ULAZ JE OTVOREN ZA SVIH

Otvoren prvi virtualni Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Virtualna šetnja Riječkim korzom, posjet Sveučilištu u Rijeci, Zadarskom forumu i  virtualnom štandu Sveučilišta u Zadru, štandu Agencije za mobilnost i programe EU te posjet Austrijskom kutku dio su on-line Sajma stipendija i visokog obrazovanja koji organizira Institut za razvoj obrazovanja na internetskim stranicama www.iro.hr danas u periodu od 10-16 sati.

Informacije o Sajmu možete saznati i na Instagram (iro.hr), Facebook te LinkedIN stranici Instituta za razvoj obrazovanja. Ulaz na on-line Sajam je otvoren svima, bez prethodne registracije.

Na ovogodišnjem Sajmu predstavlja se više od 10,000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH će predstaviti državne stipendije koje dodjeljuje u STEM području i za studente nižeg socio-ekonomskog statusa kako bi se povećala dostupnost visokog obrazovanja, povećala završnost studiranja te kako bi se pospješio prelazak iz visokog obrazovanja na tržište rada. Osim u Hrvatskoj, posjetitelji Sajma moći će saznati informacije o upisu studija i u Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj te SAD-u, Kanadi i Japanu.

Među učesnicima virtualnog sajma stipendija održanog na Zoom platformi bili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Branko Dukić gradonačelnik Grada Zadra, rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, Davor Došlinec iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i dr.
O tome zašto je Sajam stipendija važan i koja je njegova uloga prva je govorila rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija naglasivši kako Riječko sveučilište sudjeluje na sajmu već dugi niz godina, a posljednjih 13 kao partner aktivno surađuje sa Institutom za razvoj. Podsjetila je kako Sajam nije samo predstavljanje mogućnosti stipendiranja već je to također sajam visokog obrazovanja što je šire od samog sajma stipendija.” U tom kontekstu važne su poruke koje sveučilište šalje, a to je što se Rijeke tiče otvorenost koju Riječko sveučilište izrazito cijeni. Nema straha da će predstavljajući druge riječki fakulteti biti na gubitku – nikakva kvaliteta se ne postiže zatvaranjem i ne pokazivanjem drugima. Naši fakulteti nisu gubili studente predstavljajući druge. Ovakav stav studenti su prepoznali jer cijene upravo to što Riječko sveučilište promiče ideju internacionalizacije i umrežavanja. Stipendije treba gledati kao mogućnost dostupnosti obrazovanja, a to sveučilište zajedno s Gradom Rijekom razvija i unaprjeđuje pa sve više studenata percipira Rijeku kao ugodan grad za studiranje i život”, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je zahvalio Institutu što nije odustao od održavanja sajma u ovakvim specifičnim uvjetima. Gradonačelnik je naglasio izuzetnu suradnju sa Sveučilištem, podsjetivši kako Grad Rijeka podupire Sveučilište na različite načine, od darovanja zemljišta i izgradnje kompletne infrastrukture Kampusa, do promicanja razvoja novih studija kao što je ive godine Studij logopedije koje je izrazito deficitarno zvanje kako u Rijeci tako i drugdje. Ove godine krenula je prva grupa studenata, a izrazio je uvjerenje kako će iduće godine isto biti i sa studijem Farmacije. “Što se stipendija tiče, Grad Rijeka proces stipendiranja vodi od 1993., uglavnom se orijentirajući prema kriterijima izvrsnosti. Od 1993. godine do danas dodijeljene su tisuće stipendija za studij u Rijeci odnosno bilo gdje drugdje u svijetu. Riječ je u pravilu o stipendistima koji su sa izuzetnim rezultatima završavali studij. Uz te stipendije Grad Rijeka dodjeljuje stipendije prema socijalnim kriterijima kao i one za deficitarna zanimanja, odnosno ona za koje se zaključilo da Gradu nedostaju. Također, uz stipendije riječkim studentima svake se godine kao određena vrsta pomoći Gradu Vukovaru, dodjeljuje 10 stipendija za studente iz tog grada. Ukupno se godišnje dodijeli oko 130 stipendija za što se iz proračuna izdvaja oko 1,3 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik te zaključio kako je Rijeka upravo stipendije za studente slabijeg ekonomskog statusa počela dodjeljivati prije desetak godina zato što osim same izvrsnosti neki studenti jednostavno nemaju mogućnost pohađanja fakulteta”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

U 13 sati na Sajmu će također biti predstavljen i portal za besplatno psihološko onime savjetovanje mladih Grada Rijeke “Sve je OK”.

Program Sajma stipendija i visokog obrazovanja

Dodatne informacije o online Sajmu stipendija i njegovim izlagačima te bogatom programu možete pratiti na službenoj stranici Sajma na internetskoj stranici www.iro.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari