Osim popularne logopedije u Rijeci se uskoro pokreće još jedan vrlo traženi studij

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Najpopularniji izbor među maturantima posljednjih nekoliko godina bio je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koji je do ove godine bio jedini studij logopedije u Hrvatskoj. 

Iako je već za ovu akademsku godinu bilo planirano pokretanje studija logopedije i na Sveučilištu u Rijeci, prošlogodišnji maturanti ipak ga zbog oduljenja administrativne procedure nisu imali prilike upisati. No, s riječkog Sveučilišta potvrdili su da će ovogodišnji maturanti moći upisati logopediju i prva predavanja kreću najesen. Uz to, uskoro se u Rijeci pokreće i još jedan traženi studij – farmacija. Kako piše Srednja.hr

Za manje od dva tjedna gotovo 30 tisuća pristupnika maturi moći će birati studije na kojima će na višoj razini nastaviti svoje obrazovanje. Osim popularnog studija logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, ovogodišnja generacija maturanata imat će prilike upisati i od jeseni logopediju studirati i na Sveučilištu u Rijeci.

Riječka logopedija moći će se upisati na ovogodišnjem ljetnom roku

Podsjetimo, plan je bio ovaj studij pokrenuti od akademske godine 2019./2020., ali procedura uspostave studija se oduljila, pa to nije bilo moguće. No, sa Sveučilišta u Rijeci uvjeravaju da je za ovu godinu, točnije za ljetni upisni rok, sve spremno.

Da, maturanti će moći upisati najavljeni studij logopedije pri Sveučilištu u Rijeci. Procedure su potrajale duže od očekivanog, no njihovo uspješno ispunjenje je pred samim krajem te planiramo da će ovaj studij biti dostupan budućim studentima od naredne akademske godine, 2020./2021. Prijave za studij i upisi obavljat će se kao i za ostale studije, putem Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), odnosno portala Postani student, kažu nam iz Ureda rektorice Snježane Prijić-Samardžija.

Uskoro i studij farmacije

I to nije jedina dobra vijest koja ovih dana stiže sa Sveučilišta u Rijeci. Osim pokretanja studija logopedije, bit će uskoro pokrenut i još jedan traženi studij, studij farmacije.

Ovaj studij će se pokrenuti iz vrlo sličnih razloga kao što je to slučaj i sa studijem logopedije. Naime, istraživanja tržišta, podaci HZZa i potrebe granskog gospodarstva jasno ukazuju na nužnost osnivanja još jednog studija farmacije u RH i to posebno u ovoj regiji, u kojoj uspješno posluje Jadran Galenski laboratorij. Uz to, analiza postojećih studija farmacije u zemlji i inozemstvu pokazala je da je studentima potrebno ponuditi kvalitetniji i moderniji studijski program koji će u većoj mjeri ispuniti potrebe tržišta rada, pojašnjavaju sa Sveučilišta u Rijeci.

Dodatan dio našeg upita bilo je i pitanje sklopu kojeg fakulteta će se pokrenuti studij Farmacije i za kada se planira upis prvih studenata u studij Farmacije.

U tijeku su razgovori sa zainteresiranim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, specifično Medicinskim fakultetom i Odjelom za biotehnologiju, radi utvrđivanja najboljeg organizacijskog modela i okvira buduće suradnje u izvođenju ovog studija. Opreza radi, za pretpostaviti je kako je vjerojatniji početak studija od akademske godine 2021./2022., iako će većina potrebnih prethodnih radnji biti obavljena i prije početka akademske godine 2020./2021. Međutim, upravo kompleksnost procedura u konačnici određuje tempo formiranja i početka izvedbe novog studijskog programa, kažu sa Sveučilišta.

Unatoč lošoj demografskoj slici, broj upisanih lani nije pao

Nedvojbeno je da bi pokretanje novih i deficitarnih studija moglo povećati interes maturanata za Sveučilište u Rijeci. Ipak, kažu iz Ureda rektorice, primarna motivacija za otvaranje studijskih programa nije  kvantitativno povećanje broja studenata, već orijentacija prema korisnosti i kvaliteti studijskih programa koje Sveučilište u Rijeci kao cjelina nudi.

Potrebno je napomenuti da u ovoj akademskoj godini ipak nije došlo do smanjenja broja upisanih studenata, iako je to bilo očekivano iz razloga stalnog demografskog pada. No bez obzira na činjenicu da smo održali postojeći broj studenata, Sveučilište u Rijeci kontinuirano radi ne samo na otvaranju novih studijskih programa, već i na razvoju i unaprjeđivanju sadržaja i kvalitete postojećih studijskih programa te na stalnom praćenju kvalitete obrazovnog procesa u cjelini.

Rezultati naših institucijskih istraživanja kojima redovito ispitujemo zadovoljstvo svih sudionika u sveučilišnom životu (studenti, nastavnici i nenastavno osoblje) jasno nam ukazuju na kritične točke u sustavu i omogućavaju kvalitetan rad na planovima unaprjeđenja. Ne manje važno, od ove je godine Sveučilište u Rijeci postalo dio prestižne mreže europskih sveučilišta YUFE – Young Universities for Future of Europe, čime se našim budućim studentima otvara mogućnost fleksibinog studiranja na devet sveučilišta diljem Europe. Vjerujemo da je ovakav pristup temelj uspješnog razvoja Sveučilišta u Rijeci a time i svojevrsna garancija interesa najboljih maturanata za studiranje u Rijeci, zaključuju s riječkog Sveučilišta.

Srednja.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari