NA KORZU

Otvoren STEM laboratorij Centra tehničke kulture Rijeka

STEM laboratorij Centra tehničke kulture Rijeka otvoren u prostoru na adresi Korzo 2A usmjeren je na popularizaciju STEM-a među svim građanima od najranije dobi i opremljen je interaktivnim stanicama koje uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije.

Novootvoreni prostor sastoji se od STEM laboratorija, studija za snimanje online predavanja i webinara te ureda za stručnu službu koji će biti na raspolaganju organizacijama, ustanovama i građanima koji žele zajednički raditi na popularizaciji STEM-a u lokalnoj zajednici.

U njemu se mogu istražiti teme poput matematičkih popločavanja, eksponencijalnog rasta, fraktala, vjerojatnosti, putanja kretanja, šifriranja i kodiranja. Neke od ovih tema su „bauk“ ne samo za djecu i mlade, već i mnoge odrasle, a u STEM laboratoriju pristupit će im se na nov, svjež način. U prostoru su planirani grupni vođeni obilasci kroz STEM izloške za obrazovne ustanove, kao i brojne radionice i predavanja s prvenstvenim ciljem popularizacije STEM-a za građanstvo. Njih će CTK Rijeka izvoditi u suradnji s brojnim suradnicima iz akademskog i civilnog sektora koji su pomogli u osmišljavanju prostora i postava STEM laboratorija.

Na otvorenju novog STEM laboratorija okupljene su pozdravili riječki gradonačelnik Marko Filipović, izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić i koordinatorica razvojnih programa CTK Zagorka Prce Veseli.

„Čestitam Centru tehničke kulture na otvorenju STEM laboratorija na samom Korzu jer riječ je o jednom izuzetno važnom prostoru, koji će, vjerujem, koristiti svi, od naših najmlađih sugrađana do onih nešto starijih. Nadam se da će boravak upravo onih najmlađih u ovom laboratoriju u njima pobuditi interes za STEM područja te da će se njihovo daljnje obrazovanje kretati baš u tom smjeru. Grad Rijeka potiče razvoj projekata iz područja STEM-a i smatram kako je koncept ovog laboratorija nešto za što bi mogle biti zainteresirane i druge jedinice lokalne samouprave, da ga preuzmu i nastavljaju razvijati u svojim sredinama“, rekao je gradonačelnik i poželio Centru tehničke kulture uspješan rad u novom prostoru i što više posjetitelja.

Olivera Stanić zahvalila se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta kao i onima koji će projekte provoditi, a posebnu zahvalu uputila je Gradu Rijeci i riječkom gradonačelniku na velikoj podršci koju ima pružaju prilikom realizacije njihovih brojnih projekata.

Otvorenju STEM laboratorija prisustvovao je i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Osluškujući želje i potrebe drugih organizacija iz tehničke kulture, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva u posljednje dvije korona godine te imajući na umu trendove u učenju i poučavanju na daljinu i želeći učenje učiniti dostupnim svima, u laboratoriju je opremljen i studio za izvođenje ili snimanje online predavanja i webinara. Osim za svoje potrebe, CTK Rijeka će ga ustupiti za korištenje i drugim organizacijama i ustanovama koje za provedbu online učenja u bilo kojem obliku nemaju kapaciteta. S obzirom na svoje bogato iskustvo u upravljanju organizacijom, CTK Rijeka će na novoj adresi oformiti i Stručnu službu koja će pružati podršku drugim organizacijama civilnog društva, s posebnim naglaskom na udruge iz tehničke kulture. Stručna služba CTK Rijeka, koja ima dugogodišnje iskustvo u povlačenju sredstava, financijskom i administrativnom vođenju organizacija te redovito prati propise i regulative, bit će kroz edukaciju i savjetovanje na raspolaganju svima koji imaju inovativne, kreativne, poduzetne i uključive ideje za zajednicu.

Opremanje ovog prostora financirano je iz ESF projekta STEM(AJMO!) i sredstvima Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari