TRI NOVA PONTONA

Otvorena luka Perčin u Jadranovu, najznačajnija investicija u nautičkom turizmu na području Crikvenice

U Jadranovu je održano otvorenje rekonstruiranog i dograđenog dijela luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Perčin, najznačajnije investicije u nautičkom turizmu na području Crikvenice

Dogradnja luke obuhvaćala je 400 metara novog obalnog zida i postavu tri pontona s kompletnom vodovodnom i strujnom instalacijom.

„Posebnost ove rekonstrukcije je da je ovo prvi projekt koji je financiran putem koncesijskog modela. Naime, koncesionar se obvezao izgraditi kompletnu luku te će upravo s ova tri pontona na kojima je predviđen prihvat 100-ak nautičkih vezova upravljati sljedećih 27 godina. Posebnost je jer ovakvim financiranjem potpuno izostao javni novac i upravo je to način na koji ćemo vjerujem i budućnosti uspješno rekonstruirati i druge luke jer smatramo da moramo uz javni novac koji nam je osiguran putem Ministarstva, ali velikim dijelom i putem našeg osnivača, Primorsko-goranske županije, pronaći i druge izvore financiranja“ rekao je ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da mu je drago što je model koncesije zaživio na području Primorsko-goranske županije te je ovo treći projekt takve naravi.

„Prvi je u akvatoriju Bakar-Kraljevica, potom luka Moruskva i sad Jadranovo. Koncesijskim modelom u kojem lučke uprave daju koncesiju možemo više izgraditi nego direktnim investiranjem lučkih uprava. Zadatak lučke uprave su prvenstveno komunalni vezovi, ali nautički dio daje prihodnu stranu koja je puno veća od komunalne, a komunalna daje zadovoljstvo stanovništvu i tu treba naći mjeru. Vizura Jadranova će se sigurno mijenjati, kao i ova šetnica što je dobivena uz pontone, tako da ćemo tim modelom nastaviti gdje bude moguće“ rekao je Komadina.

Od kada postoji sustav lučkih uprava broj vezova se povećao s početnih 5 000 do 12 000 s kojima danas raspolaže 8 županijskih lučkih uprava.

Direktor Boris Sabolić izrazio je zadovoljstvo što je BSK COMMERCE d.o.o. dobio ovaj koncesijski ugovor koji je potpisan krajem 2018. godine: „Smatram da smo napravili jako puno, 400 m obale, 200 m pontonskih gatova, 300 m hidrantske mreže za opskrbu novog cjevovoda, oko 300 m elektroinstalacija za komunalni dio. Investicija je iznosila 14,5 milijuna kuna i obuhvaćala je sve navedeno. Dosta novih vezova se dobilo i ovo je nešto što će Jadranovu ostati za trajno“.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također je izrazila zadovoljstvo ovakvom investicijom koja uvelike doprinosi razvoju nautičkog turizma koji je razvijen i na sjevernom Jadranu.

Ukupna površina koncesioniranog područja na kojem će se obavljati usluge korištenja veza te ostale popratne djelatnosti u nautičkom turizmu iznosi 13.324 m2.

Ugovorom je bila previđena realizacija svih ulaganja u prve 2 godine od dana zaključenja Ugovora, no sva su ulaganja uspješno odrađena čak pola godine prije roka. Izuzetak su investicije u zaštitu okoliša koje će se provodit tokom cjelokupnog koncesijskog razdoblja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views