OTVOREN CENTAR ATRAC: PGŽ će spremno reagirati na iznenadna onečišćenja mora

U okviru provedbe projekta “HAZADR: Jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu”, Primorsko-goranska županija u svojstvu partnera na projektu organizirala je završnu konferenciju i otvorenje “Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora”.

Centar je zamišljen kao ustanova koja će djelovati na području svih jadranskih regija i država na poboljšanju pripravnosti i sposobnosti reakcije institucija i interesnih grupa uključenih u nacionalne ili regionalne mehanizme intervencija na moru.

Na konferenciji HAZADR-a zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je da ministarstvo pozdravlja otvorenje Centra, sa željom da postane spona međunarodne suradnje u sprečavanju onečisćenja mora i razvoju ljudskih kapaciteta.

“Nadamo se da će Centar u bliskoj budućnosti postati središte izvrsnosti za cijeli Jadran”, zaključio je Antešić naglasivši da bi Centar trebao postati certificirana ustanova koja će educirati i davati certifikate ostalim ustanovama i tvrtkama koje će se baviti pitanjem onečišćenja mora.

centar1

Zamjenik župana Marko Boras Mandić naglasio je da su razvojne perspektive Primorsko-goranske županije prirodno vezane za more koje predstavlja značajni razvojni resurs koji je u funkciji turističke i pomorske privrede. Nažalost, razvoj luka i pomorskog prometa, koji omogućuje Hrvatskoj da ostvaruje koristi od međunarodne trgovine, doveli su do većeg iskorištavanja mora, pa i do negativnih utjecaja na morski okoliš. Kumulativni učinci ovakvog korištenja mora rezultirali su brojnim prijetnjama po morski okoliš, koje mogu imati katastrofalne posljedice kako za osjetljivi morski okoliš, tako i za važne gospodarske djelatnosti vezane za more.

Boras Mandić je podsjetio na pomorsku nezgoda sa brodom „UND ADRIYATIC“ iz 2008. godine koja je ukazala na brojne probleme i propuste kada je riječ o planiranju i provedbi intervencija na moru, propuste koje Centar teži spriječiti.

“Posebno me veseli što je ovaj projekt uspješno implementiran te mi je želja da ovo partnerstvo urodi novim mogućnostima i financiranjem sličnih projekata kroz druge EU programe. Zahvaljujući ovom projektu partneri su nabavili potrebnu opremu za borbu protiv onečišćenja mora te su izgradili odgovarajući sustav ranog upozorenja za iznenadna onečišćenja mora”, rekao je zamjenik župana.

centar2

Prilikom otvorenja Centra ATRAC, župan Zlatko Komadina izjavio je da Primorsko-goranska županija nije samo osigurala sredstva za otvaranje Centra, već mu može pomoći u radu i bogatim iskustvom. “Vjerojatno smo zato, zahvaljujući vašoj podršci, uspjeli postati regija domaćin ovog centra u Rijeci”, zaključio je župan istaknuvši da će ovaj Centar svim uključenim regijama pružiti znanje i iskustvo, rezultate rada Centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari