MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL

U Rijeci otvoren 10. STIFF; Slavi se desetljeće najboljih svjetskih studentskih filmova!

U riječkom Art-kinu u organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci u srijedu 22.11.2023. u 19 sati otvoren je jubilarni 10. STIFF — Međunarodni studentski filmski festival

Otvorili su ga Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina; Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci; Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te Maša Drndić, umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a.

Slobodanka Mišković pozdravila je okupljene i izrazila zadovoljstvo što je Art-kino domaćin STIFF-a i mjesto koje okuplja mlade ljude. Istaknula je kako ovaj festival svjedoči o budućnosti filma i kulture u Rijeci time što studenti, koji ga iz godine u godinu grade, pripovijedaju na novi način kroz svoje radove i posjećuju. Istaknula je i da ovakvim događajima kino postaje institucija kakva bi svaka trebala biti – mjesto susreta i suradnje.

Marta Žuvić zaključila je kako STIFF dokazuje da je Sveučilište u Rijeci drugačije mjesto za studiranje i za život zato što, osim akademskog uspjeha, potiče i kulturni i društveni angažman. Zahvalila se Studentskom kulturnom centru, njegovoj voditeljici Jani Ažić i studentima na dobroj organizaciji i još boljem sadržaju te Art-kinu i Filmaktivu.

Sonja Šišić pohvaljuje STIFF-ov duh kreativnosti i inovativnosti te ističe da je Županija posebno sretna što podupire mlade ljude iz Rijeke i Hrvatske, a i inozemne studente. Čestitala je svima koji su stvarali 10. STIFF.
Maša Drndić osvrnula se na proteklih 10 godina koje je obilježilo 450 prekrasnih filmova, 50 dodijeljenih nagrada, 7 multimedijalnih izložbi i sve to uz puno gostiju i dobru zabavu – na desetljeće najboljih studentskih filmova.

Program je započeo prikazivanjem triju filmova pod krovnim nazivom Odstupanja/Abberations od sveukupno 650 prijavljenih i 40 odabranih. Ova kategorija simbolički je prikaz mijena koje su nas zatekle u prošlom desetljeću i ljudskih reakcija na njih, od kojih je jedna i ustrajnost. Odstupanja su pozvala publiku da se okušaju u drugačijem pristupu, u pogledu iz daljine koji odvaja od problema, a povezuje s okolinom. Prikazane filmove potpisuju režiseri iz Rusije, Mađarske i Slovačke.

Vera Vasileva snimila je tridesetominutnu priču o mladoj mehaničarki koja traži put da svog terminalno bolesnog oca odagna od suicida pod nazivom Crveno, žuto, zeleno/Red, yellow, green. Olivér Hegyi predstavio je svoje animirano djelo Vrt srca/The Garden of Heart o egzistencijalnoj krizi mladog umjetnika niskog samopouzdanja koju doživljava na dan održavanja prijemnog ispita na akademiju. Matej Klucik dokumentirao je priču pod nazivom Nakon vjenčanja/After the Wedding u kojoj se nakon partneri 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem i pitanjem kako pomiriti svoje osobne strasti prema kolekcionarstvu i svakodnevni zajednički život.

Program je nastavljen u 21 sat u galeriji SKC gdje je otvorena izložba Démodé selektorskog tima u sastavu Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić, Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski čija je tematika u skladu sa slavljem STIFF Dekade – prolaznost i mijene kroz proteklo desetljeće te neke od situacija i pitanja koja kroz godine postaju sve naglašenija.

Slavlje 10. godina rada i mašte studenata na području umjetnosti i kulture nastavlja se do 26.11.2023. uz bogat program u Art-kinu i Galeriji SKC kroz izložbe, radionice i diskusije, a u subotu 25.11.2023. očekuje se i after party u Nemo klubu uz Luku Barbića (TBF, Banana zvuk).

Program 10. STIFF-a je slobodan za sve posjetitelje, a podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari