PRIČA O DJEVOJČICI MARIE

Galerija | Opatijska publika oduševljena božićnom bajkom ”Orašar”

Publika je u opatijskom Gervaisu sinoć iznova mogla uživati u najljepšoj baletnoj božićnoj bajci “Orašaru” Petra Iljiča Čajkovskog.

Kao najsvečaniji dio Adventa u Opatiji, sinoć (15.12.) je, u organizaciji Festivala Opatija, izvedena prva od dvije rasprodane izvedbe najpopularnije božićne baletne bajke P.I. Čajkovskog „Orašar“ u opatijskom centru Gervais.

Kako kultura ne poznaje granice, posebno je zadovoljstvo bilo ugostiti vrhunske plesače Ukrajinskog nacionalnog baleta, predvođene Olesiom Šaitanovom, primabalerinom Litvanske nacionalne opere i baleta, i Sergijem Kliačinom, prvakom Ukrajinskog nacionalne opere i baleta koji su nadahnutom, modernom izvedbom tradicionalne koreografije baletnog majstora Valerija P. Kovtuna uronili opatijsku publiku u pravu božićnu čaroliju.

Jedinstveni umjetnički senzibilitet ove baletne trupe izvire iz vještog spoja tradicije ukrajinske baletne škole i emocionalnog naboja glumačkog izričaja, zbog čega su međunarodno priznati i slavljeni.

Prije izvedbe, publiku su pozdravili Gradonačelnik Grada Opatije, Fernando Kirigin koji je svima zaželio uspješnu i sretnu Novu 2023. godinu te ravnatelj Festivala Opatija, Ernie Gigante Dešković koji se osvrnuo na uspješnu godinu ustanove koja je tijekom 2022. oborila nekoliko rekorda – najveći broj programa, najveći broj posjetitelja i najviše prihoda tijekom jedne godine u povijesti ustanove.

Priča o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar te s njime proživi čudesne dogodovštine u svijetu mašte, ispričana je baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija P. Kovtuna.

Njegovoj tradicionalnoj koreografiji, nadahnut, živ i moderniji izgled daje međunarodno poznata baletna trupa Ukrajinskog klasičnog baleta čiji su članovi vrhunski plesači, prvaci i solisti raznih europskih nacionalnih kazališta, nositelji brojnih međunarodnih nagrada koji u svojem umjetničkom izričaju njeguju visoku tradiciju ruskog baleta i baletne škole, a svoje nevjerojatne plesne vještine uspješno spajaju s posebnim senzibilitetom i glumačkim talentom.

Večeras će se, u petak, 16.12. u centru Gervais, još jednom izvedbom Orašara, ispuniti obećanje Festivala Opatija dano vjernoj publici koja je prošle godine tražila ulaznicu više za ovu čarobnu božićnu bajku koja slovi za jedno od najljepših djela klasične baletne literature.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari