GALEB KAO POZORNICA

OSKAROVAC SNIMA U RIJECI: Na brodu Galeb slavni Gabriele Salvatores snima svoj novi film

Snimanje filma renomiranog redatelja ostat će vrijedan dodatak bogatoj povijesti Galeba, činjenica vrijedna spominjanja budućim gostima broda, ljubiteljima filmske umjetnosti.

„Moja zahvalnost Gradu Rijeci prije svega je vezana uz Galeb. Nije bilo lako pronaći brod prikladan za naš film, brod na koji se Celestina i Carmine tajno ukrcavaju kako bi ostvarili svoje snove preko oceana. Ali od mog prvog posjeta u lipnju 2022., shvatio sam da bi Galeb mogao biti onaj pravi za nas, s pravim scenografskim intervencijama koje su išle ruku pod ruku s restauracijom broda u muzej.“ – poručio je to oskarovac Gabriele Salvatores u povodu novog filma koji snima na brodu Galeb i u području starih lučkih skladišta na riječkoj Žabici.

Igrani film radnog naziva “Napulj – New York”

Riječ je o dugometražnom igranom filmu radnog naziva “Napulj – New York” na kojem radi talijanska produkcijska kuća Paco Cinematografica S.r.l, iz Italije, pod pokroviteljstvom RAI Cinema i uz podršku Friuli Venezia Giulia Film Commission, u suradnji s produkcijskom kućom Antitalent d.o.o. iz Zaprešića.

Režiju kao i scenarij, nastao po predlošku slavnog talijanskog redatelja Federica Fellinija i scenarista Tullija Pinellija, potpisuje ovaj renomirani talijanski redatelj, Gabriele Salvatores, dobitnik filmske nagrade Oscar 1991. za najbolji strani film, naveliko poznat „Mediteraneo“.

U novom filmu koji se snima na Galbu, talijanski glumac s A-liste Pierfrancesco Favino (“Traditor”, “Nostalgija”) glumi glavnog časnika broda na koji se zajedno s dvoje djece po imenu Carmine i Celestina, uspijeva potajno ukrcati u napuljskoj luci. Djeca žele stići u SAD-e gdje sanjaju o životu s Celestininom sestrom, koja je dvije godine ranije emigrirala u New York.

Promotivni potencijal ovog broda

Snimanje filma na Galebu i to u režiji oskarovca, već sada pokazuje promotivni potencijal ovog broda kojeg nakon duge povijesti čeka nova budućnost u kojoj postaje brod-muzej s hostelskim smještajem i drugim popratnim sadržajima. Osim toga, boravak renomiranog redatelja Gabriele Salvatoresa i njegove filmske ekipe na brodu, ostat će vrijedan dodatak bogatoj povijesti Galeba, činjenica koja je sama po sebi atraktivna i bit će vrijedna spominjanja budućim gostima broda, ljubiteljima filmske umjetnosti.

Lokacije snimanja, osim broda Galeb, uključuju i skladišta na Žabici gdje se završavaju pripreme, postavlja scenografija i filmski set.

Redatelj Gabriele Salvatores trenutno nije u Rijeci, ali je povodom snimanja filma i susreta filmskih producenata s novinarima poručio: „Želim zahvaliti Gradu Rijeci što je dozvolio zatvaranje dijela Žabice, što nam je omogućilo da ovih dana postavimo sjajnu Malu Italiju iz 1949. za naš film Napulj – New York. Svakako će postprodukcijske intervencije i specijalni efekti biti važni, ali prostor Žabice, sa svojim zgradama od opeke i velikom bijelom zgradom, savršen je za rekreiranje atmosfere talijansko-američkog kvarta.“

U kontekstu samog broda Galeb, kao lokacije za snimanje, Salvatores je osim navedenog još dodao: „U ovim tjednima snimanja na brodu, svakako napornim, produkcijska kuća Paco Cinematografica i ja radimo u najboljim uvjetima u kojima je moguće. Na tome zahvaljujem i Općini Kraljevica, Dalmontu i produkcijskoj kući Antitalent. A Galebu želim svu sreću u novom životu!”

Filipović: Donijet će i Galebu i filmu dodanu promotivnu vrijednost

Novinare su na brodu Galeb dočekali filmski producenti Federico Poillucci iz produkcijske kuće Paco Cinematografica S.r.l, iz Italije i Danijel Pek direktor produkcijske kuće Antitalent d.o.o. iz Zaprešića te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Gradonačelnik Rijeke istaknuo je: „Sinergija značajne povijesti ovog broda i vrhunska filmska produkcija donijet će i Galebu i filmu, dodanu promotivnu vrijednost.“

Naveo je dalje da je snimanje filma na brodu Galeb i na području Žabice u Rijeci od iznimnog značaja ne samo u kontekstu direktnog promotivnog potencijala broda, nego, kako je naveo, „i za daljnje pozicioniranje grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pa i Republike Hrvatske kao privlačne i prepoznatljive filmske destinacije. U tom smislu promotivna vrijednost koju donosi film redatelja Salvatoresa puno je šira.“

U filmskoj ekipi 130 ljudi iz Italije i Hrvatske te 250 statista

Filipović je također istaknuo: „Snimanja audiovizualnih djela, pokazuju se kao prilika za riječke i uopće hrvatske filmske djelatnike, a u ovom kontekstu u smislu stjecanja novog iskustva rada na međunarodnom projektu. Na ovom filmu filmski djelatnici surađuju s jednim od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice.“

Valja istaknuti da će na ovom filmu, uz stalnu hrvatsku filmsku ekipu od okvirno 30 članova, u kojoj su angažirani i filmski djelatnici iz Rijeke, te dodatni angažman od 20 filmskih djelatnika i dodatnog osoblja na dnevnoj bazi, biti ostvareno i 800 termina snimanja za lokalne statiste i statiste sa zadatkom. Za potrebe snimanja u Rijeci, odabrano je oko 250 statista.

Producenti Poillucci i Pek govorili su o samom filmu i zahtjevnim pripremnim radovima na scenografiji na motornom brodu Galeb koji su započeli još 15. svibnja. Snimanje filma na Galebu odvija se od 21. lipnja i trajat će sve do 17. srpnja 2023., dok se na čitavom prostoru starih skladišta na riječkoj Žabici odvijaju intenzivni radovi na scenografiji u periodu od 26. lipnja do 7. srpnja 2023.

U periodu snimanja planirano je da će filmska ekipa, a ona broji ukupno 130 zaposlenih osoba iz Italije i Hrvatske, zajedno s glumcima, na području Rijeke i okolice imati okvirno 3.900 noćenja što čini oko 400.000 eura koje bi ovaj projekt trebao ostvariti samo za troškove smještaja. To je tek jedna od dobrobiti koju ostvaruje lokalna zajednica.

Projekt podržao i HAVC

Ovaj je projekt podržao i Hrvatski audiovizualni centar kao vodeća institucija hrvatske filmske industrije. Prema podacima HAVC-a, ukupna predviđena potrošnja za snimanje ovog filma u Hrvatskoj jest okvirno 1.000.000 eura.

Navedeni iznos uključuje troškove honorara hrvatskih filmskih djelatnika, popratnog osoblja, hrvatskih glumaca i statista te direktnu potrošnju brojnih drugih sektora, primjerice troškove najma filmskih lokacija i popratne troškove filmskih lokacija poput osiguranja, parkinga, čišćenja, najma prostora kao i trošak prehrane filmske ekipe na setu, troškove prijevoza filmske ekipe te najma vozila, skladišnih prostora i opreme itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari