ODRŽANA JE SVEČANOST

VideoOsnovna škola Zamet proslavila je 130. godišnjicu postojanja

Prigodnom svečanošću održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Osnovna škola Zamet proslavila je 130. godišnjicu postojanja

Osnovna škola Zamet oduvijek je najveća ili jedna od najvećih škola u Primorsko-goranskoj županiji. Ove školske godine škola broji trideset i tri odjela, odnosno više od šesto učenika, a produženi boravak organiziran je u četiri skupine.

Ravnateljica škole Marjana Seršić podijelila je veliku radost oko ove obljetnice i predstavila posebnosti ove škole. Riječ je školi koja svojim učenicima uz engleski nudi i učenje njemačkog jezika, od prvog razreda. Učenicima su posebno atraktivne izvannastavne aktivnosti Programiranje i Robotika. U segmentu programiranja učenici redovito sudjeluju na državnim natjecanjima, a u robotici su uključeni u razne projekte.

Povezani VIDEO:

Novinar: BORIS MIOČIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

„Djeca su uključena u program Univerzalne sportske škole i Vježbaonice, a učenici viših razreda redovito sudjeluju u sportskim natjecanjima iz brojnih sportova te postižu zavidne rezultate. Potiče ih se na toleranciju i prihvaćanje različitosti te na usvajanje zdravih životnih navika, a sport je sigurno jedna od najvažnijih“, kazala je ravnateljica.

Svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je ovom prilikom izjavila: „Vjerujem da je ovih 130 godina nešto na što smo svi izuzetno ponosni. S druge strane, to govori i o dugoj tradiciji riječkoga školstva, a ova je škola svakako uvelike pridonijela činjenici da je riječko osnovno školstvo uvijek bilo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti i kreativnosti. Škola je kroz svoju bogatu povijest, baš kao i naš grad, mijenjala državnu pripadnost: bila je pod Austrijom, Italijom, Riječkom državom, Kraljevinom SHS pa opet Italijom, Jugoslavijom te konačno Hrvatskom.

Ipak, ono što se nije promijenilo kroz stoljeće rada, to je kvaliteta rada u ovoj školi,  ne samo na nastavi već i u dodatnim aktivnostima i programima koje nudi svojim đacima – od sporta do stranih jezika. Stoga moram zahvaliti svim generacijama učitelja koji su ovdje odgajali i obrazovali naše male sugrađane, spremajući ih za nove školske i životne izazove“, naglasila je Krpan.

Nakon govora ravnateljice škole i zamjenice gradonačelnika, učenice sedmog razreda predstavile su povijesni pregled razvoja ove osnovne škole pod nazivom „Povijest sačuvana okom kamere“.

U ovoj prezentaciji, uzvanici su mogli popratiti povijest škole od 29. svibnja 1890, kada je Glavarstvo općine Kastav na sjednici odlučilo da se u Zametu i Svetom Križu – Srdočima mora osnovati osnovna škola. Nakon dugih priprema, škola je s radom započela 7. rujna 1891. godine pod nazivom Pučka škola u Zametu. Tijekom političkih borbi i razgraničenja poslije Prvog svjetskog rata, teritorij Zameta ostaje u granicama Stare Jugoslavije i za to vrijeme Škola redovito djeluje. Okupacijom Italije 1941. godine škola prelazi pod upravu talijanskih vlasti i ostaje do 1943. kada biva zapaljena. Završetkom drugog svjetskog rata, odlukom Kotarskog odbora i velikom željom Zamećana, 15. rujna 1945. godine započinje rad škole.

O povijesti škole govorila je i ravnateljica, opisujući razvoj tada prigradskog naselja Zameta čija je brza stambena izgradnja i naglo povećanje broja učenika, stvorilo potrebu za gradnjom nove škole. Nakon višegodišnjih priprema i gradnje, 21. rujna 1959. godine učenici ulaze u novu školsku zgradu, a Skupština općine Rijeka 13. srpnja 1963. godine donosi rješenje o osnutku Osnovne škole “Ivan Ćiković Beli”. Školski odbor Škole 13. veljače 1992. godine donosi odluku o promjeni imena škole u Osnovna škola Zamet.

Nakon ove prezentacije, uzvanike je zabavio nastup Malog zbora. Gostima je potom prikazan film „Dobrodošli u školu Zamet“ gdje su na zanimljiv način predstavljeni profesori te škole u radu sa učenicima.

Za kraj, svečanost je ponovno uljepšao veseli nastup Malog zbora.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views