne i zanimljive teme kao što su – gospodarenje opasnim otpadom, gospodarenje krutim komunalnim otpadom u Hrvatskoj, morski otpad, gospodarenje medicinskim otpadom u HALMED-u, problem Nacionalnog parka Plitvička jezera, posteljica – patološki otpad ili kozmetičko blago i druge.

Zbog multidisciplinarnosti problematike na jednom mjestu okupiti će se tim predavača među kojima su stručnjaci, znanstvenici i studenti iz različitih respektabilnih institucija s područja biomedicine, javnog zdravstva, ekologije i tehničkih znanosti – Medicinski fakultet u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija, Institut Ruđer Bošković, Kemijsko-tehnološki fakultet Split, Nastavni zavod za javno zdravstvo – PGŽ, KBC Rijeka, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb te ostali stručnjaci područja zaštite okoliša.

Sveučilišni studij Sanitarnog inženjerstva omogućuje stjecanje znanja i kompetencija iz područja biomedicine, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite. Diplomanti Studija sanitarnog inženjerstva osposobljeni su za rad na velikom broju različitih područja kao što su: poslovi sanitarne inspekcije, poslovi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, rad s otrovima, prehrambena industrija, kontrola kvalitete hrane, vode i zraka, procjena utjecaja različitih djelatnosti na okoliš, zaštita na radu, turizam i drugo.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci danas predstavlja jedinu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj koja obrazuje sveučilišne kadrove koji mogu dati odgovor na zaštitu okolišnog zdravlja neposredno vezanog uz zdravlje čovjeka. Riječki Studij Sanitarnog inženjerstva jedini je sveučilišni i doktorski studij sanitarnog inženjerstva u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari