LOKALNI IZBORI

Ostrogović: ”Povećat ćemo izdvajanja za poduzetništvo i stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta!”

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović održao je u četvrtak 13. svibnja, ispred štanda HDZ-a na riječkom Korzu, konferenciju za novinare.

Tom se prilikom osvrnuo na razvoj poduzetništva u Rijeci, kao i na svoj program za poticanje gospodarskih aktivnosti nakon izbora za gradonačelnika Rijeke, što smatra jednim od najvažnijih preduvjeta za razvoj i napredak grada. „Ne slažem se s izjavom gospodina Filipovića danom u sučeljavanju na RTL Televiziji, gdje je izjavio da „grad nije tu da otvara radna mjesta i tko god to kaže ne govori istinu“. Upravo suprotno, Grad Rijeka ima velike mogućnosti za poticanje otvaranja radnih mjesta i razvoj poduzetništva, ali to nažalost nije bio fokus dosadašnje vlasti“, smatra Ostrogović.

Kao jednu od bitnih gospodarskih grana, Ostrogović vidi brodogradnju. Brodogradilište „3. Maj“ nekad je bilo 16. u svijetu po produktivnosti, te ga svakako treba revitalizirati. U srijedu 12. svibnja posjetio ga je i premijer Andrej Plenković, kako bi prisustvovao postavljanju kobilice za gradnju novog polarnog kruzera. „3. Maj je održao svoje poslovanje samo zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Da smo slušali aktualnog gradonačelnika i njegove pulene koji se sada kandidiraju za njegovu poziciju, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Projekti poput ovog znak su kako brodogradnja u Rijeci nije nestala, te itekako možemo biti konkurentni u tom sektoru. Zahvaljujući jakoj brodograđevnoj industriji u Rijeci danas postoji aktivna djelatnost biroa koji projektiraju brodove, te smo tu među najjačima u Europi“, pojasnio je Ostrogović.

Svakako treba istaknuti da Rijeka ima veliki potencijal i u IT industriji. Riječki informatički stručnjaci među ostalim izrađuju i program za izbjeglice kojeg će koristiti Ujedinjeni narodi. Jednako tako sudjeluju i u održavanju softvera za najpoznatije svjetske korporacije na svjetskoj razini, poput onog za najpoznatiji lanac brze prehrane.

Jedan od većih problema s kojima se IT stručnjaci susreću u Rijeci je nedostatak prostora za obavljanje djelatnosti koji bi im bio isplativ, ali i opremljen potrebnom infrastrukturom i specifičnim uvjetima njihove struke. Grad Rijeka stavit će sve svoje neiskorištene prostore na raspolaganje upravo obrtnicima i poduzetnicima, ali pod uvjetima koji će onemogućavati iskorištavanje sustava na štetu konkurentnosti. „Posljednjih su godina mnoge projektantske firme, inače osnovane u Rijeci, svoje poslovanje preselile u Grad Kastav, koji im daje puno bolje uvjete za poslovanje od Grada Rijeke. Dok Grad Kastav za poduzetništvo izdvaja 6,58% proračuna, Grad Rijeka izdvaja tek 2 % proračuna, što onemogućuje sinergiju i pravi razvoj potencijala ove industrije“, pojasnio je Ostrogović.

Mi već ove godine, nakon rebalansa proračuna, planiramo za poduzetništvo izdvajati barem 4% proračuna. S vremenom ćemo taj iznos i povećavati ovisno o mogućnostima. 20 milijuna bit će ponuđeno kroz poticaje svima koji žele ulagati u otvaranje novih radnih mjesta. Za svakog zaposlenog Riječanina, njih 300 koji ovdje živi i plaća prirez, grad će poduzetnike stimulirati s 50 tisuća kuna.“ Subvencije će biti dostupne i obrtnicima, koji će za svaki novootvoreni obrt, koji udovoljava uvjetima natječaja, dobiti 100.000 kuna. Stvorit će se i preduvjeti kako bi se u Rijeci godišnje zaposlilo ukupno 400 novih ljudi. „Sve gradske prostore stavit ćemo u funkciju i ponuditi na korištenje mladim poduzetnicima i obrtnicima. Tu ću primijeniti njemački model u kojem je svaka djelatnost definirana pravilnikom na način da se na određeni broj stanovnika daje samo određeni broj dozvola za obavljanje iste djelatnosti. To će povećati rentabilnost među tim tvrtkama, poboljšati likvidnost i podignuti razinu plaća radnika. Za ovakav poticaj nije niti potreban novac već samo dobar elaborat i odluka grada.“

Grad Rijeka je 6. svibnja 2017. godine potpisao pismo namjere s INA d.d. i Sveučilištem u Rijeci za prenamjenu bivše „Rafinerije nafte Rijeka – Mlaka“ u znanstveno-tehnološki park i interpretacijski centar industrijske baštine, u kojem se trebao napraviti tehnološki centar. Taj projekt nikada nije zaživio. Isto se dogodilo i s Tower neboderom, koji je prodan privatnom investitoru, umjesto da je stavljen u dugoročni najam i iskorišten za poticanje poduzetništva. Kako je istaknuo Ostrogović „Upravo zahvaljujući inertnosti gradskih vlasti koji su prioritet razvoja rada stavili na kulturu, a ne na razvoj poduzetništva, do danas se ništa nije napravilo. Nemojte me krivo razumjeti, nisam protiv kulture, ali ponovno napominjem – kultura mora biti nadogradnja dobrom standardu života građana, a ne prioritet razvoja grada.“

Iako je do 2020. godine prioritet EU bilo transfer tehnologija i revitalizacija brownfield investicija, manjak komunikacije kumovao je gubitku povijesne prilike da se novcem iz EU fondova sagradi tehnološki park u Rijeci i otvore brojna radna mjesta. No, to je, ističe Ostrogović, samo mali dio pompozno najavljenih projekata koji nikada nisu zaživjeli. „Inertnost i apatiju gradskog vodstva vrlo dobro možemo vidjeti na primjeru zemljišta uz Rječinu. Svima nam je drago spomenuti „Grad koji teče“, ali što je s našom Rječinom? Na jednom od najvrjednijih gradskih zemljišta koje se nalazi uz Rječinu, danas se parkiraju autobusi. Slobodno tu činjenicu možemo nazvati urbanističkim zločinom. Mislim da je Grad Rijeka jedini grad u Europi koji nije iskoristio ljepotu i čari rijeke u svome razvoju, te umjesto da „Autotrolej“ izmjesti i da se taj vrijedni gradski prostor oplemeni, danas služi tek kao parkiralište za autobuse i servisni centar.“

Upravo bi se tu bez problema mogao smjestiti novi stambeni kompleks, u kojem bi se nalazili ekonomski prihvatljivi stanovi za mlade riječke obitelji. Prihvatljiva je to pozicija i za poslovni centar koji bi stvorio nova radna mjesta, a odlično bi se uklopila i šetnica kojom bi se rado koristili svi građani Rijeke. „Ovakvom neodgovornom ponašanju moramo stati na kraj, a to upravo možemo na ovim izborima. Kao gradonačelnik neću i ne mogu zanemariti razvoj poduzetništva! Potrebno je prije svega uspostaviti intenzivnu i jasnu komunikaciju s našim poduzetnicima, te tako zajednički stvoriti preduvjete za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Prostora za njih svakako ima“, zaključio je Ostrogović.

Više o programu Josipa Ostrogovića možete pronaći na njegovoj web stranici josipostrogovic.hr. Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari