OPATIJA: Gradsko vijeće odlučilo o visini paušalnog poreza po krevetu i uređenju prometa

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Usvojeni prijedlozi Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, Odluke o uređenju prometa i dana suglasnost na Opće uvjete parkiranja….

Na jučerašnjoj 18. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije usvojen je Prijedlog Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici na području Grada Opatije. Prema Odluci najviši paušalni porez po krevetu iznosit će 345 kuna, a u prvi razred uz Opatiju i Ičiće amandmanom vijećnika Igora Puža (AM) svrstana je i Ika. U drugom su poreznom razredu Oprič i Pobri sa 240 kuna, u trećem Poljane, Dobreć i Veprinac sa 200 kuna paušalnog poreza te u četvrtom Vela Učka s 150 kuna godišnjeg paušalnog poreza po krevetu.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije te dali suglasnost na Opće uvjete parkiranja na području Grada Opatije.

Promjene u uslugama parkiranja su slijedeće: Ulica Feliksa Peršića iz zone 0 prelazi u zonu 1, kao i lokacija parkirališta na Novoj cesti kod Doma zdravlja, povlaštene parkirne karte više se ne mogu koristiti u zoni 0, 0a i 0b izuzev u Ulici Joakima Rakovca te u dijelu Ulice maršala Tita od hotela Palace do izlazne ceste hotela Adriatic.

Povlaštene parkirne karte mogu se koristiti u zoni 1 osim na lokacijama kod groblja Volosko i Nova Cesta kod Doma zdravlja, dodane su povlaštene parkirne karte darivateljima krvi: muškarcima sa 100 i više davanja i ženama sa 75 i više davanja, uvedeno tri mjeseca nenaplate parkiranja subotom, nedjeljom i blagdanom od 1. prosinca do kraja veljače.

Vrijeme naplate parkiranja u razdoblju od lipnja do rujna produženo je do 24 sata. Satna i dnevna parkirna karta izdana za zonu u kojoj je cjenovno viša naknada vrijedit će i u svim zonama sa cjenovno nižom naknadom za parkiranje.

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici usvojilo i Prijedlog Lokalnog programa za mlade od 2018. do 2021. koji im je predstavila predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić. Udruga Žmergo je za Grad Opatiju izradila Lokalni plan s temeljnom zadaćom uključiti mlade od 15 do 30 godina u sva područja društvenog života, poboljšati kvalitetu života mladih i otvoriti centar za mlade u Villi Antonio.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o poticanju priključivanja građevina na komunalne vodne građevine za odvodnju. Grad Opatija već nekoliko godina građanima daje poticaje za priključenje na kanalizacijski sustav.

Fizičkim osobama, vlasnicima odnosno fizičkim osobama zakonitim posjednicima postojećih građevina na području Grada Opatije, koje nisu spojene na sustav javne odvodnje i koji su obvezni priključiti iste po odredbama Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine na području Grada Opatije, Grad Opatija će priznati dio troškova priključenja u visini od 20% vrijednosti radova, a maksimalno do 10.000,00 kuna, ako se priključak izvodi u vremenu od dana stupanja na snagu ove Odluke do 31. prosinca 2019. godine.

U slučaju da radove priključenja samostalno izvodi vlasnik odnosno posjednik građevine, kao troškovi priključenja priznati će se troškovi dobave materijala koji je potreban za izgradnju priključka. Troškove priključenja vlasnici građevina mogu platiti u 12 mjesečnih obroka bez kamata.

Usvojeno je i Izvješće o izvršenju planiranih programa projekata i akcija Destinacijskog plana Grada Opatije do 2017. godine koje je gradonačelnik Ivo Dujmić jučer podnio Vijeću.

Vijećnici su dali suglasnosti na izmjene i dopune statuta Dječjeg vrtića Opatija i Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari