ODLIČAN POTEZ

Općina Matulji osigurava besplatan javni prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U novoj školskoj/akademskoj godini Općina Matulji osigurat će besplatan javni prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente s prebivalištem/boravištem na području Općine Matulji, a kako bi roditeljima i učenicima olakšali početak školske godine i omogućili što kvalitetnije školovanje.

Prethodnih godina Općina Matulji sufinancirala je troškove javnog prijevoza u visini 50% cijene mjesečne pokazne karte za učenike osnovnih škola, 20% cijene mjesečne pokazne karte za učenike srednjih škola i 33% cijene mjesečne pokazne karte za studente.

Postotak sufinanciranja znatno se uvećava

U novoj školskoj godini postotak sufinanciranja znatno se uvećava. Troškove javnog prijevoza za učenike osnovnih škola u potpunosti pokriva Općina Matulji. Pokazne karte učenicima srednjih škola Općina Matulji sufinancira sa 25% cijene mjesečne pokazne karte, dok preostali iznos sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (u daljnjem tekstu: Ministarstvo). Troškove javnog prijevoza za studente Općina Matulji sufinancira sa 73% cijene mjesečne studentske pokazne karte obzirom da 27% sufinancira Ministarstvo putem Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

U nastavku slijedi pregled sufinanciranja temeljem pojedinih kategorija te uvjeti za ostvarivanje prava na sufinanciranje:

• Redovnim učenicima upisanim u OŠ “Dr. Andrija Mohorovičić” Matulji i OŠ “Drago Gervais” Brešca koji imaju prebivalište na području Općine Matulji i učenicima koji su strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj na području Općine Matulji, a koji ne ostvaruju sufinanciranje javnog prijevoza od strane Primorsko – goranske županije budući da im je udaljenost od mjesta prebivališta/boravišta do škole manja od 3 km za učenike od 1. do 4. razreda te manja od 5 km za učenike od 5. do 8. razreda, uz uvjet da od mjesta prebivališta/boravišta do škole koju polaze postoji minimalno jedna autobusna stanica Općina Matulji financirat će sa 100% cijene mjesečne osnovnoškolske karte za razdoblje od 01.09.2024. do 30.06.2025. godine.

• Redovni učenici srednjih škola s prebivalištem na području Općine Matulji i učenici koji su strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj na području Općine Matulji i to:
a) Učenici koji pohađaju srednju školu na području PGŽ-a, Općina Matulji sufinancira troškove javnog prijevoza u iznosu od 25% cijene mjesečne srednjoškolske karte za razdoblje od 01.09.2024. do 30.06.2025. godine, (75% sufinancira Ministarstvo).

b) Učenici koji pohađaju srednju školu izvan područja PGŽ-a, Općina Matulji sufinancira troškove prijevoza u visini od 25% cijene mjesečne srednjoškolske karte od mjesta prebivališta/boravišta do Grada Rijeke i to za razdoblje od 01.09.2024. do 30.06.2025. godine.

• Redovni studenti s prebivalištem na području Općine Matulji i studenti koji su strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj na području Općine Matulji i to:

a) Studenti koji studiraju na visokoškolskim ustanovama na području PGŽ-a, Općina Matulji sufinancira troškove javnog prijevoza u iznosu od 73% cijene mjesečne studentske karte i to za razdoblje od 01.10.2024. do 30.09.2025., izuzev mjeseca kolovoza 2025. godine, (27% sufinancira Ministarstvo putem Sveučilišta u Rijeci).
b) Studenti koji studiraju na visokoškolskim ustanovama izvan područja PGŽ-a, Općina Matulji sufinancira troškove prijevoza u visini od 73% cijene mjesečne studentske karte od mjesta prebivališta/boravišta do Grada Rijeke i to za razdoblje od 01.10.2024. do 30.09.2025., izuzev mjeseca kolovoza 2025. godine.

Način ostvarivanja prava na sufinanciranje prijevoza

Učenici osnovnih škola koji su u školskoj godini 2023./2024. ostvarivali pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza od strane Općine Matulji, za izradu autobusne karte ne trebaju odlaziti na prodajno mjesto KD Autotrolej d.o.o., već se ista može izraditi na kioscima i putem web trgovine. Za učenike kod kojih su utvrđene promjene (prebivalište/boravište, promjena škole, upis u prvi razred i sl.) moraju doći na prodajno mjesto KD Autotrolej d.o.o. kako bi im se upisala potrebna prava.

Obzirom na uvećanje iznosa sufinanciranja troškova javnog prijevoza u odnosu na prethodnu godinu, svi učenici srednjih škola i studenti koji su u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini ostvarivali pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza od strane Općine Matulji, za izradu autobusne karte moraju doći na prodajno mjesto KD Autotrolej d.o.o., kako bi im se upisala potrebna prava.

Prilikom izrade autobusne karte za upis prava na prodajnom mjestu KD Autotrolej d.o.o. potrebno je predočiti dokumentaciju:

• Učenici koji polaze OŠ Matulji i OŠ Brešca na prodajnom mjestu Autotroleja moraju predočiti osobnu iskaznicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljivo da imaju prebivalište/boravište na području Općine Matulji.

• Učenici srednjih škola koji školu pohađaju na području PGŽ, dužni su na prodajnom mjestu Autotroleja predočiti osobnu iskaznicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljivo da imaju prebivalište/boravište na području Općine Matulji te predati PGŽ potvrdu o subvenciji u visini od 75% za školsku godinu 2024./2025. PGŽ potvrdu ne moraju dostaviti učenici viših razreda ukoliko nije bilo promjena škole ili prebivališta/boravišta u odnosu na prethodnu školsku godinu.

• Redovni studenti koji pohađaju studij na području PGŽ dužni su na prodajnom mjestu Autotroleja predati potvrdu o upisu u akademsku godinu 2024./2025. te dostaviti na uvid osobnu iskaznicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljivo da imaju prebivalište/boravište na području Općine Matulji.

Redovni učenici srednjih škola i studenti koji srednju školu odnosno studij pohađaju izvan PGŽ pravo na sufinanciranje prijevoza ostvaruju podnošenjem zahtjeva putem online obrasca, koji će biti dostupan na web stranici Općine Matulji www.matulji.hr pod rubrikom „Obrasci“ – „Obrasci obrazovanje“. Uz zahtjev je potrebno priložiti i potvrdu o redovnom upisu u školsku/akademsku godinu 2024./2025. Pravo na sufinanciranje vrijedi od mjeseca podnošenja zahtjeva, ukoliko je zahtjev podnesen do desetog u mjesecu, dok za zahtjeve podnesene nakon desetog u mjesecu, pravo vrijedi od sljedećeg mjeseca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari