SVAKA ČAST

Orlandu Rivettiju i Ivanu Devčiću nagrada za životno djelo Grada Rijeke

Foto: Pixsells

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke, dodijelivši nagradu za životno djelo Orlandu Rivettiju, posmrtno, i riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću.

Gradsko vijeće o dobitnicima javnih priznanja i drugim točkama dnevnog reda odlučivalo je na svojoj 34. sjednici, koja se zbog prevencije širenja koronavirusa, odvijala na način da je jučer u Centru Zamet uživo i putem aplikacije za održavanje sjednica na daljinu održana rasprava. Potom su vijećnici elektronskim putem glasovali o predloženim amandmanima i točkama dnevnog reda.

S obzirom na životna postignuća kandidata te njihov doprinos u dugogodišnjem radu i promicanju ugleda i interesa Grada, jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća iznimno su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo – sportskom novinaru Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke te riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.

Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili su Ivo Usmiani za izniman doprinos u kontinuiranom stvaranju novih vrijednosti u farmaceutskom poslovanju te povezivanju poduzetništva, znanosti i kulture, Udruga za razvoj visokog školstva Universitas za izniman doprinos u dvadesetogodišnjoj javnoj djelatnosti na unapređivanju visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Neda Vitezić za dugogodišnji znanstveni i stručni doprinos razvoju ekonomike poduzeća posebno kontrolinga, kao i unapređenju ekonomike javnog zdravstva, mr. sc. Ivan Vukić za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada i iznimnu posvećenost odgoju i obrazovanju generacija učenika Grada Rijeke, Kulturno-umjetnička udruga „Jeka Primorja“ Rijeka za 50 godina djelovanja u području glazbenog amaterizma i očuvanja glazbene baštine te Antonio Mozina za izniman doprinos glazbenoj umjetnosti i promicanju ugleda Grada Rijeke.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Velid Đekić za doprinos poznavanju riječke kulturne baštine i njezinu promoviranju, Damir Čargonja Čarli za izniman doprinos očuvanju identiteta grada kroz poticanje riječke nezavisne scene, suvremene umjetnosti i kulture, Slaven Tolj za umjetnički doprinos projektu Rijeka 2020 – EPK, a posebno za svečanost otvorenja u Riječkoj luci, izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović za istaknuti doprinos istraživanjima u području informacijskih znanosti usmjerenim na dobrobit zajednice te izv. prof. dr. sc. Marko Medved za kapitalno izdanje o riječkim Augustincima kojim nadopunjuje identitet grada Rijeke.

Dobitnicima javnih priznanja nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se planira održati na Dan grada Rijeke, 15. lipnja.

Usvojen godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu

Pred gradskim vijećnicima našao se i Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu. Ukupni prihodi i primici proračuna za 2020. godinu planirani su u iznosu od 1.092.065.513 kuna, a ostvareni su u iznosu 1.066.529.019 kuna ili 97,7% godišnjeg plana. U odnosu na 2019. godinu veći su za 113,6 milijuna kuna ili za 11,9%. U 2020. godino ukupni proračunski rashodi i izdaci planirani u iznosu 1.112.900.000 kuna, a izvršeni su u iznosu 1.025.953.098 kuna ili 92,2% godišnjeg plana. Ostvareni rashodi i izdaci proračuna u 2020. godini veći su za 136,7 milijuna kuna ili za 15,4% u odnosu na prethodnu godinu.

Na ostvarenje proračuna u protekloj godini u najvećoj je mjeri utjecala pandemija koronavirusa. Na punjenje proračuna utjecalo je smanjenje gospodarske djelatnosti utjecalo, kao i provođenje mjere pomoći poduzetnicima i građanima za lakše prevladavanje koronakrize.

Na povećanje visine proračuna u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu utjecala je promjena u načinu iskazivanja prihoda za zaposlene u osnovnim školama. Radi se o iznosu od 147,5 milijuna kuna koji se od 2020. godine po prvi put uključuje u Proračun Grada. Jedine skupine prihoda koje su ostvarene u većim iznosima u odnosu na prethodnu godinu su prihodi od pomoći i primici od zaduživanja, što je povezano s investicijama, prvenstveno u kulturnu infrastrukturu i kompleks Benčić, koje se financiraju iz navedenih prihoda. Grad Rijeka je također u protekloj godini smanjio gubitke prenesene iz prethodnih godina.

Uz izvještaj o izvršenju gradskog proračuna vezane su Odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2020. godinu, izvješća o izvršenju programa građenja i održavanja  komunalne infrastrukture za 2020. godinu, kao i izvješće o izvršenju Plana raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora za 2020. godinu.

Odluke vezane uz javne potrebe u predškolskom odgoju, kulturi i tehničkoj kulturi

Gradski vijećnici prihvatili su sve odluke vezane uz javne potrebe. Prihvaćen je Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2021./2022. godinu, kojim se uređuje način funkcioniranja predškolskog odgoja u gradskim vrtićima, ali i sufinanciranja privatnih vrtića te smještaja djece u vrtiće u drugim gradovima i općinama.

Donesen je Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava unutar Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Rijeke za 2021. godinu, sastavljen na temelju prijedloga projekata i programa pristiglih na javni poziv.

Imenovano je sedam kulturnih vijeća Grada Rijeke na mandat od četiri godine. Kulturna vijeća pružaju stručnu pomoć Odjelu gradske uprave za kulturu pri izradi prijedloga programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke i njihovog financiranja te sudjeluju u utvrđivanju kulturne politike Grada Rijeke.

Gradski vijećnici imenovali su dr.sc. Borisa Ružića i Helenu de Karinu, prof. za predstavnike Grada Rijeke kao osnivača u Upravnom vijeću javne ustanove Art-kino, a Bojana Šobera za člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Usvojene izmjene Odluke o grobljima i Odluke o komunalnoj naknadi

Gradsko vijeće prihvatilo je dvije odluke koje je predložila Lista za Rijeku. Izmjenama Odluke o grobljima osoba koja je sklopila ugovor o korištenju grobnog mjesta na određeno vrijeme, ako u propisanom roku podnese zahtjev za korištenje grobnog mjesta na neodređeno vrijeme, ne plaća jednokratnu naknadu za korištenje grobnog mjesta.

Usvojene su i izmjene Odluke o komunalnoj naknadi, kojom se predlaže djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za obveznike komunalne naknade djelatnosti iz područja informatičke tehnologije (IT sektor) i proizvodne i/ili prerađivačke djelatnosti.

Pokretanje izmjena Prostornog plana i GUP-a grada Rijeke

Odlukom gradskih vijećnika pokrenute su izmjene Prostornog plana uređenja te Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke. Također, donesena je odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja područja Turanj – Kostabela.

Usvojena je Odluka o naknadama članovima Gradskog vijeća Grada Rijeke i članovima radnih tijela Gradskog vijeća Grada Rijeke, koja je usuglašena s novim zakonskim rješenjima.

Vijećnici su prihvatili završno izvješće o provedbi Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013.-2020. godine te izvještaj o realizaciji Akcijskog plana Grada Rijeke za mlade za 2020. godinu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views