RAST OD ČAK 16,7 POSTO

Opatijski proračun raste za 5 milijuna eura, rebalans je pred gradskim vijećnicima

Prijedlog rebalansa Proračuna, upućen na usvajanje gradskim vijećnicima, donosi povećanje gradskog budžeta za gotovo 5 milijuna eura ili 16,7 posto. Time bi Proračun za 2023. godinu porastao na nešto manje od 34,7 milijuna eura, istaknuto je na redovitoj konferenciji za novinare gradonačelnika Fernanda Kirigina uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Prihodi rastu temeljem prijenosa viška prihoda iz prethodne godine, u visini 7,1 milijun eura. Taj će iznos najvećim dijelom biti namijenjen nastavku lani pokrenutih investicija.

Mnogobrojne investicije

– Od novih investicija koje su uvrštene u izmjene Proračuna izdvojio bih izgradnju vatrogasnog puta Vrh Ike, izgradnju parkirališta iznad groblja Opatija, izgradnju parkirališta na Punta Kolovi kod hotela Adriatic i asfaltiranje ceste kroz Volosko. Nastavljamo s uređivanjem i izgradnjom još nekoliko dječjih i sportskih igrališta. Ove godine pok

rećemo i projekt sadnje stabala vrijednosti 198 tisuća eura za koji smo dobili bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80% investicije. Nastavljamo s investicijom uređenja područne škole u Veprincu gdje će se tijekom ljeta izvoditi zamjena krova i obnova fasade. Također, u tijeku je priprema investicije uređenja doma u Poljanama za potrebe otvaranja područnog vrtića kojim ćemo osigurati kapacitete za otvaranje dvije nove jasličke skupine.

U tijeku je i investicija modernizacije javne rasvjete, odnosno zamjena postojeće rasvjete LED rasvjetom, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Dodao je kako se dio planiranih projekata, ukupno vrijednih 2,7 milijuna eura, neće realizirati do kraja ove godine.

Povećanje planiranih prihoda od poreza

Stoga je ovogodišnji Proračun smanjen za taj iznos, koji će se planirati u budžetu za iduću godinu.

– Jedna od važnijih stavki u tom kontekstu je investicija nadogradnje škole za koju će se godine izraditi novi projekt, prema novom Državnom pedagoškom standardu koji je donio brojne izmjene radi uvođenja cjelodnevne nastave. Podsjećam na informaciju da je 2021. godine prošla vlast izradila projekt za nadogradnju škole koji je trebao biti prijavljen na STEM natječaj (bespovratna sredstva EU fonda) ali se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa moralo odustati od prijave. Činjenica je da taj projekt ne zadovoljava potrebe škole, pogotovo ako se uzme u obzir preseljenje škole Volosko u matičnu školu, stoga je nužno bilo pristupiti izradi novog projekta, objasnio je gradonačelnik Kirigin.

Pročelnica za financije Tamara Sergo istaknula je kako, uz prijenos viška prihoda iz 2022. godine, na povećanje Proračuna 2023. godine utječe i povećanje planiranih prihoda od poreza u iznosu od oko 1,2 milijuna eura ili 14 posto i to u dijelu poreza na dohodak i poreza na promet nekretnina.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

– Dosadašnje ostvarenje prihoda od poreza na dohodak je bolje u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje na činjenicu da su plaće Opatijaca u prosjeku porasle. Prihod od poreza na promet nekretnina za 2023. godinu oprezno smo planirali, međutim, dosadašnja realizacija je dobra te stoga povećavamo očekivani prihod. Istovremeno, planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju se za 49 posto, odnosno za 1 milijun 618 tisuća eura. Isto tako, planirani prihodi od komunalnog doprinosa smanjuju se za 40 posto, odnosno za 1 milijun eura, poručila je pročelnica Sergo.

Prijedlog Odluke o davanju stanova u najam

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić predstavila je prijedlog Odluke o davanju stanova u najam koja će se također sutra naći pred gradskim vijećnicima.

– Odlukom su propisani novi kriteriji i uvjeti za dodjelu gradski stanova kako bi se primarno omogućilo stanovanje građanima Grada Opatije nižeg socijalnog statusa, te stanovanje mladim osobama i mladim obiteljima. Cilj je zaustaviti trend smanjenja broja stanovnika Grada Opatije, posebice mladih koji odlaze živjeti u druge JLS zbog znatno nižih cijena stambenog kvadrata. Pored toga, svrha Odluke je da se kroz najam gradskog stana privuku osobe čija su zanimanja deficitarna u Gradu, primarno u javnim službama. Također se novom Odlukom nastoji povećati razina kontrole korištenja stanova od strane najmoprimaca, naglasila je zamjenica gradonačelnika Đukić.

Dodala je kako će Grad Opatija na natječaj LAG-a „Terra liburna“ prijaviti nabavu zaštite od sunca za terasu Dječjeg vrtića u Veprincu, „kako bismo najmlađima povećali mogućnost boravka na otvorenom prostoru za vrijeme ljetnih mjeseci“. Iznos ulaganja iznosi 26.875,00 EUR od čega će se 80% investicije financirati putem LAG-a, a 20% iz proračuna Grada Opatije.

Opatija uvodi odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada od 1. srpnja

– Još jedna značajna novina koja nas očekuje u drugoj polovici godine odnosi se na komunalni sustav. Po usvajanju Prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada, Grad Opatija uvodi odvojeno sakupljanje biorazgradivog otpada od 1. srpnja ove godine. Zakonska je obveza propisala obavezno odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada u RH od 1. siječnja 2024. Građanima je Komunalac d.o.o. već podijelio smeđe kante za sakupljanje biootpada, a oni građani koji će kompostirati u vlastitoj okućnici to trebaju prijaviti Komunalcu, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari