PRORAČUN ZA 2021.

OPATIJA: Usvojen proračun za 2021. “težak” gotovo 205 milijuna kuna

Najvažnija tema jučerašnje 39. sjednice Gradskog vijeća Grada Opatije bila je usvajanje Proračuna za 2021. godinu. Proračun u visini od 204.927.964,00 kuna usvojen je s 9 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim.

Sva su dosadašnja socijalna prava građana (pomoć za novorođenu djecu, besplatan vrtić za drugo i svako iduće dijete, prava umirovljenika, poticaji poduzetnicima ugrađena u Proračun za 2021.) Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2021. planiraju se u iznosu od 54 milijuna kuna. Više od 50% ulaganja planira se financirati od pomoći iz EU i nacionalnih fondova, u iznosu od preko 29 milijuna kuna. Najveća planirana investicija u 2021. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe JVP Grada Opatije vrijednosti 58 milijuna kuna, kroz 2 godine, koja će se 85% financirati iz sredstava europskih fondova. Ostali projekti koji se financiraju iz EU fondova su:  Start up inkubator – HUBBAZIA, uređenje povijesnog škvera u Iki, uređenje prostora za Udrugu invalida, III. faza uređenja MOHO centra, uređenje Vile Angioline, Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina. Kao značajnu investiciju izdvajamo početak izgradnje dijela treće ceste Kuk- Kosovo koja će se nastaviti u idućim godinama.

– Mogu razumjeti zabrinutost pojedinih vijećnika obzirom na pandemiju, financijske posljedice krize koja traje nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti. Razumijem i političke okolnosti, obzirom da su pred nama lokalni izbori, no danas smo dokazali da možemo donositi odluke u korist naših građana i gospodarstva. Ove sam godine bio prisiljen dva puta donositi odluku o obustavi izvršenja Proračuna kako bismo ga uravnotežili i u tome smo uspjeli. Moramo prestati govoriti da smo zadužili Grad i dugoročno našu djecu i unuke, jer svi znamo da to nije istina. Istina je da redovito sufinanciramo sve svoje dospjele obveze i da imamo jedan od najboljih socijalnih programa u Hrvatskoj. Budućnost Opatije je neupitna jer imamo veliku vrijednost u gradskoj imovini s kojom gospodarimo s posebnom pažnjom. Predloženi proračun je kvalitetan, socijalan i razvojan. U godinama koje dolaze očekujemo velike privatne investicije koje će potaknuti razvoj cjelokupnog gospodarstva, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom donošenja Proračuna.

Vijećnici su jučer prihvatili i drugi ovogodišnji rebalans Proračuna. Osnovna odrednica izmjena je smanjenje ukupnog Proračuna za 34,4 milijuna kuna, odnosno smanjenje sa 185,5 na 151,1 milijun kuna. Dva su osnovna razloga smanjenja. Prvi je pomicanje nekoliko projekata koji se sufinanciraju iz bespovratnih sredstava EU ili nacionalnih fondova, ukupne vrijednosti 31,9 milijuna kuna, u sljedeću 2021. jer zbog objektivnih okolnosti  još nisu zaključeni ugovori. Drugi razlog je smanjenje ulaganja u rekonstrukciju ceste u Ičićima za 2,1 milijun kuna i prijenos tog iznosa u Proračun za 2021. Riječ je o rekonstrukciji ceste koja se financira od strane investitora.

Usvojeni su prijedlozi odluka koji imaju cilj pomoći gospodarstvenicima u novim teškim uvjetima poslovanja uslijed korona krize. Tako je usvojen Prijedlog Odluke o oslobođenju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti tijekom trajanje epidemije kao i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o davanju u zakup i kupoprodaji suvlasničkog dijela poslovnog prostora. Predložene mjere namijenjene su onim gospodarstvenicima koji svoju djelatnost moraju obustaviti u mjesecu prosincu 2020. godine temeljem  Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Razdoblje važenja mjera je od 01. do 31.12. 2020. godine.

Usvojen je Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi kojom se obveznicima komunalne naknade – gospodarstvenicima omogućava plaćanje obveze u 12 godišnjih obroka.

Na jučerašnjoj Sjednici  izabran je novi član Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja – Dino Žigulić, na prijedlog Akcije mladihSlijedi sazivanje konstituirajuće sjednica novog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja na kojoj će biti izabran predsjednik Vijeća.

Prihvaćeni su i prijedlozi o prodaji dvije nekretnine nakon provedenih natječaja. Nekretnina u Iki u kojoj je smješten salon namještaja na k.č. 818/1 k.o. Ika – Oprić bit će prodana tvrtki Gitone Kvarner d.o.o. za 9 milijuna i 100 tisuća kuna, a nekretnina na k.č. 114/2 k.o. Pobri najpovoljnijem ponuditelju Johannu Pröpsteru s njemačkom adresom za iznos od 2 milijuna i 600 tisuća kuna.

Gradsko je vijeće usvojilo i Prijedlog zaključka o pokretanju postupka izbora članova Savjeta mladih Grada Opatije. Javni poziv bit će uskoro objavljen na službenoj internetskoj stranici Grada Opatije.

Gradsko vijeće je na zamolbu Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka prihvatilo sponzorstvo za kupnju monitora vitalnih funkcija vrijednog 25.475,00 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views