ZANIMLJIV PROJEKT

Opatijski osnovnoškolci od sutra sudjeluju u projektu ,,Lektira i nastavni program u kazalištu i kinu”

Idi na originalni članak

Opatijski osnovnoškolci će od sutra sudjelovati u projektu „Lektira i nastavni program u kazalištu i kinu“ pokrenut na inicijativu savjetnika za kulturu gradonačelnika Grada Opatije dr. sc. Roberta Kurelića. Projekt je ostvaren suradnjom Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ i Festivala Opatija, uz potporu Grada Opatije.

Oglas

Cilj je da opatijski učenici mogu multimedijalne nastavne sadržaje, prvenstveno one koji se nadovezuju na lektiru i medijsku pismenost, konzumirati u svome gradu, u Centru Gervais koji ima sve potrebne uvjete za njihovo održavanje. Grad Opatija će, pritom, osigurati i prijevoz učenika do Gervaisa. Djeca su svakodnevno okružena medijima i raznim drugim sadržajima nerijetko neprimjerenih vrijednosti, stoga je potreba za razvijanjem kulture i navike gledanja, a zatim i promišljanja kulturnih sadržaja i više nego nužna.

Prema prijedlogu stručnog školskog kolektiva, predvođenog školskom knjižničarkom Serenom Calderara-Cvjetović, za učenike od 1. do 6. razreda organizirane su i pomno odabrane kino projekcije i kazališne predstave koje se tematski nadovezuju na nastavni program, a obrađuju važna i djeci bliska pitanja poput vršnjačkog nasilja, društvenih mreža, ekologije, tolerancije, poštivanja drugih i drugačijih i sl.

Do kraja tekuće školske godine, učenici od prvoga do šestoga razreda u kinu Centra Gervais pogledat će četiri filma, od kojih dva, „Dnevnik Pauline P.“ (na rasporedu 31.3.) i „Cvrčak i Mravica“ (na rasporedu 18.4.) imaju preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz Dan planeta Zemlje, učenici petoga razreda u Gervaisu će pogledati animiranu projekciju „Ainbo – dobri duh Amazone“ (na rasporedu 27.4.). „Tvornicu snova“, animirani film koji progovara o zapostavljanju djece i obitelji od strane roditelja te o društvenim mrežama i posljedicama cyberbullyinga, u svibnju će pogledati šesti razredi.

Nakon projekcija bit će održane radionice na kojima će profesori s djecom posebno analizirati i istaknuti zanimljive značajke ovih filmskih ostvarenja. Učenici prvih razreda će u Gervaisu 31. svibnja pogledati kazališnu predstavu „Velika tvornica riječi“ u izvedbi Male scene iz Zagreba. Nakon predstave, učenici će u neposrednom razgovoru s glumcima saznati kako nastaje kazališna predstava i kako se izrađuju lutke.

Program će se nastaviti i u narednim školskim godinama.

Exit mobile version