RIJEKA CITYCARD

Otvorena web trgovina Rijeka Citycard (RCC)! Čekanja za kupovinu mjesečne karte Autotroleja odlaze u prošlost

Foto: Pixell

Web trgovina Rijeka CityCard nove je online usluga dostupna građanima na adresi https://www.rijekacitycard.hr, putem koje se može kupiti mjesečna karta Autotroleja, a uskoro i ostale usluge gradskih komunalnih društava i ustanova.

Prezentaciji web trgovine Rijeka CityCard u Gradskoj vijećnici prisustvovali su Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, Silvija Lučić, direktorica tvrtke Poslovni sustavi d.o.o., Alberto Kontuš, direktor tvrtke Autotrolej d.o.o., Emir Dizdarević, direktor tvrtke WSPay – Web studio d.o.o., i Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Riječ je o novom projektu digitalizacije gradske RCC Torpedo kartice, odnosno digitalizacije procesa plaćanja i usluga koje koriste građani Rijeke, korisnici gradske Torpedo kartice.

Prve dvije e-usluge koja su građanima dostupna putem web trgovine Rijeka CityCard su online upisivanje mjesečnih prava, odnosno, online kupnja mjesečnih karata za korisnike Autotroleja i kupnja prava vožnje riječkim e-biciklima.

Web trgovinu za riječku gradsku, RCC Torpedo karticu, izradili su gradska tvrtka Poslovni sustavi d.o.o., tvrtka Kupuj online d.o.o. koja radi sa inovativnim rješenjima e-poslovanja i uvođenja umjetne inteligencije u e-poslovanje te tvrtka WSPay – Web Studio d.o.o. kao najveći Payment provider i lider u online naplati.

Zahvaljujući ovoj suradnji i želji da se građanima ponude brže i dostupnije online usluge sada je putem web shopa moguće kupiti radničku, osnovnoškolsku, srednjoškolsku, studentsku i mirovinsku kartu Autotroleja.

Cilj projekta digitalizacije gradske RCC Torpedo kartice je digitalizirati procese plaćanja i usluga na jednostavan i za korisnike svih razina informatičke pismenosti prihvatljiv te siguran način.

Gradska Torpedo kartica

Rijeka CityCard Torpedo je gradska kartica kojom je omogućeno brže i jednostavnije korištenje usluga gradskih komunalnih poduzeća i gradskih ustanova u vlasništvu i suvlasništvu Grada koji usluge pružaju na području Grada Rijeke i šireg riječkog područja.

Na Torpedo karticu trenutno se može upisati mjesečno, višemjesečno ili godišnje pretplatno pravo za korištenje prijevoza autobusima KD Autotrolej d.o.o. Prilikom ulaska u autobuse KD Autotroleja Torpedo karticu, s upisanim pravom, treba prisloniti na uređaj za očitavanje kartica kod vozača (validator).

Torpedo kartica se u Rijeci može izraditi na prodajnim mjestima na Jelačićevom trgu 3 i Delta bb te  na prodajnom mjestu Velog Jože 1, u Opatiji.

Za izradu RCC Torpedo kartice potrebno je ispuniti Zahtjev za izdavanje  kartice, predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu korisnika kartice, a  za malodobne korisnike predočiti dokument s OIB-om, jednu fotografiju (ukoliko korisnik nema osobnu iskaznicu ili putovnicu) i potvrdu o pohađanju škole.

Naknada za izdavanje kartice je 20 kuna, a za starije od 65 godina 15 kuna. Kartica vrijedi četiri godine.

Digitalizacija procesa plaćanja i usluga koje koriste građani Rijeke, korisnici gradske Torpedo kartice smanjit će nepotrebne redove za upis pretplatnog prava za korištenje prijevoza autobusima KD Autotrolej d.o.o., a za naglasiti je da plaćanje putem Web trgovine Rijeka CityCard mogu ostvariti ne samo pojedinci, već roditelji za svoju djecu, odnosno čitavu obitelj te tvrtke za svoje djelatnike.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke

Daljnji razvoj usluga pokrenutog web shopa

U projekt prodaje putem web shopa prve su ušle usluge Autotroleja i riječke bicikle Ricikleta, a trenutno se radi na uvođenju usluga Rijeka plus-Parkinga i Gradske Knjižnice.

Postupak kupovine putem web shopa

Autotrolej u ovoj prvoj fazi omogućuje kupnju i produženje mjesečnih prava koja se upisuju na RCC Torpedo karticu, a u sljedećim fazama je predviđena i kupnja prava jednokratne, dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje vožnje po svim zonama koje pokriva Autotrolej.

Sustav Ricikleta bike sharinga je prirodni nastavak na uvrštene usluge Autotroleja, kako u smislu povećanja zaštite okoliša, tako i kao usluga koja se nadopunjuje.

Emir Dizdarević, direktor tvrtke WSPay – Web studio d.o.o.

Uključivanjem Rijeka plusa i i uvođenjem parkinga u web shop, korisnici će moći kupiti ili produljiti pravo korištenja parkinga ili kupiti dnevnu, tjednu ili satnu kartu.
U tijeku je i uvođenje Gradske Knjižnice u sustav RCC-a, što će članovima Knjižnice omogućiti pregled dugovanja i plaćanje članarine u GKR .

Svakako treba napomenuti i viziju TZ Grada Rijeke kojoj je želja uključiti se u ovaj projekt turističkom karticom i tako omogućiti svim posjetiteljima pogodnosti RCC Turističke kartice – od ulazaka u muzeje, kupnje prava vožnje do ostvarivanja pogodnosti u sinergiji kupnje paketa usluga.

Silvija Lučić, direktorica tvrtke Poslovni sustavi d.o.o.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, kazao je kako Grad Rijeka već niz godina ulaže napore kako bi čitav niz gradskih usluga ponudio u digitalnom, jednostavnijem obliku i olakšao građanima svakodnevicu. Rijeka je dva puta proglašena najspremnijim gradom u Hrvatskoj za digitalnu transformaciju, osvojivši dva puta nagradu Smart City koja se tiče primjene pametnih IT rješenja u poslovanju javne uprave i pružanju usluga građanima. Web shop gradske Torpedo kartice jedna je od takvih usluga.

Alberto Kontuš, direktor tvrtke Autotrolej d.o.o.

Filipović je podsjetiti i na mnoge druge građanima korisne usluge poput Informacijskih servisa Grada koji se odnose prvenstveno na Objedinjenu naplatu troškova stanovanja, zakup poslovnih prostora, uvid u stanje kredita za kupnju stana, i dr. Putem portala Elektronički uredi Grada, građani Rijeke mogu pratiti postupak rješavanja svog predmeta u Gradu, odnosno pristupiti svojem predmetu koji je u procesu obrade u gradskim službama. Pokrenuta je i aplikacija Gradsko oko putem koje građani na jednostavan način, mobitelom mogu prijaviti određene uočene nedostatke u gradu, vandalizam na gradskim ulicama, išarane fasade, nepropisno odložen otpad, oštećenja urbane opreme i slično. U aplikaciji Pazigrad, građani mogu unoseći registraciju svog vozila i broj obavijesti o prekršaju pronaći detalje o samom prekršaju za koji ih se tereti.

Tu je i Socijalni kalkulator pomoću kojeg građani Rijeke unoseći podatke o svojim primanjima, broju članova kućanstva i sl. mogu lako i brzo provjeriti uklapaju li se u gradski socijalni program i mogu li biti korisnici neke od brojnih gradskih pomoći koje se nude u okviru Socijalne politike zaštite građana u Rijeci, kao i portal Otvorenih podataka s brojnim bazama podataka Grada i šireg gradskog sustava.

Treba također reći da je Rijeka osnivanjem Centra kompetencija za pametne gradove prije nekoliko godina pokazala budući smjer svog razvoja. Prošle je godine ovom Centru dodijeljeno preko 95 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za smart-city projekte vrijedne ukupno 150 milijuna kuna. Za ove novce u Rijeci se u naredne tri godine razvija čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Razvoj tih proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata provodi se, dakle, upravo u gradu Rijeci, čime se Rijeka dalje razvija kao pametan grad, a život građana ovim će se projektima učiniti boljim i ugodnijim.

Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke naglasio je da je digitalna komponenta jedno od ključnih temelja, kako strategije 2014. – 2020., tako i Plana razvoja grada Rijeke do 2030. godine za koji se trenutno provodi javno savjetovanje.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari