12 AUTORA

Otvorena zajednička izložba umjetnika iz Karlsruhea i Rijeke

U Auli Ivana Pavla II na Trsatu otvorena je zajednička izložba umjetnika iz Rijeke i umjetnika iz Rijeci prijateljskog grada Karlsruhea.

Na izložbi naziva ”Iskustva transcendencije u umjetnosti / Transzendenzerfahrungen in der Kunst“ izlaže 12 autora koji se predstavljaju s po dva svoja rada, a oni su Tomislav Brajnović, Holger Fitterer, Maja S. Franković, Sigrid Haag, Elmar Interschick, Mirna Kutleša, Lilo Maisch, Ksenija Mogin, Elisabeth Nüchtern, Maja Römer-Fischer, Mauro Stipanov i Anton Vrlić.

Ova izložba po prvi je puta na inicijativu njemačkog umjetnika Elmara Interschicka postavljena u Karlsruheu 2019. godine, a propituje ideju o mogućim iskustvima transcendencije kod umjetnika tijekom njihovog stvaralačkog procesa, odnosno kod promatrača, čak i onda kad se ne prikazuje isključivo religiozna tematika.

Prigodom otvorenja izložbe prisutnima su se pozdravnim govorima obratili riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Karlsruhea Albert Käuflein, gvardijan Trsatskoga svetišta fra Krunoslav Kocijan te voditeljica Galerije Kortil i koordinatorica izložbe Jolanda Todorović.

„Međunarodna suradnja uvijek je izazov, ali ovakvi projekti potvrđuju da je ona veliko zadovoljstvo i odličan poticaj za razmjenu iskustava. Uvjeren sam da će ovakav prekogranični dijalog doprinijeti produbljivanju suradnje između naših dvaju gradova i otvoriti vrata novim zajedničkim projektima“, istaknuo je prilikom otvorenja izložbe riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Izložba je krajem 2019. godine bila postavljena u crkvi sv. Mihaela u Karlsruheu, a tijekom 2020. trebala je biti postavljena i u Rijeci, što se, nažalost, nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa.

„Sretni smo što riječka publika sada napokon ima priliku pogledati ovu izložbu“, rekao je Filipović i zahvalio fra Krunoslavu Kocijanu na mogućnosti da izložba bude postavljena u Auli Ivana Pavla II.

Zamjenik gradonačelnika Karlsruhea Albert Käuflein zahvalio je Gradu Rijeci na organizaciji izložbe kao i na gostoprimstvu te istaknuo kako je tijekom prošle godine, unatoč pandemiji ipak obilježena 10. obljetnica prijateljskih i partnerskih odnosa između Rijeke i Karlsruhea.

„Nakon dugotrajne pandemije proživljavamo obnovu našeg kulturnog života i suradnje i nastavljamo graditi naše prijateljstvo i partnerstvo. U ovim turbulentnim, teškim vremenima prijateljska kohezija i međukulturna suradnja važnije su nego ikad i jako mi je drago što ovom izložbom možemo dati svoj doprinos tome“, istaknuo je Käuflein.

Uz umjetnike iz Karlsruhea i Rijeke, otvorenju izložbe prisustvovali su među ostalima i zamjenici gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i Goran Palčevski, predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, savjetnica za međunarodnu suradnju na kulturnim projektima Grada Karlsruhea Angelika Schmidt te predstavnici Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe i okolica.

VIDEO DANA:

Sporazum o uspostavi suradnje po projektima između gradova Karlsruhea i Rijeke potpisan je 15. lipnja  2011. godine u Rijeci te 16. rujna 2011. u Karlsruheu. Od tada dva grada intenzivno surađuju, osobito na brojnim projektima iz područja kulture i umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari