11 PANOA

Otvorena izložba izložba “Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

U sklopu projekta Brdo kulture 2022., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba “Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica” kojom se ujedno u Rijeci predstavlja Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Kako je pojasnila autorica Marina Bagarić, na 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica, koje su s vremenom postale prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije, izložena su djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća. Kako su azulejosi povezani s pomorskom tradicijom Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

VIDEO DANA:

Izložba je ostvarena suradnjom dvaju muzeja i uz podršku Službe za kulturnu diplomaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Primorsko-goranska županije u čije je ime nazočne na otvorenju pozdravila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

U ime PPMHP nazočnima se obratila viša kustosica Margita Cvijetinović, a ispred Muzeja za umjetnost i obrt ravnatelj Miroslav Gašparović. Izložbu je otvorila Nj. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva, veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj upoznavši posjetitelje sa zanimljivom poviješću ovih plavo-bijelih pločica, ali i naglasivši kako azulejosi predstavljaju prijateljstvo i međusobno razumijevanje dviju država – Portugala i Hrvatske – koje ove godine obilježavaju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa.

Izložba se može razgledati do 6. rujna 2022.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari