OVAKO JE GLASOVALA RIJEKA: Pogledajte koji su kandidati osvojili najviše preferencijalnih glasova birača!

Foto: Ilustracija

Kao i na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, i rezultati ovih posljednjih pažljivim iščitavanjem otkrivaju niz zanimljivosti

Jedna od zanimljivijih stavki nakon prebrojanih svih glasačkih listića po okončanju prijevremenih parlamentarnih izbora za novi saziv Hrvatskog sabora svakako je ona o osvojenim preferencijalnim glasovima kandidata, a nas posebno zanimaju rezultati s birališta u Rijeci.

Zanimljivo je pogledati koji su kandidati s lista koje su prešle izborni prag dobili i najviše preferencijalnih glasova na biralištima u Rijeci. Evo poretka prve desetorice na takvoj listi: Željko Jovanović dobio je 6327 glasova, Oleg Butković 3247, Peđa Grbin 3166, Ivan Kirin 2273, Zlatko Tomašić 2100, Silvano Hrelja 1634, Ines Strenja-Linić 1417, Andrej Poropat 1038, Darijo Vasilić 958 a Marin Škibola 792 glasa. 

Pogledamo li prošlogodišnje rezultate, Jovanović je tako dobio čak 2751 glas manje nego na izborima održanim 2015-te, ali je zato njegov stranački kolega Peđa Grbin, iako Puležan u Rijeci je dobio 855 glasova više! Više glasova u odnosu na 2015-tu dobio je i Oleg Butković i to 296 dok je Ivan Kirin dobio 45 glasova manje. 400 glasova manje dobio je i  umirovljenik Silvano Hrelja, a 442 glasa manje dobila je i prva riječka “Mostovka” Strenja-Linić. Poropat i Vasilić popravili su svoj prošlogodišnji rezultat za 161 glas odnosno 111 glasova.

izbori-grad-rijeka-preferencijalni

Podsjetimo, preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

dorotea2Neki od “zvučnijih” kandidata i kandidatkinja s izbornih lista sigurno ne mogu biti zadovoljni izbornim rezultatom ostvarenim u Rijeci ako se kao kriterij promatra isključivo broj osvojenih preferencijalnih glasova.

Brojem glasova djelomično može biti zadovoljna Romana Jerković – bivša zamjenica gradonačelnika i sadašnja predsjednica glavnog odbora SDP-a – osvojila 675 preferencijalnih glasova,
Dorotea Pešić Bukovac – Predsjednica Gradskog vijeća Rijeke u trećem mandatu i dugogodišnja predsjednica IDS-a Rijeka – 179, Saša Zelenika – Riječki lider stranke Pametno – 321, Tea Mičić Badurina – Predsjednica PGS-alaburisti Rijeka – 81, a Vedran Vivoda – povjerenik ORAH-a za Rijeku – samo 19 preferencijalnih glasova.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je unatoč dobroj kampanji svih 14 kandidata Laburista – stranke koja je na posljednjim lokalnim izborima u Rijeci osvojila čak pet madata u Gradskom vijeću – zajedno dobilo 167 preferencjalnih  glasova u Rijeci, od kojih je 35 pripalo predsjedniku riječkih laburista Vedranu Sabljaku?!

Evo i tablice s rezultatom iskazane volje birača na biralištima u Rijeci:

izbori-rijeka-preferencijalno

Podsjetimo, u 8. izbornoj jedinici Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) osvojila je 35,76 posto glasova (6 mandata), IDS, PGS, RI 22,79 posto (3 mandata), HDZ 20,01 posto (3 mandata), Živi zid 7,65 posto (1 mandat), a Most 6,48 posto (1 mandat).

Do saborskih klupa na taj način stigli su Željko Jovanović (SDP), Peđa Grbin (SDP), Silvano Hrelja (HSU), Nada Tutina-Đurić (HNS), Romana Jerković (SDP) i Ana Komparić Devčić (SDP) iz redova Narodne koalicije; Boris Miletić, Tulio Demetlika i Giovanni Spinza iz IDS-a; Oleg Butković, Anton Kliman i Ivan Kirin iz HDZ-a te Ines Strenja-Linić iz MOST-a i Marin Škibola iz Živog zida.

Zaključno: uz „favorite“, nositelje stranačkih lista za koje se očekivalo da će „ubrati“ najveći broj preferencijalnh glasova birača-simpatizera tih lista, vidljivo je da su ugodno iznenadili i neki kandidati ponuđeni biračima na nižim mjestima na izbornim listama svojih stranaka ili koalicija jer su u konačnici osvojili više preferencijalnih glasova od nekih kandidata koji su uspjeli izboriti ulazak u Sabor.

I na razini Hrvatske, nekolicina kandidata sa vodećih stranačkih lista u Sabor će ući zahvaljujući upravo preferencijalnim glasovima, poput Mrak Taritaš, Brkića, Esih, Culeja, Batinića, Glavaševića, Grmoju, Pernara, Dumbovića, Klimana, Kirina i Kujundžića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari