APELIRAJU

Opatijski Stožer civilne zaštite građanima; ”Na području Grada Opatije imamo velik porast broja zaraženih…”

21.02.2021., Opatija - Mnogobrojni setaci na opatijskoj setnici Lungo mare, Lidu i parku Angiolina. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na službenoj stranici Grada Opatije, Stožer civilne zaštite obratio se javnosti i apelirao na pridržavanje epidemioloških mjera te podsjetio na neke važne smjernice u suzbijanju širenja epidemije. 

“Poštovani građani i građanke grada Opatije!

Kao što svakodnevno imate priliku pratiti, svjedoci ste velikog porasta broja oboljelih od COVID-19 virusa na području Grada Opatije, susjednih općina i cijele naše Županije. Stožer Civilne zaštite Grada Opatije čini sve što je u mogućnosti istog te u zakonskim ovlastima da situaciju drži pod kontrolom. Na žalost, svakog dana pratimo povećani broj oboljelih kojih je sada preko 60. Virus zahvaća i brojne odgojno-obrazovne ustanove, civilne institucije i privredne objekte pa se broj testiranja i osoba zahvaćenih samoizolacijom sve više povećava. Zdravstveni djelatnici rade maksimalno što je u njihovoj moći ali poručuju da neprekidan rad, gotovo bez odmora i slobodnih dana, sada traje preko godinu dana zbog čega su pod iznimnim opterećenjem sve mnogobrojnijih obaveza. Poziva se stanovništvo da se i dalje ponaša odgovorno te da surađuje u provođenju svih protuepidemijskih mjera na poslu, unutar svojih obitelji te zajednice općenito.

Cijepljenje prve faze tj. prioritetnih skupina građana (domovi umirovljenika, zdravstveni djelatnici i interventne postrojbe) je pri kraju. Procjepljivanje druge faze u što spadaju starije osobe i kronični bolesnici je započelo krajem veljače preko ambulanti obiteljske medicine i mobilnih timova. S brojem procjepljenih osoba ne možemo biti zadovoljni ali je to nažalost ovisno i o količini distribucije cjepiva za cijelu Hrvatsku.

Analizom situacije na terenu, nakon više od godinu dana borbe protiv COVID-19 virusa, utvrđeno je kako nažalost manji dio stanovništva još uvijek nije usvojio osnovna pravila protuepidemijskih mjera. Ponavljamo da svaka osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim mora u 10-dnevnu samoizolaciju. Negativan test na COVID-19 virus ne mijenja status tj. obvezu samoizolacije i asimptomatski kontakti se ne testiraju osim ako ne rade u zdravstvenim, odgojno-obrazovnim ustanovama civilne vlasti ili nekim velikim kolektivima po preporuci epidemiološke službe. Samoizolacija znači da se osoba 10 dana mora izolirati od svojih ukućana, ne riskirati međusobnu zarazu.

Pozdravljamo otvaranje ugostiteljskih objekata na terasama no apeliramo na vlasnike objekata da se pridržavaju obveznog razmaka između stolova. Sportski klubovi mogu do daljnjega provoditi treninge u sportskoj dvorani pod strogo definiranim pravilima bez bliskih kontakata i upotrebe svlačionica.

Testiranje na COVID-19 (PCR) provodi se u Gradu Opatiji svaki radni dan od 8 do10 h na lokaciji Trga Vladimira Gortana na Slatini. Sve informacije mogu se dobiti na web stranici http://www.zzjzpgz.hr ili u Info centru Turističke zajednice Grada Opatije. Nije potrebna najava, a plaćanje se vrši u gotovini. Ako netko ne dobije nalaz testa na vrijeme može se obratiti na e-mail kontakt nalazicorona@zzjzpgz.hr. Uvijek potrebno provjeriti „spam“ poštu budući je utvrđeno kako nalaz odaslan putem e-mail pošte može od strane programa biti smješten i u tom pretincu. Osobe testirane na temelju uputnice zaprimaju rezultat preko svojih obiteljskih liječnika. Subjektima kojima je nalaz testa potreban istoga dana može testiranje izvršiti do 12 sati u NZZJZPGŽ na Mlaki. Brzi antigenski test se provodi u zgradi Doma zdravlja u Gradu Opatiji na adresi V. Ekl 1, a provodi ga Dom zdravlja – Patronažna služba, svaki radni dan od 8 do 9 h uz potrebnu najava na e-mail rapidcovidtest@domzdravlja-pgz.hr.

U želji da ova pandemija što prije završi te da turističku sezonu od koje svi živimo dočekamo spremni, pozivamo stanovnike Grada Opatije na zajedničku suradnju.

Stožer Civilne zaštite Grada Opatije“

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views