ZA PRVIH 8 MJESECI

Ove sezone u Opatiji rast od 44% u odnosu na 2019.

Uz goste iz Njemačke, ovog kolovoza najbrojniji u Opatiji bili su njihovi „susjedi“ iz Austrije, zatim Mađari, Talijani i domaći gosti.

Više od 863 tisuće noćenje u prvih 8 mjeseci ove godine ostvareno je u Opatiji, što je porast od 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 92% turističkog prometa iz rekordne 2019. godine. Hoteli su bili dominantan izbor opatijskih gostiju, jer 63% ukupnog broja noćenja ostvareno je u hotelskim kapacitetima, dok privatni smještaj ima 34% udjela u svim noćenjima, a  preostalih 3% pripada nekomercijalnom smještaju.

Tijekom prvih osam mjeseci, najbrojniji gosti bili su gosti iz Hrvatske, dok su najviše noćenja ostvarili gosti  Njemačke i Austrije.  Udio njemačkih gostiju iznosi 21% u ukupnim noćenjima čime je ostvareno povećanje od 16% u odnosu na rekordnu 2019.  Austrijski gosti imaju udjel od 19% u ukupnim noćenjima i porast od 3% u odnosu na 2019. godinu, dok je  udjel domaćih gostiju 13% uz povećanje od 12% u broju noćenja u odnosu na 2019. Udio slovenskih gostiju je 4% uz ostvarenje rasta broja noćenja od 8% posto. Značajnije povećanje noćenja u odnosu na 2019. g.  zabilježeno je i kod gostiju iz Srbije (22% povećanje), Poljske (13% povećanje), Slovačke (19% povećanje), Češke (77% povećanje), Ukrajine (55% povećanje).  Danske (16% povećanja)….

Kolovoz

U kolovozu je zabilježeno 243 tisuće noćenja, što je na razini 93% turističkog prometa istog mjeseca 2019. Od toga, 53% noćenja ostvareno je u hotelima, dok je u privatnom smještaju ostvareno  44% noćenja. Preostalih 3% odnosi se na nekomercijalni smještaj.

U „srcu sezone“ najbrojniji su bili gosti iz Njemačke koji su ostvarili gotovo trećinu ukupnih  noćenja u Opatiji. Konkretno, uz udio od  31% te 75.500 ostvarenih noćenja, bilježe porast od čak 44% u odnosu na rekordnu 2019. Slijede njihovi „susjedi“ iz Austrije s udjelom od 15% te 36.800 ostvarenih noćenja, dok su na trećem mjestu po zastupljenosti Mađari s udjelom od 8% i 19.250 ostvarenih  noćenja . Slijede Talijani s udjelom od 7% i 17.000 ostvarenih noćenja, te domaći gosti s ostvarenih 13 tisuća noćenja. Značajan rast u broju noćenja imali su i gosti iz Nizozemske (13% povećanja), Srbije (23% povećanja), Češke (83% povećanja)…

– Povećanje broja gostiju iz Njemačke, koje je bilo vrlo izraženo u kolovozu, kao i iz drugih ekonomski snažnijih zemalja, odrazilo se i na vanpansionsku potrošnju, ali i na izbor smještaja. Najtraženiji i najpopunjeniji bili su objekti visoke kategorije, kako kada su u pitanju hoteli, tako i u privatnom smještaju gdje dominiraju vile s bazenima u zaleđu. Opatija se ponovo potvrdila kao tražena gastro destinacija, što je bio jedan od motivacijskih faktora za dolazak gostiju, jednako kao i ljeto bogato brojnim događanjima i vrhunskim koncertima. Nakon izvrsne predsezone te dobrih rezultata u središnjoj sezoni, okrećemo se izazovnoj posezoni. Opatija je prepoznata kao cjelogodišnja destinacija, zbog čega očekujemo nastavak pozitivnog trenda i pred završetak ove turističke godine. Pred nama je Festival čokolade, kao i Advent koji ima sve veću popularnost ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, koji će sigurno doprinijeti izvrsnim rezultatima, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari