KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Ostrogović: ‘Evo zašto je zapravo Marko Filipović u panici’

‘Neće ni Vlada ni HDZ Filipoviću ni riječkom proračunu oduzeti ništa već mu daju prilike koje do sada nije imao”, ističe predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović

Na današnjoj konferenciji medije riječki HDZ osvrnuo se na poreznu reformu kojom se jedinicama lokalne samouprave ukida prirez, ali – naglašavaju iz riječkog HDZ-a – ”dopušta autonomno određivanje poreza na dohodak”

“Jako je bitno da se taj podatak objektivno iznosi našim građanima. Drugim riječima, jedinicama lokalne samouprave prepušta se fleksibilnost u upravljanju sredstvima iz poreza na dohodak.”, ističe predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Rijeka Josip Ostrogović.

Mogućnost slobode jedinicama lokalne samouprave

“U prilog tome da je takvo rješenje najbolje moguće te da ono pruža mogućnost slobode jedinicama lokalne samouprave da zatvaraju vlastite financijske konstrukcije, ide i podatak da je od 2017. godine prihod županija, gradova i općina od poreza na dohodak povećan sa 10,6 na 17,7 milijardi kuna što je povećanje od 70%), ističu iz riječkog HDZ-a.

“Prijedlog Vlade RH da se ukidanjem prireza povećaju neto primanja svih građana gradonačelnik Filipović tumači kao napad na Rijeku, na SDP i valjda njega osobno – kao da je on nekakav bitan faktor. Takav stav jest posljedica njegovog neznanja, nesposobnosti i površnosti., istaknuo je Josip Ostrogović i nastavio:

“Da je pažljivo proučio predložene izmjene propisa koji reguliraju porezno opterećenje plaća tada bi shvatio da se radi o fiskalnoj decentralizaciji. A znano je koliko gradonačelnik žudi za decentralizacijom. Puna su mu usta decentralizacije. U strahu od ukidanja prireza gradonačelnik očito ne shvaća da će po novome visinu poreza na dohodak građana Rijeke utvrđivati Gradsko vijeće Grada Rijeke, a ne Hrvatski sabor. Dakle, imamo fiskalnu decentralizaciju u punom smislu. A naš gradonačelnik je opet nesretan.”, kazao je danas Ostrogović.

‘Nesretni i uznemireni gradonačelnik’

“Da je nesretni i uznemireni gradonačelnik sebi dao priliku i proučio prijedloge zakona tada bi shvatio da Vlada RH njemu ne uzima ništa niti smanjuje gradski proračun. Grad Rijeka je prema sadašnjim poreznim propisima u Proračunu za 2023. g. predvidio prihode od poreza na dohodak i prireza u iznosu od 54.550.000 €.

Predloženim izmjenama, dakle s ukinutim prirezom Grad Rijeka može imati iste prihode odnosno isto porezno opterećenje i o tome će odlučiti riječko Gradsko vijeće. Uplašeni gradonačelnik Rijeke nije shvatio da se predloženim izmjenama ukida prirez, koji je u osnovi porez na porez, ali se daje mogućnost gradovima da sami povećaju porez na dohodak do visine koja je jednaka dosadašnjem porezu na dohodak s njegovim prirezom. Dakle, Rijeka će moći povećati porez na dohodak tako da povećana stopa poreza bude jednaka sadašnjem porezu na dohodak i prirezu zajedno.”, dodao je Ostrogović.

U praksi, umjesto sadašnje niže stope poreza na dohodak od 20% i prireza od 13% , Gradsko vijeće može donijeti odluku da porez na dohodak iznosi 22,6%., ističu iz HDZ-a.

“Čemu tolika panika i histerija?”

“Dakle neće ni Vlada ni HDZ gradonačelniku ni riječkom proračunu oduzeti ništa, ali mu daju prilike koje do sada nije imao. Pojednostavljeno, danas građani Rijeke na 100 eura poreza na dohodak plaćaju još 13 eura prireza, a prema prijedlogu Vlade RH koji predviđa ukidanje prireza, Gradsko vijeće Grada Rijeke može donijeti odluku o visini poreza na dohodak tako da on bude i dalje 113 eura iako je ukinut prirez. Dakle, još jednom ponavljam – nitko gradonačelniku, SDP-u niti proračunu Rijeke ništa ne oduzima.”, rekao je Ostrotović i odmah zapitao:

“Čemu onda tolika panika i histerija?

Evo čemu.

Uzrujani gradonačenik želi sakriti bitnu činjenicu, a to je da ovim prijedlogom Vlada daje mogućnost gradovima da mogu sami smanjiti porez na dohodak te voditi samostalnu fiskalnu politiku.

Uspješni gradonačelnici mogu smanjiti porezno opterećenje na plaće za svoje stanovnike. To je dakle fiskalna decentralizacija za koju se zalagao i gradonačelnik, ali samo do tada dok se nije dogodila. Tako se odlukom Gradskog vijeća može smanjiti stopa poreza na dohodak ispod sadašnjih stopa pa je moguće tako smanjiti porez i porezno opterećenje plaća.

Građanin koji danas plaća 100 eura poreza na dohodak i 13 eura prireza može plaćati npr. samo 75 eura poreza na dohodak i to ovisi samo o Gradskom vijeću i prijedlogu gradonačelnika. Takva mogućnost ga očito straši i užasava. Iako je u predizbornoj kampanji obećavao smanjiti porezno opterećenje u Gradu Rijeci, sada – kada mu zakonske promjene to olakšavaju – on je jadan u panici.

Tako su samo u njegovom dosadašnjem skromnom mandatu prihodi od poreza i prireza, u 2021. i 2022., narasli za 12. 364.265 eura uz smanjenje prireza sa 15 na 14%. Gradonačelnik je bio milostiv prema građanima Rijeke jer je u tom periodu smanjio prirez za cca 400.000 eura iako je povećao porezne prihode za 12,4 milijuna €. Jasno je da su priče o poreznom smanjenju i želja za decentralizacijom bili tek predizborni trik nesposobnog gradonačelnika.

Kvalitetan gradonačelnik potiče izvrsnost

Kvalitetan gradonačelnik potiče izvrsnost na način da pokazuje inspiraciju, ima viziju, zrači samopouzdanjem, mora biti dosljedan, uključiv, mora preuzimati rizik, biti odlučan, pošten i ono najvažnije mora biti vrijedan u praksi.

Nažalost, navedene osobine nismo prepoznali u gradonačelniku Rijeke osim što je dosljedan u smislu prikazivanja sebe kao žrtve i prebacivanja odgovornosti ili na Vladu ili na Gradsko vijeće u kome nema većinu.

Zanimljivo da gradonačelnik nema ništa protiv te iste Vlade kada jedina doprinosi razvoju grada Rijeke – onda se vješto prikazuje iza uspjeha i interpretira milijune eura ulaganja kao produkt vlastitog rada. Nestvarno.”, zaključio je Josip Ostrogović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari