SMANJENJE PRITISKA NA UGOSTITELJE

Općina Lovran oslobodila zakupce plaćanja naknade za postavu ugostiteljskih terasa do kraja travnja

Odluka o oslobađanju zakupaca plaćanja naknade za postavu ugostiteljskih terasa samo je jedna u nizu donesenih mjera za pomoć gospodarstvu na području općine Lovran

Općina Lovran donijela je 15. listopada 2020. Odluku o oslobađanju gospodarstvenika plaćanja naknade za postavu ugostiteljskih terasa, a odluka traje sve do 30. travnja 2021.

Iako je nedavno dozvoljen rad ugostiteljskih terasa, odluka općinskog načelnika Bojana Simoniča o oslobađanju plaćanja naknade ostaje na snazi do navedenog datuma, a sve kako bi se maksimalno smanjio pritisak na ugostitelje.

Odluka o oslobađanju zakupaca plaćanja naknade za postavu ugostiteljskih terasa samo je jedna u nizu donesenih mjera za pomoć gospodarstvu na području općine Lovran, koja zajedno s odlukama o otpisu zakupnina, otpisu komunalne naknade i otpisu zakupa javnih površina čini paket mjera pomoći gospodarstvenicima, a iznos kojeg se Općina Lovran ovim mjerama odrekla u korist poduzetnika iznosi oko 600.000,00 kn.

Općina Lovran među prvima je još u ožujku krenula s mjerama za pomoć gospodarstvu te je donesno ukupno 13 mjera. Donesene su Odluke o umanjenju zakupnine, kojima se zakupcima poslovnih prostora koji imaju zaključene ugovore o zakupu s Općinom Lovran zakupnina u cijelosti umanjila u travnju i svibnju 2020. te se mjesečni iznos zakupnine u ožujku umanjio razmjerno broju dana trajanja nemogućnosti obavljanja djelatnosti u tom mjesecu.

Donesena je i Odluka o umanjenju zakupnine u cilju ublažavanja negativnih posljedica uslijed pojave pandemije COVID – 19 za zakupce poslovnih prostora u slučaju pada prometa od 40-60% te u slučaju pada prometa od 60,01-100%, u razdoblju od 1. prosinca 2020. godine do 28. veljače 2021. godine. Općinski načelnik također je 1. veljače 2021. godine donio Odluku kojom se zakupcima poslovnih prostora, koji zbog sezonskog načina poslovanja nisu i neće obavljati djelatnost u zakupljenom prostoru, u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. godine, umanjuje zakupnina u navedenom razdoblju za 50%, u slučaju pada prometa od 60,01-100% u 2020. godini u odnosu na promet ostvaren u istom poslovnom prostoru u 2019. godini.

Općina Lovran donijela je i Odluke o komunalnoj naknadi kojima su se od obveze plaćanja komunalne naknade obveznici u potpunosti oslobodili plaćanja komunalne naknade, najprije za mjesec travanj 2020. godine, a potom i za naredno razdoblje za vrijeme trajanja mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19. Odlukama o umanjenju zakupa javne površine, zakupci javnih površina u potpunosti su oslobođeni plaćanja zakupnine u travnju i svibnju 2020. godine te za razdoblje trajanja obustave rada, počevši od 01. prosinca 2020. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views