VRIJEDAN PROJEKT

Općina Viškovo nastavlja pomagati umirovljenicima; Na raspolaganju im gerontodomaćice, kreativne radionice, edukacije…

Foto: Riportal

U Viškovu je danas održana početna press konferencija novog EU projekta koji će se provoditi u Viškovu

Riječ je o projektu “Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” za kojeg je prijavitelj Udruga umirovljenika Viškovo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta je 1.984.261,16 kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Općina Viškovo u ovom se EU projektu pojavljuje kao partner čije je iskustvo bilo dragocjeno Udruzi umirovljenika prilikom prijave na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“.

Foto: Riportal

„Drago mi je što možemo prezentirati još jedan uspješno prijavljen europski projekt. Prijavitelj je bila Udruga umirovljenika, ali je općinska uprava dala maksimalnu podršku prilikom prijave, a tako će biti i tijekom realizacije projektnih aktivnosti. Dokazali smo se velikim brojem prijavljenih i realiziranih projekata pa su i u ovom slučaju iskustvo i stručnost službenika odigrali ključnu ulogu. Sam projekt je vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna, a dodatna je vrijednost 100 postotno financiranje pa nas u svakom slučaju vesele aktivnosti koje ćemo provesti u sljedeće dvije godine.

Kao Općina možemo biti sretni što ćemo obnoviti prostor Udruge, ali i angažirati 6 gerontodomaćica koje će na terenu pružati usluge za koje smo tijekom drugih projekata uvidjeli da su bitne i važne našim starijim sumještanima. Imamo velik broj starijih osoba koje žive sami ili se njihovi bližnji u ovom modernom načinu života ne mogu dovoljno kvalitetno brinuti o njima. Gerontodomaćice su pak svojim radom olakšale svakodnevni život starijih osoba.

Osim dostava namirnice i čišćenja, sigurno su jedan dio vremena provele u komunikaciji sa starijim osobama što je posebna vrijednost njihovog angažmana. Što se tiče naše Udruge umirovljenika, pratili smo ih i pratit ćemo ih i u budućnosti jer su vrlo aktivni i organizirali su puno programa. Sada kad su nova financijska sredstva tu, sigurna sam da će toga biti biti još više.“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

U ime projektnog tima, zadovoljstvo novim hvalevrijednim projektom nije krila ni voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

„Potrudili smo se prijaviti što kvalitetniji projekt jer nam je iznimno važna izvaninstitucionalna skrb o starijim osobama pa će s gerontodomaćicama naši stariji sumještani imati pomoć u kući i lakše živjeti. Ovaj projekt se na neki način nastavlja na program Zaželi jer ćemo nastaviti brinuti o dosadašnjim korisnicima, ali i preuzeti neke nove. Adaptirat ćemo i opremiti prostor Udruge za što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena članica i članova, nabavit ćemo informatičku opremu i organizirati tečaj informatike i uporabe pametnih telefona. Za korisnike kojima je to potrebno, osigurat ćemo uslugu psihološkog i pravnog savjetovanja.

Foto: Riportal

Planirane su i medicinske vježbe za starije te škola plesa za koju ćemo omogućiti korištenje većih prostora u općinskom vlasništvu, a održat će se i dvije kazališne predstave. Naši stariji sumještani će imati i 270 sati kreativnih radionica te nekoliko izleta brodom i autobusom na Brijune, Plitvice te otoke kvarnerskog akvatorija. Tijekom trajanja projekta, zaposlit će se voditelj projekta te koordinator rada s gerontodomaćicama“, naglasila je Irena Gauš.

Predsjednica Udruge umirovljenika Viškovo Zorka Rubeša poručila je kako će ovaj projekt članicama i članovima Udruge itekako pomoći u ovo pandemijsko vrijeme.

„Opet ćemo imati vježbe, kreativne radionice, a posebno nam je draga edukacija iz informatike jer ćemo se naučiti služiti s pametnim telefonima i računalima jer naši mladi nemaju vremena ni strpljenja s nama starijima. Sada ćemo krenuti i s tim i nadam se da će dobro fukncionirati. Sretni smo i s plesnom radionicom jer neki ne znaju, a vole plesati. Ići ćemo i na izlete čemu se posebno veselimo. Zahvaljujem se ovom prilikom Općini Viškovo i svima koji su pomogli da se projekt pripremi i ostvari“, zaključila je Zorka Rubeša.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views