POMOĆ PODUZETNICIMA

Općina Viškovo ukida porez na potrošnju, žele pomoći ugostiteljima

Foto: Ilustracija (Facebook/M. Pilepić)

Općina Viškovo planira još jednu mjeru pomoći lokalnom gospodarstvu koje se polako vraća u koliko toliko normalne uvjete poslovanja

Nakon mjera pomoći gospodarstvu pogođenom epidemijom bolesti COVID-19 u kojima su gospodarski subjekti kojima je obustavljen rad oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a oni sa značajnim padom prihoda djelomično oslobođeni plaćanja te obveze, zakupnici općinskih poslovnih prostora ili javnih površina oslobođeni u cijelosti ili djelomično plaćanja zakupnine, Općina Viškovo planira još jednu mjeru pomoći lokalnom gospodarstvu koje se polako vraća u koliko toliko normalne uvjete poslovanja.

Ovog puta, mjera pomoći odnosi se na ugostiteljsku djelatnost. Upravo je taj segment gospodarstva u proteklom razdoblju primjena protuepidemijskih mjera propisanih radi sprječavanja širenja epidemije COVID – 19 osjetio izravne negativne posljedice i na području Općine Viškovo.

Stoga je općinska načelnica predložila izmjene Odluke o općinskim porezima odnosno ukidanje obveze plaćanja poreza na potrošnju.

„Ova dodatna mjera, kroz rasterećenje obveznika od plaćanja poreza na potrošnju, neposredno potiče mogućnost povećanja prometa u ugostiteljskim objektima, a posljedično može dovesti do veće konkurentnosti viškovskih ugostitelja. Budući da na području Općine Viškovo postoji značajan broj ugostiteljskih objekata, na ovaj smo način gospodarstvenicima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost željeli dodatno pomoći. Iako su počeli raditi, poštivanje epidemioloških mjera što se posebno odnosi na mjere fizičke udaljenosti, njima će neminovno smanjiti prihod, a izgledno je da će tako biti i u budućnosti sve dok ne prođe epidemija i ukinu se protuepidemijske mjere.“, kaže načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Porez na potrošnju po stopi od 3% utvrđen je kao obveza plaćanja pravnim i fizičkim osobama koje pružaju ugostiteljske usluge na području Općine Viškovo kao porez na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima. Prijedlog II. Izmjena odluke o općinskim porezima prošli je tjedan stavljen na 30-dnevno savjetovanje s javnošću nakon čega će se uputiti općinskom vijeću na usvajanje.

Ako ga Vijeće na nekoj od sljedećih sjednica usvoji, Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine sukladno odredbama Zakona o lokalnim porezima prema kojima se izmjene vezane uz obveze plaćanja lokalnih poreza koje su donesene tijekom godine, a najkasnije do 15. studenog, mogu primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine. 

„Na ime poreza na potrošnju, Općina Viškovo je godišnje uprihodovala oko 300 tisuća kuna. Iako će u budućnosti Općina ostati bez ovog prihoda, nama je cilj pomoći poduzetnicima kad god smo to u mogućnosti te smo nakon analize situacije i planiranja kako to učiniti, sada odlučili rasteretiti ovaj segment gospodarstva“, zaključuje općinska načelnica. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari