BROŠURA PROJEKATA

Općina Viškovo izdala je brošuru u kojoj su sumirani projekti koji su financirani ili sufinancirani bespovratnim EU sredstvima

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Općina Viškovo ovih je dana izdala brošuru u sklopu općinskog Glasnika jednostavnog naziva Općina Viškovo – EU projekti u kojoj su na jednom mjestu sumirani projekti koji su provedeni, trenutno se provode ili će se provoditi u bližoj budućnosti s obzirom da su za njih dobivene Odluke o financiranju ili su već potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Samo u posljednje 4 godine, u Viškovu je čak 17 projekata financirano ili sufinancirano bespovratnim europskim sredstvima.

„Iz dosad provedenih projekata i ovih koji će se početi provoditi, vidljivo je da su napori koje smo po pitanju korištenja EU sredstava uložili u podizanje kvalitete života svojih mještana i provođenje mjera poboljšanja u svim segmentima društva itekako urodili plodom. Projekti su tu, sredstva su tu, ciljevi su postignuti, rezultati vidljivi. Za to je ponajprije zaslužna posložena općinska uprava koja voli svoj posao, mjesto i mještane za koje radi, zna prioritete, kreativna je u osmišljavanju projekata i traženju partnera, prva u redu kad se projekti prijavljuju.“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Posljednji u nizu projekata koji se u značajnom dijelu sufinancira EU sredstvima jest Dječji vrtić u Marčeljima. Izgradnja i opremanje vrtića vrijedni su oko 6,7 milijuna kuna od čega je Općini Viškovo odobreno 3,7 milijuna kuna. Ovaj se projekt sufinancira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, isto kao i projekt izgradnje dječjeg igrališta u Vrtačama koji će, među ostalim, omogućiti ujednačen razvoj cijelog područja Općine. Projekt je vrijedan nešto manje od 450 tisuća kuna, od čega je gotovo 350 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava.

Iz istog je fonda izgrađen i spoj na spojnu cestu Brnasi-Dovičići koji je važan zbog realizacije kapitalnih projekata izgradnje Kuće halubajskega zvončara i sportske dvorane. Od 2,1 milijun kuna vrijedne investicije, Općina je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dobila nešto manje od 1,9 milijuna bespovratnih sredstava. EU sredstvima sufinancirat će se i Kuća Halubajskega zvončara kao dio šireg projekta Povežimo se baštinom u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuju EU sredstva. Za Kuću halubajskega zvončara, Općini Viškovo je iz Urbane aglomeracije Rijeka dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.

 

„EU sredstvima pomogli smo starije i nemoćne osobe kojima smo kroz projekt Ruke pomažu osigurali educirane gerontodomaćice. U tom smo projektu imali dvostruku dobitnu situaciju jer smo s jedne strane zaposlili nezaposlene žene, a s druge pomogli ciljanoj skupini korisnika odnosno starijim i nemoćnim osobama. Njima gerontodomaćice i dalje pomažu u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, pomažu im pri oblačenju i svlačenju, brinu o higijeni, socijalnoj integraciji, pomažu im u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružaju im podršku kroz razgovore i druženje te time doprinose kvaliteti njihovih života. Umirovljenicima i starijim osobama posvećen je i naš sljedeći projekt pod nazivom „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge urbane aglomeracije Rijeka“. U ovom je projektu nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a Općina Viškovo je partner. S nešto manje od 2 milijuna kuna projektom će se unaprijediti kvaliteta života starijih i nemoćnih osoba treće životne dobi i osoba s invaliditetom kroz programe – Pomoć u kući te Posudionica medicinske opreme i pomagala. Puno dobroga donijet će i projekt „Zajedno protiv izolacije“ gdje su Općina Viškovo i Centar za rehabilitaciju Mala Terezija partneri Centru za rehabilitaciju Rijeka kao nositelju. Projekt je prošao administrativnu provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti te ocjenu kvalitete. Ukupna vrijednost projekta je preko 15 milijuna kuna od čega je za aktivnosti u Općini Viškovo predviđeno 6,5 milijuna. Svrha projekta, ali ujedno i glavni cilj je unaprijeđenje socijalne infrastrukture na području Grada Rijeke, Općine Viškovo i Grada Vinkovaca kojim bi se pospješilo provođenje procesa deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije odraslih osoba s invaliditetom – osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama te širenje mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške zajednici. Općina Viškovo planira izgraditi i opremiti novi objekt od približno 500 četvornih metara u Marčeljima na predjelu Pogled. Sastojat će se od prizemlja predviđenog za uslugu poludnevnog boravka te jednog kata predviđenog za organizirano stanovanje 6 odraslih osoba  s intelektualnim oštećenjima i pridruženim smetnjama.“, nastavlja općinska načelnica.

Projekti „Od prevencije do zdravlja“, „Ruke pomažu“, „Znanjem do posla“, „Za sretnije djetinjstvo te „Dostojanstvena starost u vlastitom domu“ financirani su iz Europskog socijalnog fonda što znači da su bespovratnim sredstvima financirani u 100-postotnom iznosu. Ovih dana krenule su i aktivnosti 2,5 milijuna kuna vrijednog projekta gdje su Općini Viškovo kao nositelju partneri Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene. O njemu dovoljno govori naziv „Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno–ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo“. Rehabilitacijski tretmani i mobilni tim za djecu s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djecu slabijeg socijalno-ekonomskog statusa kojima će se omogućiti uključivanje u sportske aktivnosti, formiranje kvalitetnog prostora za provođenje rehabilitacijskih tretmana unutar kojeg će se urediti senzorna soba – samo je dio projektnih aktivnosti. Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik dok će se za rehabilitacijske tretmane u sklopu senzorne sobe i kabineta angažirati defektolog, logoped i psiholog. Projekt će imati i svoj sportsko-rekreacijski segment jer će se angažirati treneri za organizaciju atletske škole i škole trčanja. Dodatna vrijednost projekta jest njegov inkluzivan pristup jer će se sportskim aktivnostima omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti.

„Na ovome nećemo stati, europska sredstva su dragocjena jer pomoću njih planirane projekte financijski lakše realiziramo pa nam proračunska sredstva ostaju na raspolaganju za ulaganja u nove projekte. Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije još smo prije pola godine dostavili više od 30 projekata koji su spremni za realizaciju i mogu se sufinancirati ili financirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Znamo da se iz njega može sufinancirati i nova škola u Marinićima pa s pravom očekujemo da će škola u općini s najviše stanovnika u državi, dobiti ono što zaslužuje. Temelji za daljnji sveobuhvatni razvoj su čvrsti, znanja i ljubavi imamo, znamo gdje idemo i kako tamo stići.“, zaključuje općinska načelnica.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari