ULOŽENO 385 TISUĆA KUNA

GalerijaOtvoren novi dječji vrtić Baredice za dvadesetero djece jasličke dobi. Pogledajte kako izgleda!

Svečano je otvoren novi dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine

U novom Podcentru predškolskog odgoja Baredice uređene su prostorije za smještaj dvije odgojne skupine, postavljen je novi sanitarni čvor za djecu, uređena kuhinja i hodnik objekta te okoliš vrtića. Prostor je i opremljen potrebnim namještajem za odgojne skupine, kuhinja je opremljena potrebnim uređajima, postavljeni su klima uređaji, te nabavljen didaktički materijal i sitni inventar za rad s djecom.

Radi se o investiciji vrijednoj ukupno 385 tisuća kuna od čega je Grad Rijeka uložio 160.000 kuna u uređenje objekta i okoliša, dok je Dječji vrtić Rijeka uložio dodatnih 225.000 kuna za njegovo opremanje.

Filipović: Povećavamo obuhvat djece koja pohađaju vrtiće, a naročito jaslice

Prostor novog vrtića u zadnje je vrijeme bio u funkciji područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje i koristila su ga teško pokretna djeca i mladi za koje se sada uređuje njihovim potrebama primjereniji prostor veličine dvjestotinjak metara četvornih u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka.

U realizaciju tog projekta Grad Rijeka ulaže oko 2 milijuna kuna. Do završetka preuređenja novih, primjerenijih prostora, dosadašnji korisnici Odjela Baredice, u dogovoru roditelja i Centra za odgoj i obrazovanje, nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.

„Drago mi je što smo danas ovdje i ispunjavamo ono o čemu smo govorili u predizbornoj kampanji, a to je da povećavamo obuhvat djece koja pohađaju vrtiće, a naročito jaslice, budući da je nedostatak mjesta u jaslicama problem, ali ne samo u Rijeci već i u mnogim drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj“, rekao je prilikom otvorenja vrtića riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Uspjeli smo pronaći dodatne prostore unutar već postojećih kapaciteta da proširimo obuhvat djece pogotovo jasličke dobi. Podsjetit ću kako, što se tiče vrtićkih skupina, gotovo da i nema djece koja nisu upisana, međutim što se djece jasličkog uzrasta tiče, to je bio problem. Na početku našeg mandata, prije godinu i pol dana više od 300 djece bilo je neupisano, a sada je ta brojka pala na ispod stotinu djece. Radimo i dalje na tome da do kraja našeg mandata to više ne bude niti tema za raspravu“, objasnio je Filipović.

Gradonačelnik je osebno istaknuo angažman svoje zamjenice Sandre Krpan koja u suradnji s nadležnim odjelima gradske uprave, Odjelom za gospodarenje imovinom i Odjelom za odgoj i školstvo predano i sustavno radi na rješavanju ovog problema.

Dodao je i kako sukladno povećanju kapaciteta u vrtićima raste i broj zaposlenog kadra u dječjim vrtićima. „Također, u širem kontekstu gledano povećanje vrtićkih kapaciteta je i svojevrsna demografska mjera i nastojat ćemo ići dalje u tom smjeru koliko god nam proračunske mogućnosti to budu dopuštale“, zaključio je Filipović.

Otvorene još četiri nove skupine u postojećim vrtićima

Uz vrtić Baredice u ovoj su pedagoškoj godini otvorene još četiri nove skupine u postojećim vrtićima Oblačić, Maestral, Potok i Delfin, čime je u šest novih skupina otvoreno ukupno 40-ak novih, prvenstveno jasličkih mjesta u gradskim vrtićima, sve s ciljem povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja.

Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina ove je godine otvoreno i devet novih radnih mjesta.

Prošlog ljeta je pak uređenjem dodatnih prostora u postojećim objektima omogućeno otvaranje još stotinjak prvenstveno jasličkih mjesta, a u predstojećem razdoblju u planu je otvaranje novih vrtićkih i jasličkih kapaciteta.

Zadovoljstvo novim prostorom iskazala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin naglasivši kako svi, i djeca i njihovi roditelji, ali i odgojiteljice s nestrpljenjem dočekuju početak rada. „Naši vrijedni odgojitelji učinili su puno kako bi sve pripremili za dolazak djece, da vrtić bude mjesto sreće i zadovoljstva, ali i istraživačkih aktivnosti kao i mjesto učenja“, rekla je Guštin.

Uoči početka rada, novi vrtić Baredice obišli su i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Drnis Šulina, ravnatelj direkcije za izgradnju i održavanje Odjela za gospodarenje imovinom Marin Čaušević, ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić i voditeljica PPO-a Baredice Alida Anić i voditeljica CPO-a Zamet Patricija Vitori.

Financiranje vrtića u Gradu Rijeci

Odjel za odgoj i školstvo godišnje za vrtiće Grada Rijeke izdvaja oko 110.000.000,00 kn. Uz to, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb osigurava roditeljima naknade za podmirenje troškova vrtićkih programa (cijene za roditelje) koji ispunjavaju uvjete utvrđene gradskom odlukom kojom se uređuje socijalna skrb. U prošloj pedagoškoj godini Grad Rijeka je za korisnike socijalnih mjera osigurao u Proračunu 2.550.000,00 kuna.

Dalje, unatoč činjenici da za to ne postoji zakonska obaveza, Grad Rijeka već dugi niz godina sklapa ugovore o sufinanciranju s vrtićima drugih osnivača (privatnim vrtićima) ocijenivši značajnom ovu potrebu naših sugrađana. Unazad nekoliko godina, putem Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke, raspisuje se Javni poziv na koji se javljaju vrtići drugih osnivača.

Slijedom iskazanih potreba roditelja, Grad Rijeka već godinama provodi i sufinanciranje djelatnosti dječjih vrtića na području drugih gradova i općina, iznosom od 810 kuna po djetetu mjesečno.

U Proračunu Grada Rijeke za 2022. godinu osigurano je ukupno 7.400.000,00 kuna za sufinanciranje redovitog programa predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača (privatnih vrtića na području grada Rijeke te vrtića drugih općina i gradova).

Posebni programi u vrtićima Grada Rijeke

Dječji vrtići čiji je osnivač Grad Rijeka nude spektar raznih programa namijenjenih djeci vrtićke dobi. Radi se o programima ranog učenja engleskog i talijanskog jezika, sportskom programu, programu s elementima waldorfske pedagogije, glazbenom programu te programu održivog razvoja. Vrijedi spomenuti da su u Dječjem vrtiću Rijeka organizirane skupine za pripadnike talijanske nacionalne manjine kao i skupine smjenskog programa, a također su za djecu s teškoćama oformljene posebne odgojno-obrazovne skupine (za djecu s teškoćama iz spektra autizma, djecu s motoričkim teškoćama i djecu s intelektualnim teškoćama) posebno prilagođene potrebama ove djece.

Djeca s teškoćama

Iz godine u godinu vidljivo je povećanje broja djece s teškoćama te je tako od ove pedagoške godine povećan broj posebnih skupina namijenjenih djeci s teškoćama iz spektra autizma za 1 novu skupinu, te je otvorena 1 nova tzv. inkluzivna skupina (redoviti program uz podršku edukacijskog rehabilitatora).

Ukupno je u dječjim vrtićima Grada Rijeke 10 posebnih skupina namijenjenih djeci s teškoćama dok je 6 tzv. inkluzivnih skupina. Uključivanje djece s teškoćama u redovite skupine dovodi do smanjenja ukupnog broja djece u skupini što dovodi do manjeg ukupnog broja upisane djece.

Foto: Hrvoje Skočić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views