BESPLATAN ULAZ

Oldtimer spektakl stiže u Rijeku! Na izložbu stiže i najstariji registrirani automobil u Hrvatskoj!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Trodnevna izložba Oldtimer kluba „Rijeka 1996“, ove godine u proširenom izdanju sudjelovanjem vlasnika povijesnih vozila i izvan klupske ergele otvara se u petak, 20. rujna u 18 sati, a tijekom vikenda u subotu i nedjelju moći će se, bez naplate ulaznica, posjetiti od 8 do 20 sati.

Trodnevna izložba prezentirat će desetak marki motocikala i više od 25 marki automobila, a pripremljen je i popratni program sajma rabljenih dijelova za oldtimere, prisjećanje na legendarne auto i moto utrke šireg područja Kvarnera, prigodnih filmova, a u subotnje poslijepodne tematskih predavanja novinara, publiciste i kolekcionara Josipa Radića iz Splita o povijesti Fiata, predsjednika HROS-a Antuna Presečkog o svijetu ljubitelja oldtimera i kroničara oktanskih zbivanja Miroslava Krpana o znakovitim motociklistima Kvarnera.

Pokrovitelj izložbe je Grad Rijeka, partneri Turistička zajednica Grada Rijeke, Tokić d.o.o. i Zajednica tehničke kulture Rijeka. ldtimer klub „Rijeka 1996“ treću godinu za redom organizira jedinstvenu specijaliziranu izložbu povijesnih automobila i motocikala s pratećim sadržajima. Izložba će se održavati od petka, 20. do nedjelje 22. rujna u prostorima Exportdrva na Delti.

Nakon što su prethodne dvije godine uglavnom prezentirani automobili i motocikli u vlasništvu članova kluba, ove su godine pozvani i vlasnici povijesnih vozila iz drugih sredina. Izložba je koncipirana na način da uz prezentaciju pojedinih modela automobila i motocikala, grupiranih po državama proizvodnje, na panoima budu izložene i stare fotografije Rijeke vezane uz vozila i promet tih godina, s ciljem da se posjetitelje provede kroz povijesni vremeplov popraćen i kraćim tekstovima o događanjima tih godina u Rijeci i svijetu.

Središnja tema ovogodišnje izložbe je Tvornica automobila Fiat, pa će među 20-ak automobila raznih godišta te talijanske kultne marke biti Fiat Torpedo cabriolet iz 1929. godine Ivana Bočine, člana Oldtimer klub „Rijeka 1996“. Zasigurno jedna od glavnih atrakcija bit će vozilo iz Muzeja Presečki u Krapini marke Oakland True Blue Six iz 1925. godine, najstariji pronađeni registrirani primjerak automobila u Hrvatskoj, vlasništvo Antuna Presečkog, predsjednika Hrvatskog oldtimer saveza.

Taj se automobil, nakon restauracije rijetko pojavljuje u javnosti, pa je značaj izlaganja u Rijeci tim veći. Uz njega, iz muzeja za potrebe riječke izložbe stiže i raritetni Jaguar SS 100 iz 30-ih godina, vlasništvo Ivice Presečkog. Svoje izložbenu premijeru imat će i rijetko viđan BMW 501 iz 50-ih godina jednog privatnog kolekcionara iz Kaštela. 

VIŠE OD 80 IZLOŽAKA

Izložba će objediniti više od 80 različitih automobila i motocikala proizvedenih u više od deset zemalja svjetske oktanske industrije.

-Imat ćemo prigodu vidjeti cijelu lepezu Fiatovih automobila različitih tipova i godišta, a brojem se još ističu i vozila proizvedena u Njemačkoj i Americi. U budućnost će nas ponovo „vratiti“ upravo riječki De Lorean DMC-12 Leona Španjola, a u suradnji s Vespa klubom Rijeka imat ćemo prigodu uživati u brojnim primjercima te znane svjetske motociklističke legende. Priprema se i jedno iznenađenje, posebna skulptura posvećena Vespi – istakao je jedan od mlađih članova riječkog kluba, pripadnik druge generacije ljubitelja oldtimera Mateo Barbić.

Svoj posebni „kutak“ imat će i vojna vozila o kojima je više govorila članica kluba Gorana Rezendes, dok je klupsku aktivnost još jednom pozdravila i podržala u ime Grada Rijeke Eugenija Perić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj, obrazovanje,sport i mlade.

Pressica je prvi put održana u novim prostorijama Zajednice tehničke kulture čija je tajnica Tihana Kalčić naznačila značaj djelovanja, kontinuiteta, brojnosti članstva i aktivnosti riječkog Oldtimer kluba upravo kao oglednog primjera jedne od članica riječke ZTK.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari