OPERNI VREMEPLOV I-2

Otvorenje nove kazališne sezone u „Zajcu“: Uzbudljivo putovanje kroz fascinantnu povijest opere

Izvedba scene iz Donizettijeve opere „Maria Stuarda“ bila je uvodom u konferenciju za novinare na kojoj su najavljeni posebni programi, dvostruki, poluscenski-polukoncertni Operni vremeplov 1 i 2 koji će pak publiku uvesti u novu kazališnu sezonu HNK Ivana pl. Zajca

Prvo 3. listopada, a onda i 10. bit će izvedene briljantne arije i dramatične scene iz čak 34 različite opere čak 28 skladatelja.

Kako je na konferenciji istaknuo Marin Blažević, koji uz Dianu Haller supotpisuje koncept, program i režiji Opernih vremeplova, riječka Opera u proteklih je deset godina postala poznata po produkciji programa koji se u regiji rijetko ili uopće ne izvode, iako je riječ o iznimnim djelima koja su u svijetu postala dio gotovo standardnog repertoara.

„Budući da je Diana Haller bila dijelom te naše programske ideje i misije, zajednički smo osmislili program puno širi od desetak ili nešto više opera koje se izmjenjuju na našim opernim pozornicama i upustili se u „dublje sondiranje“ kroz slojeve fascinantne četiristoljetne povijesti europske opere, birajući arije i scene iz što većeg mogućeg broja djela i što većeg broja autora koje ćemo predstaviti našoj publici“.

Jedinstveni projekt i ogroman izazov

Tako će Operni vremeplov 1 krenuti, naravno, od Monteverdija i zaustaviti se na Verdiju, dok će Operni vremeplov 2 donijeti nastavak opernog 19. i 20 stoljeće počevši s Berliozom, preko Wagnera i Čajkovskog pa do Berga, Janačeka i Brittena, a na programu će se naći i naši Ivan pl. Zajce te na koncu Boris Papandopulo čije će „Marulova pisan“ biti izvedena povodom Marulićeve godine.

„Kada bi izvedbe ovih arija i scena bile koncertne bio bi to svojevrsni kronološki katalog, pa smo stoga odlučili predstaviti njihovu moguću inscenaciju, uz stalnu scenografiju s brojnim varijacijama i kostimima koji se tijekom koncerata mijenjaju dodavanjem novih elemenata“, rekao je Marin Blažević.

Diana Haller, koja će nastupiti na oba koncerta, naglasila je kako je riječ o jedinstvenom projektu i ogromnom izazovu što ga predstavljaju dva puta po gotovo tri sata različitih opernih stilova.
„Veliki je to izazov za pjevačice i pjevače, ali i za dirigente, treba proći put od baroka do suvremene opere u dvije večeri, a proći će ga sve članice i članovi riječkog opernog ansambla uz tek nekoliko gostiju“, istaknula je ona.

„Ovo je ludo!“

Maestro Marco Alibrando, koji će dirigirati izvedbom Opernog vremeplova 1, dijelom šaleći se ali i dijelom ozbiljno, rekao je kako je vidjevši program prvo pomislio: „Ovo je ludo!“

„ Međutim, budući sam i ja „lud“ odlučio sam prihvatiti izazov i pridružiti se glazbenom putovanju punom iznenađenja, punom različitih stilova i različite energije“, rekao je dodavši kako ga je usrećila suradnja s Riječkim simfonijskim orkestrom iako je iza njih doista vrlo naporan rad.

Izvedbom Opernog vremeplova 2 dirigirat će maestro Marko Hribernik, a tijekom dviju večeri nastupit će solistice i solisti riječke Opere predvođeni Kristinom Kolar, Anamarijom Knego, Michaelom Selinger, Jurom Počkajem, Božom Jurićem Pešićem, Stefany Findirk i Markom Fortunatom, a uz njih i gošće i gosti Diana Haller, Claire Rutter, Brett Sprague i Giorgio Surian.

Kroz uzbudljivu opernu povijest prepunu ljepote i strasti vodit će posebna gošća, legendarna glumica hrvatskog glumišta, Neva Rošić. Scenografiju i svjetlo potpisuju Dalibor Fugošić, Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostime Sandra Dekanić.

Nakon Opernog vremeplova 1, u četvrtak 3. listopada, bit će upriličena i dodjela nagrada publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Opere, koncertnom programu, gostujućih umjetnica i umjetnika te najbolju predstavu u cjelini u riječkom „Zajcu“ prošle kazališne sezone.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari