Opatija postaje prvi hrvatski grad s pametnim parkomatima

Novi parkirni aparati uskoro će proraditi na ulicama Opatije

U Opatiji je početkom ožujka profunkcionirao novi sustav naplate parkiranja. Tvrtka Opatija 21 načinila je prvi korak u uvođenju novog sustava naplate i kontrole parkiranja primjenom najmodernijih tehnologija, rečeno je na konferenciji za novinare a prenosi opatija.hr.

Za početak, 20 aparata postavlja se u nultoj parkirnoj zoni te će do 15. travnja svi biti u uporabi. Dobra je novost i to što ako platite parking u nultoj zoni pa se potom premjestite u nižu zonu, plaćena karta vrijedi što do sada nije bio slučaj. Iduće godine planira se postavljanje još 24 aparata širom Opatije, rekao je direktor tvrtke Opatija 21 Igor Štok.

Novi su parkomati multifunkcionalni uređaji, jednostavni za korištenje, primaju i kovanice i novčanice, kao i kreditne i debitne kartice te rade uz pomoć internetske veze. Nakon što upišete registarsku oznaku svoga vozila aparat će prepoznati imate li već pravovaljanu pretplatničku kartu po bilo kojoj osnovi, kako ne biste dva puta platili uslugu.

Osim parkomatima, parking u Opatiji sada možete platiti i aplikacijom za pametne telefone PayDo. Dobrobit za korisnike aplikacije, pored jednostavnosti primjene, je i to što neće morati platiti naknadu za korištenje SMS poruka, koja prema važećim tarifama HAKOM-a po svakoj poruci iznosi 0.89 lp, a veliko će olakšanje pri plaćanju parkinga aplikacijom osjetiti i strani turisti

Novi su uređaji prilagođeni i najavljenoj obaveznoj fiskalizaciji računa izdanih na aparatima koja će krenuti od 2021., kao i mogućem skorom ulasku Hrvatske u eurozonu.

Meni parkomata bit će na četiri jezika. Riječ je o softveru koji je izradila hrvatska tvrtka, proizvodu uspješnih poduzetnika koji se već primjenjuje u Dubaiju, a vode i pregovore s gradskom upravom Barcelone. Ni jedan hrvatski grad još nema ovakvu tehnologiju na svojim ulicama.

Kada zakonska regulativa to omogući, kreće se u drugi stupanj primjene novog modela kontrole plaćenog parkinga specijalnim vozilom sa skenerima registarskih oznaka vozila, najavio je Štok.

Osvrnuo se i na poslovanje Opatije 21 u prvih godinu dana.

“Opatija 21 upravlja s 1130 parkirnih mjesta. Od lani, kada je prijašnji privatni koncesionar imao izdanih 297 povlaštenih karata, njihov je broj narastao na 650. Izdano je i 3650 „parkirnih satova“ za građane, a uveli smo i tri mjeseca besplatnog parkinga vikendom od 1.12 do kraja veljače, što sve govori o izlaženju u susret građanima Opatije”, kazao je Štok.

Istaknuo je i da su pripreme za izgradnju garaže s oko 280 parkirnih mjesta na Gorovu u tijeku te kako vjeruje da će gradnja započeti do kraja ove godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views