EVO DETALJA

Općina Viškovo osigurala 660 tisuća kuna za stipendiranje izvrsnih srednjoškolaca i studenata! Evo detalja o prijavama

Ilustracija: Riportal

Općina Viškovo objavila je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za nastavnu godinu 2022./2023

Natječaj s pripadajućim obrascima dostupan je na mrežnim stranicama Općine Viškovo na sljedećoj poveznici https://opcina-viskovo.hr/pocetna/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-ucenicima-i-studentima-za-nastavnu-godinu-2022/2023. Prijave na natječaj primaju se do 2. prosinca ove godine.

Stipendije se dodjeljuju učenicima srednjih škola te studentima koji studiraju na fakultetima na području Primorsko-goranske županije i izvan nje.  Stipendija za učenike iznosi 300,00 kn, za studente koji studiraju na području Primorsko-goranske županije 500,00 kn, a za studente koji studiraju izvan Primorsko-goranske županije visina stipendija iznosi 700 kuna. Stipendije se isplaćuju za 10 mjeseci tijekom nastavne godine – za učenike od rujna do lipnja, a za studente od listopada do srpnja.

Prošle godine stipendije je dobilo 174-ero učenika odnosno studenata

„Prošle godine stipendije je dobilo 174-ero učenika odnosno studenata, a godinu ranije njih 163-oje. Broj stipendista raste iz godine u godinu pa sam sigurna da će tako biti i ove godine. Drago mi je da je izvrsnih srednjoškolaca i studenata sve više jer to znači da u Viškovu rastu generacije vrijedne i marljive djece koja uče, trude se i ulažu u sebe i svoje znanje. Na taj način ulažu i u svoju, ali i našu budućnost. Svake godine dosad smo osigurali sredstva za sve redovne studente i učenike srednjih škola koji ispune kriterij izvrsnosti te nekoliko formalnih uvjeta. Tako će biti i ove nastavne godine bez obzira na broj prijavljenih učenika ili studenata koji zadovolje kriterije. Time ostajemo jedna od rijetkih hrvatskih općina koja ne ograničava broj stipendija“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Ove godine Općina Viškovo izradila je novu Odluku o dodjeli stipendija učenicima i studentima. Odlukom su, među ostalim, drukčije propisani uvjeti te je djelomično izmijenjen način bodovanja učenika i studenata.

Uvećani iznosi

Što se tiče noviteta, to se prije svega odnosi na uvećanje u iznosu od 100 kuna na iznos mjesečne stipendije za učenike odnosno studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Riječ je o zanimanjima koja nisu zastupljena na tržištu rada u onolikom broju u kojem je iskazana potražnja poslodavaca u odnosu na broj nezaposlenih osoba u protekloj godini i prethodnom razdoblju tekuće godine te su izrazito tražena na tržištu rada. Lista deficitarnih zanimanja temeljem preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Primorsko – goransku županiju nalazi se na sljedećoj poveznici https://www.hzz.hr/app/uploads/2022/09/hzz-preporuke-za-obrazovnu-upisnu-politiku-i-politiku-stipendiranja-21-301221.pdf

Novost u Odluci je i posebno bodovanje volontiranja učenika, odnosno studenata. U praksi to znači da učenici i studenti za minimalno 40 sati volonterskog rada ostvarenog u razdoblju od 01.09. do 30.06. (u prethodnoj školskoj, odnosno akademskoj godini) mogu ostvariti dodatnih 20 bodova. Volontiranje će se bodovati od školske/akademske godine 2023/2024.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari