41.SJEDNICA

OPATIJA Gradsko vijeće odlučilo o uvođenju LED rasvjete na javnim površinama

Na jučerašnjoj 41. sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije vijećnici su usvojili Prijedlog Programa poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2021. godini s amandmanom predsjednika Gradskog vijeća Fernanda Kirigina kojim su naknade za pojedine kategorije povećane.

Tako će sada za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina biti isplaćen jednokratni poticaj od 10 tisuća kuna i 12 mjesečnih u visini do 40 posto bruto plaće, a najviše do 5 tisuća kuna mjesečno. Za svaku novozaposlenu osobu mlađu od 30 godina jednokratni poticaj od 11 tisuća kuna i 12 mjesečnih u visini do 50 posto bruto plaće, a najviše do 6 tisuća kuna mjesečno, za svaku novozaposlenu osobu s invaliditetom jednokratni poticaj od 15 tisuća kuna i 12 mjesečnih u visini do 60 posto bruto plaće, a najviše do 8 tisuća kuna mjesečno. Rast će i iznos poticaja za početak obavljanja registrirane djelatnosti, jednokratno 10 tisuća kuna, a mjesečno po 4 tisuće kuna u 12 mjeseci, a za OPG-ove jednokratno 10 tisuća te 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 4 tisuće kuna.

Nakon dugotrajne rasprave i uloženog amandmana vijećnice Neve Slani te protuprijedloga vijećnika Nevena Varljena nije usvojen Prijedlog odluke o oslobođenju od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije COVID – 19. Ovim prijedlogom poduzetnici koji ne obavljaju djelatnost temeljem odluke stožera CZ RH trebali su biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade u siječnju i svim daljnjim mjesecima u kojima će protuepidemijske mjere biti na snazi. Vijećnica Slani predlagala je da se programom obuhvate i oni poduzetnici koji dokažu da im je u istom vremenu prihod smanjen 40 i više posto u odnosu na godinu ranije te da imaju sjedište u Opatiji, no vijećnik Varljen je predložio da se to odnosi na sve one gospodarske subjekte koji posluju u Opatiji bez obzira na sjedište.

Jučer Gradsko vijeće nije izabralo niti novi saziv Savjeta mladih Grada Opatije. Naime, za izbor  koji se obavio tajnim glasovanjem nije glasala potrebna većina vijećnika. Javni poziv za isticanje kandidatura za Savjet mladih će biti ponovljen.

Prijedlog Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Opatije kao i Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća, koji su nužni zbog usklađivanja s novim Zakonom o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi usvojeni su na jučerašnjoj sjednici. Osnovne se izmjene Statuta odnose na smanjivanje broja vijećnika Gradskog vijeća, kojih će u novom sazivu biti 15, Gradonačelnik će imati jednog Zamjenika, a privremeno financiranje, u slučaju neusvajanja proračuna do kraja godine, moći će predložiti određeni broj vijećnika ili radno tijelo Gradskog vijeća.

Opatiju očekuje obnova javne rasvjete nakon usvajanja Prijedlog Odluke o pokretanju projekta modernizacije javne rasvjete na području Grada Opatije LED tehnologijom. Javna rasvjeta će biti u potpunosti zamijenjena led rasvjetnim tijelima, osim na obalnoj šetnici. Vrijednosti je projekta nešto više od 8 milijuna kuna, a slijedi raspisivanje javnog natječaja za postavljanje nove rasvjete i pružanje usluge održavanja po ESCO modelu. Obnovom rasvjete očekuje se godišnja ušteda električne energije od 60,86 %. Procjenjuje se da će se investicija isplatiti za 72 mjeseca, a pružatelj usluge treba dati 10 godina garancije. Trenutno javnu rasvjetu održava TD Komunalac d.o.o., nije isključeno da pružatelj usluge može nastaviti suradnju s Komunalcem, no u javnom natječaju nije moguće takav odnos regulirati, pojasnio je pročelnik Filip Vlah.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava proračuna za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u 2021. godini, Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Opatija te Prijedlog Odluke o načinu raspoređivanja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva za OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ u 2021. godini.

Gradski su vijećnici jučer prvi puta koristili elektroničko glasovanje, koje u realnom vremenu vrlo transparento prikazuje sve podatke o glasačkom postupku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari