OTKAZI U KBC RIJEKA

Otkazi u riječkom KBC-u zbog skrivanja skupih lijekova za rak? Sindikalistica: Horor na Klinici!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Citostatici u podrumu kojima je istekao rok trajanja tema su u riječkoj bolnici, a prate ju i tri izvanredna otkaza zaposlenicama Klinike za onkologiju i radioterapiju, prenosi Net.hr.

Iz riječkog KBC-a za Portal zdravlje su potvrdili otkaze te naveli da su “bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”. Neslužbeno, u pitanju je vrijednost lijekova koja se mjeri u milijunskim iznosima.

Izvanredni otkaz dobila je bivša predstojnica Klinike, izv. prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković. Kako navode iz bolnice, razlog su uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, a u skladu s tim podnesene su i odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima.

Iz ravnateljstva bolnice objašnjavaju da nisu u mogućnosti iznositi dodatne informacije, ali portal neslužbeno doznaje kako je, ne u odjelnoj ljekarni nego u podrumskom skladištu Klinike, pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Po pravilima, ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, i ciljano se nabavljaju za pojedinog bolesnika, u slučaju neiskorištenosti morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti.

Otkud tolike količine lijekova, čija se vrijednost još procjenjuje, u zapuštenom podrumskom skladištu te jesu li lijekovi uopće davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni, nije poznato no, posve sigurno je ilegalno.

Utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, kažu iz KBC-a Rijeka te dodaju da neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bez sumnje ukazuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu.

Sindikalistica: ‘Otkaz je trebao dobiti ravnatelj bolnice’

U javnosti nije još bilo zabilježeno da itko od zdravstvenog osoblja dobije izvanredan otkaz, ali ako se igdje i dogodio na razini poput riječke nisu prerasli u aferu ovolikih razmjera.

“Neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova nije opravdanje za otkaz tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja”, izjavila je danas predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske, Radmila Čahut Jurišić iz KBC-a Rijeka. Događaje na riječkoj Klinici Čahut Jurišić nazvala je “hororom” te istaknula da su izvanredni otkazi neopravdani.

VIDEO DANA:

Čahut Jurišić smatra da su bivša glavna sestra Klinike, Vlasta Predovan, i medicinska sestra Dinka Milinković kolateralne žrtve smjene predstojnice Belac Lovasić. Članica njezinog sindikata je medicinska sestra Milinković kojoj je uprava nudila drugo radno mjesto zbog dobi od 60 godina i 42 godišnjeg rada na Onkologiji. Na konferenciji je bila i medicinska sestra Milinković, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća. “Ne osjeća se krivom i ne smatra krivima ni druge dvije djelatnice”, kaže. Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će za nju radni spor. No, procjenjuje da bi to moglo trajati i dvije godine. Zbog izvanrednog otkaza u tom periodu nema pravo na naknadu.

Čahut Jurišić izjavila je da otkaz trebao dobiti ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Alen Ružić koji, kako je rekla, sve radi pod palicom predsjednika upravnog vijeća Plazonića.

“Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja”, navode iz ravnateljstva.

Pronađena i skupa pića, nakit, umjetnine

Portal je pokušao doći do Izv. prof. dr. sc. Ingrid Lovasić i dr. Željka Plazonića, predsjednika Upravnog vijeća bolnice, ali nisu odgovarali na pozive.

Na pitanje, tko sada vodi odjele i zavode Klinike, ravnateljstvo navodi da su to: Pročelnik Zavoda za radioterapiju je mr. sc. Milan Radojčić, dr. med., a Zavod za internističku onkologiju vodi dr. sc. Marin Golčić, dr. med. zbog obveza pročelnice prof. dr. sc. Renate Dobrila Dintinjana u upravi. Novoimenovana v.d. predstojnica Klinike je prof. dr. sc. Ivana Mikolašević.

Rad Klinike za radioterapiju i onkologiju, tvrde u ravnateljstvu, odvija se nesmetano.

Novi list piše kako se iz bolničkih krugova doznaje kako su, među ostalim, u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju zasad pronađene 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno i predstavlja tešku povredu radnih obveza te drugi predmeti koji nikako ne smiju biti pohranjeni u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica.

Procjenjuje se da materijalna šteta iznosi više od milijun eura, a sve na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i materijala koji su bili neispravno skladišteni, odnosno skriveni u klinici u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views